Šiaulių valdžiai apkarto menų inkubatorius

Šiaulių menų inkubatoriaus projektas miesto valdžiai virto itin sprangiu kąsniu. Statybininkai trypčioja vietoje, todėl net ir optimistams jau ėmė svirti rankos.

Laikas jau spaudžia, tačiau Šiaulių valdžios aršiai ginamame Menų inkubatoriuje statybininkų nematyti nė vieno.<br>G.Šiupario nuotr.
Laikas jau spaudžia, tačiau Šiaulių valdžios aršiai ginamame Menų inkubatoriuje statybininkų nematyti nė vieno.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys („Lietuvos rytas“)

2014-11-27 07:26, atnaujinta 2018-01-20 13:18

Skandalų išgarsintas Menų inkubatorius jau turėjo būti su stogu ir langais, bet finansinių sunkumų slegiama bendrovė „Meba“ nepadarė nieko. Nėra net ir stogą laikančių konstrukcijų.

„Situacija, švelniai tariant, kritinė, – pripažino Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Romanas Kančauskas. – Artėjame prie ribos, kai teks su rangovu nutraukti sutartį.“

Projektą prižiūrintis valdininkas sakė, kad rekonstrukcija įstrigo, nes Lietuvos verslo paramos agentūra nesutiko patvirtinti darbų, o rangovas negauna 250 tūkstančių litų.

„Bet kalčiausias vis tiek rangovas, kuris nepajėgia vykdyti įsipareigojimų“, – kalbėjo R.Kančauskas.

Pagal jungtinės veiklos sutartį čia turėjo triūsti ir Klaipėdos įmonė „Konsolė“, bet jos statybininkai net nebuvo pasirodę.

Klaipėdiečiai turėjo atlikti 40 proc. darbų, bet neoficialiuose pokalbiuose sakė, kad kartu su vietos statybininkais nedirbs.

„Gaila rangovo, nes tai yra vietos įmonė, čia mokanti mokesčius, – sakė R.Kančauskas. – Vis dar tikimės, kad pavyks įkalbėti Klaipėdos bendrovę perimti projektą.“

Šiaulių menų inkubatoriaus projektas skandalais apipintas nuo pat pradžios, mat visur kyšo vietos veikėjų interesai.

Pirmiausia iš tuomečio mero Genadijaus Mikšio partijos kolegos ir asmeninio bičiulio Stasio Karitono buvo nupirkta ši sudegusi griuvena, o prieš sandorį pasirūpinta, kad pastatas taptų kultūros vertybe.

Nepaisyta net menininkų protestų – visi sutartinai kratėsi idėjos šioje vietoje įkurdinti menų kalvę. Bet statybinių medžiagų pardavėjų ir statybininkų balsas buvo labiau girdimas.

Šiaulių valdžia užsimerkė net prieš mirtinų ligų grėsmę: tyrimai parodė, kad buvusi „Elnio“ teritorija yra tikra odų pramonėje naudotų sunkiųjų metalų ir chemikalų bomba.

Vietos išminčiai surado išeitį – nutarta taršos tyrimus atlikti po to, kai baigsis statybos.

Nuogąstauta, kad laiku jos nebus baigtos ir teks grąžinti ES fondų skirtus beveik 8 mln. litų. Todėl nuspręsta pasirašyti sutartį su finansinių sunkumų turinčia ir daug kur vėluojančia atlikti darbus „Meba“.

Praėjusią savaitę pagaliau buvo atidarytas Šiaulių fotografijos muziejus – čia šios bendrovės statybininkai vėlavo daugiau kaip metus. Ta pati „Meba“ Šiauliuose turėjo įrengti ir kolumbariumą, bet darbų pabaigos dar nematyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.