Kazachai samdo lietuvių architektus, bet nesidairo statybininkų

Jei žmogus turi avį, jis nėra avies savininkas. Jis yra avies viršininkas. Šiame kazachų posakyje yra nemažai tiesos. Kazachai mėgsta būti valdžioje, tačiau tai nereiškia, kad jie mėgsta ir dirbti. Tačiau Vakarų verslo kultūra jiems – prie širdies. Ir lietuviai gali juos to pamokyti.

Almatos panorama.<br>R.Gaiduko nuotr.
Almatos panorama.<br>R.Gaiduko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

Jan 3, 2015, 5:33 PM, atnaujinta Jan 17, 2018, 3:16 AM

Todėl lietuviai Kazachstane yra laukiami ten, kur gali suteikti išskirtinių paslaugų, - informacinių technologijų, architektūros, inžinerijos ir, žinoma, prekybos.

„Kazachai nėra itin pavyzdingi darbuotojai. Ir įprasti prie europietiškų darbo standartų jiems nėra paprasta.

Jie dažnai vengia prastesnių darbų ir juos mielai patiki tautinių mažumų atstovams“, - sakė Kazachstane dirbantis bendrovės „Grand Partners“ vyriausiasis verslo konsultantas Romanas Gaidukas. Jis konsultuoja Kazachstane gamyklą turinčios „Coca-Cola“ bei nekilnojamojo turto plėtojimo įmonių vadovus.

- Jei kazachai pritingi dirbti, kaip jie gali lygiuotis į galvą dėl darbų pametusius „vakariečius“? - paklausėme R.Gaiduko.

- Yra ir labai darbščių kazachų. Bet šios tautos ypatybė – jie labiau linkę dirbti „iškilmingesnį“, „švaresnį“ darbą, pavyzdžiui, vadovauti. Jie patys prisipažįsta, kad „juodas“ darbas – ne jiems.

Bendraudamas su kazachais suvokiau, kad jie labiau lygiuojasi į Vakarus, bet svarbiausia savo prekybos partnere laiko Rusiją.

Viena, tai didžiulė rinka, antra, su ja sieja daug ekonominių saitų.

Tačiau kazachai nori būti ir šiuolaikiški. Jie puoselėja pilietiškumą bei siekia, kad tauta pasiimtų visa, kas geriausia pasaulyje.

Vietos architektai ir architektai iš Vakarų valstybių – nė nelyginami. Pastarieji jau vien dėl to geresni, nes yra „vakariečiai“.

„Vakarai“ yra tarsi kokybiškos prekės ženklas. Todėl lietuviams imtis verslo Kazachstane yra paranku, nes jie mus mato kaip „vakariečius“, - kone „vokiečius“, ir dar kalbančius jiems suprantama kalba.

Be to, lietuviai su kazachais elgiasi pagarbiai ir kazachai tai vertina.

Pavyzdžiui, vykdant verslo plėtrą į Rusiją neįmanoma būti garantuotam, kad tavęs neapgaus, neapvogs. Kazachstane tokia situacija - reta. Jei gerbi jų kultūrą ir turi ką jiems duoti, jie neapgaus ir deramai atsilygins.

- Kaip kazachai reaguoja į Rusijos geopolitinę krizę? Rusijos rublio nuosmukį?

- Rusiją kazachai palankiai vertina kaip prekybos partnerę, tačiau politiškai jie stengiasi laikytis nuošalėje. Kazachai labai brangina savo nepriklausomybę, - neerzina Rytų kaimynės, kad tik neprarastų savo autonomijos.

Panašiai elgiasi ir Kinija. Ji yra draugiška visiems, kol tai neprieštarauja jos politiniams interesams.

Be to, Kazachstano valdžioje bijomasi ir Ukrainos likimo. Juk tai – valstybė, kurioje daug tautinių mažumų, o kartu - įtakingų kazachų šeimų. Tai šeimų valdoma valstybė, todėl būgštaujama, kad, pasikeitus aplinkybėms, kitos šeimos gali pasinaudoti proga ir sukelti revoliuciją.

- Į kokias verslo sritis Kazachstane pastaruoju metu dairosi lietuviai?

- Svarbiausios yra prekyba, informacinės technologijos, architektūra, inžinerija.

Lietuviai vengia gamybinių projektų, nes labai sudėtinga juos suvaldyti. Viena, tam įtakos turi kazachų tautos ypatybės, antra – tradicijos.

Kazachstano įmonių yda – jose dirba klanai. Įprasta, kad jei bent vienas giminės narys prasibrauna į valdžią, anksčiau ar vėliau karjerą toje pačioje bendrovėje padaro ir jo giminės, artimieji bei draugai. Laikomasi nuostatos: „Esi blogas, jei nepasirūpini artimaisiais“.

Kita vertus, Kazachstane veiklą vykdančios didelės tarptautinės bendrovės į kolektyvą priima tik pačius gabiausius ir tobulėti siekiančius darbuotojus. Tačiau kai kuriose įmonėse suformuoti baime paremti santykiai, tad jose tobulėti tiesiog neįmanoma.

- Kokių projektų kazachai pasiūlo mūsų šalies architektams?

- Kazachams labai svarbus išskirtinumas. Pinigų jie turi, bet kaip tai parodyti? Tiek prabangių automobilių, kiek turi kazachai, Lietuvos keliuose tikrai nepamatysit. Koks tu kazachas, jei turi pinigų, ir netur, tarkim, „Lexus“ automobilio?

Tad ir lietuviai architektai samdomi projektuoti būtent prabangių individualių namų arba vilų. Tokių, kurie užsakovų pažįstamiems turi atimti žadą. Tam pinigų jie negaili – kiek architektas užsiprašys, tiek ir gaus.  Tačiau prieš tai reikia ir rekomendacijos, - būtina, kad kas nors iš pažįstamų užtartų, rekomenduotų, pagirtų.  

- Konsultuojate „Coca-Cola“ vadovus. Kokios dar įmonės laukia jūsų Kazachstane?

- Daug įmonių Kazachstane nėra, nes tos, kurios darbuojasi – labai didelės.

Neseniai pradėjome bendradarbiauti su viena stambia statybų bendrove, kuri stato gyvenamuosius kvartalus. Jos pagrindiniai akcininkai – kazachai, o pati įmonė yra gana pažangi. Kuriame jiems Vadovų akademiją. Darbo – labai daug, - daugiau nė nepavežtume.

Į Almatą skrendu kartą ar du per mėnesį, ir kaskart tenka praleisti po savaitę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.