Vilniuje sparčiai kyla atliekų rūšiavimo įmonė

Dėl gana šiltos žiemos sparčiau

Žiema šilta, tad spėriai kyla daug diskusijų ir net pasipriešinimo sulaukusi atliekų tvarkymo įmonė.<br>D.Umbraso nuotr.
Žiema šilta, tad spėriai kyla daug diskusijų ir net pasipriešinimo sulaukusi atliekų tvarkymo įmonė.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jan 14, 2015, 11:26 AM, atnaujinta Jan 16, 2018, 3:37 AM

Tikimasi, kad naujoji gamykla leis bent penkis kartus sumažinti atliekų, vežamų į Vilniaus regiono sąvartyną, kiekį. Projekto vertė siekia per 34,5 mln. eurų.

Pasak projektą įgyvendinančios bendrovės „Energesman“ direktoriaus Donato Majaus, pradedami polių montavimo bei pamatų betonavimo darbai, įrengiami lauko vandentiekio ir nuotekų tinklai, iš viso statybvietėje darbuojasi apie 80 darbininkų ir inžinerinio personalo darbuotojų.

„Palankios meteorologinės sąlygos leido mėnesiu anksčiau nei planuota pradėti vykdyti biologiškai apdorojamų atliekų korpuso statybos darbus - nuo vasario pradžios statybininkų skaičius planuojama padvigubės ir sieks beveik 200“, - sakė D.Majus.

Anot projekto vykdytojo, Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro (VAATC), direktoriaus Broniaus Povilansko, įgyvendinus šį projektą, bus priartėta prie šalies aplinkosauginių įsipareigojimų Europos Sąjungai įvykdymo, kurių nesilaikymas Lietuvai užtrauktų baudas, kaip jau nutiko Graikijai ir Italijai.

„Statoma rūšiavimo gamykla padės įgyvendinti Valstybinį strateginį atliekų tvarkymo planą 2014-2020 m., kuriame nurodyta užtikrinti, kad sąvartynuose šalinamos komunalinės biologiškai skaidžios atliekos iki 2020 metų sudarytų ne daugiau kaip 35 procentus 2000 metais susidariusių komunalinių biologiškai skaidžių atliekų ir užtikrinti, kad iki 2020 metų mažiausiai 50 procentų (vertinant pagal atliekų kiekį) komunalinių atliekų sraute esančių popieriaus ir kartono, metalų, plastikų ir stiklo atliekų būtų paruošiama naudoti pakartotinai ir perdirbti“, - tvirtino B.Povilanskas.

Planuojama, kad naujojoje gamykloje per metus iš bendro komunalinių atliekų srauto pavyks ištraukti apie 36 tūkst. tonų perdirbimui tinkamų atliekų: beveik 8 tūkst. tonų popieriaus bei kartono, apie 7 tūkst. tonų stiklo, per 16 tūkst. tonų plastiko ir daugiau nei 5 tūkst. tonų įvairių metalų. Pastačius gamyklą Vilniuje bus sukurta daugiau kaip 80 naujų darbo vietų.

Iš viso gamykla bus pajėgi priimti iki 277 tūkst. tonų komunalinių atliekų iš visų Vilniaus apskrities savivaldybių. Planuojama, kad iki penktadalio šioje gamykloje perrūšiuotų atliekų bus tinkamos perdirbimui, 50 proc. antriniam panaudojimui netinkamų atliekų bus paruošta kaip kuras deginimui, iki 20 proc. perdirbimui ar deginimui netinkamų atliekų bus išvežama į Kazokiškių sąvartyną. Likusi dalis - atliekų masės sumažėjimas biodžiovinimo procese, kuriame, panaudojant biologinio irimo metu išsiskiriančią šilumą, bus sausinamos atliekos.

Gamykloje bus įdiegta pažangi oro valymo sistema su vakuumo siurbliais ir biofiltrais, kurie užtikrins, kad į aplinką patektų tik nuo kvapų ir dulkių išvalytas ir bekvapis oras.

Deginimui tinkamos atliekos bus ruošiamos specialiose biodžiovinimo tuneliuose, kuriuose susidarys 70 laipsnių temperatūra, užtikrinsianti, kad atliekos džiūtų natūraliai ir būtų higienizuotos. Šis procesas visiškai saugus, nesusidaro sprogios dujos. Iš atliekų pašalinta drėgmė kurui suteiks daugiau kaloringumo, tad iš to paties atliekų kiekio bus galima išgauti santykinai daugiau šilumos energijos.

Vilniaus atliekų rūšiavimo ir apdorojimo gamyklos statybų rangovas yra bendrovė „Versina“. Projektas iš dalies finansuojamas Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.