Kas nauja rublio pasaulyje? Rublis sustiprėjo, panika neslūgsta

„Juodasis antradienis turės tris pasekmes: pasitikėjimo valdžia ir rubliu krizė, infliacijos sukeltas šokas ir įmonių žlugimo banga“, - skelbia Rusijos žiniasklaida.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 17, 2014, 10:44 AM, atnaujinta Jan 19, 2018, 12:27 AM

„Juodasis antradienis turės tris pasekmes: pasitikėjimo valdžia ir rubliu krizė, infliacijos sukeltas šokas ir įmonių žlugimo banga“, - skelbia Rusijos žiniasklaida.

Kaip praneša „Ria Novosti“, dalis Maskvos keityklų nebeparduoda dolerių ir eurų, mat stinga užsienio valiutos. Mažuose bankuose darbuotojai įspėja klientus, kad keitimo operacijos nebeatliekamos. Didelių bankų skyriuose nusidriekusios eilės tų, kurie nori įsigyti užsienietiškų pinigų. Tačiau ir ten neretas išgirsta neigiamą atsakymą, kad neįmanoma įsigyti eurų ar dolerių. „Valiutos šiandien nebėra. Turėta baigėsi. Mes užsakėme rytdienai, tačiau ar turėsime, dar nežinome“, - sakė viename banke Rusijos žurnalistams.

Rublis iš lėto tvirtėja

Kaip skelbia gazeta.ru, „Sberbank“ parduoda dolerį už 72 rublius, o eurą – už 89,25 rublio. Kituose bankuose galima įsigyti eurą už 90,02 rublio, o dolerį už 74,02 rublio.

Bankai vienas po kito praneša stabdantys vartojimų paskolų išdavimą. Anot Rusijos ekonominės plėtros ministerijos vyriausiojo ekonomisto Andrejaus Klepačo, gruodį infliacija perkops 10 proc.

18 val. 11 min. vietos laiku Maskvos biržoje euras grįžo prie 77 rublių vertės, o doleris kainavo 62,4 rublio. 16 val. 32 min. vietos laiku Maskvos biržoje euras kainavo 83 rublius, doleris – 66,5 rublio.

14 val. 38 min. vietos laiku Maskvos biržoje  doleris nusileido iki 67,25 rublio, euras – iki 84 rublių.

13 val. 44 min. euras Maskvos biržoje kainuoja 85, doleris - 67,63 rublio.

12 val. 47 min. euras Maskvos biržoje pasiekė 85 rublių vertę.

11 val. 09 min. Maskvos laiku doleris kainavo 66,31 rublio. Už vieną eurą tuo pat metu buvo siūloma 82,7 rublio.

11 val. 38 min. Maskvos laiku doleris biržoje kainavo 66,61 rublio, euras – 83 rublius. Naftos „Brent“ barelis Londono biržoje atsiėjo 59,42 dolerio.

Naujienų agentūra „Interfax“ pranešė, kad ekspertai neatmeta to, kad padėtį galėjo pakeisti ir Rusijos centrinio banko įsikišimas.

Gruodžio 16-ąją euras biržoje perkopė 100 rublių kainą, o doleris – 80 rublių kartelę.

Rusijos centrinis bankas prisipažino, kad nuo mėnesio pradžios pardavė valiutos už 10 mlrd. dolerių, kad būtų stabilizuotas rublis. O nuo metų pradžios ši suma siekia per 85 mlrd. dolerių.

Pardavinės valiutos atsargas

Rusijos finansų ministerija paskelbė pradėsianti pardavinėti valiutos atsargas. Šitaip trečiadienį praneša naujienų agentūra „Interfax“. „Rusijos finansų ministerija mano, kad rublis neįvertintas, ir pradeda pardavinėti savo valiutų atsargas rinkoje“, - skelbia ministerija.

Finansų viceministras Aleksejus Moisejevas sakė, kad ministerija pardavinės valiutos tiek, kiek reikės. Kaip skelbiama, valiutos atsargos Federaliniame ižde siekia 7 mlrd. dolerių.

Prezidento padėjėjas Andrejus Belousovas padėtį valiutų rinkoje pavadino bakchanalija.

„Vyriausybė ir Centrinis bankas ėmėsi spręsti problemą valiutų rinkoje, kad būtų nutraukta ta bakchanalija“, - sakė jis.

Kaip skelbiama, artimiausiu metu Centrinis bankas bazines palūkanas gali dar padidinti. Šiuo metu jos siekia net 17 proc.

Bėdų neįžvelgia

Rusijos premjeras Dmitrijus Medvedevas trečiadienį tariasi su Vyriausybės nariais, atsakingais už finansus ir ekonomiką, Rusijos banko ir didžiausių energetikos bei metalurgijos kompanijų vadovybe. Pasitarime dalyvauja Finansų ministerijos vadovas Antonas Sečinas, premjero pavaduotojas Igoris Šuvalovas, Centrinio banko vadovė Elvira Nabiulina, „Rosneft“ vadovas Igoris Sečinas, „Gazprom“ valdybos pirmininkas Aleksejus Mileris.

Kaip skelbia naujienų agentūra ELTA, Rusijos premjeras D.Medvedevas trečiadienį patikino ministrus ir pramonės lyderius, kad šalis turi pakankamai valiutos atsargų, leisiančių atlaikyti ekonomikos krizę, nors rublio kursas smarkiai nusmuko.

„Šalis turi valiutos išteklių, kad būtų įvykdyti visi jūsų išsikelti ekonominiai ir gamybos uždaviniai“, – D.Medvedevas sakė per televizijos transliuotą posėdį.

Situacija rinkose nebūtinai paveiks Rusijos skolinimosi reitingą, mano tarptautinės reitingų agentūros „Moody's“ ekspertai. Tokią informaciją pateikia „Bloomberg“, remdamasi agentūros atstovo žodžiais, praneša agentūra ELTA. 

„Moody's“ specialistas nurodo, kad agentūra atidžiai stebi situaciją Rusijos finansų rinkoje.

Jau ir anksčiau buvo praneša apie tai, kad dar gruodžio 16 d. prekybos Maskvos vertybinių popierių biržoje metu rublio vertė sumenko iki istorinio minimumo - 80,1 rublio JAV dolerio atžvilgiu bei 100,74 rublio euro atžvilgiu.

Toks kritimas susidarė net ir po to, kai naktį į antradienį Rusijos centrinis bankas padidino bazinę palūkanų normą nuo 10,5 iki 17,0 procentų.

Prekybos dalyviai teigia, kad nors vėliau situacija kiek stabilizavosi, tačiau rinkoje vis dar siaučia panika.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.