Lietuviai Berlyno parodoje: „Kelionei pinigų jau užsidirbome“

„Kosmetika iš vaško? O kam ji naudojama?“ - pavartę rankose, pauostę ir palaimingai nusišypsoję vokiečiai ilgai nesvarstę iš piniginės ištraukia 3,9 euro. Tiek kainuoja apsauginis kremas, kurį šiemet pirmą kartą į parodą „Žalioji savaitė“ nugabeno Mildos Adomaitienės šeima.

Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė, specialiai lrytas.lt iš Berlyno

Jan 17, 2015, 2:25 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 7:18 PM

  Vokiečiai ir vakar, ir šiandien - sekmadienį nuvarė nuo kojų parodoje ne tik „Žalioji savaitė“ dalyvaujančius lietuvius. Savaitgalis visada šioje tarptautinėje žemės ūkio parodoje būna ypatingas. Nes iš namų ištrūkę vokiečiai joje ypač smagiai leidžia laiką, nepaisant, kad tenka grūste grūstis iki kiekvienos parodoje dalyvaujančios valstybės stendo.

  Parodoje jie ne tik smalsauja, ką nauji šiemet atgabeno kiekviena iš valstybių, bet valgo ir geria. Tad joje gausiai (ne už „ačiū) liejasi alus, vynas, sklinda tautinių patiekalų kvapai, o kartu ir kurtumą galinti sukelti tautinė muzika.

 Paroda ūžaus dar ne vieną dieną. Nuo pirmadienio joje gausiau lankysis moksleiviai, trauks į ją iš Vokietijos žemių ir ūkininkai. Tačiau atbuvę oficialius vizitus, – aptarę bendradarbiavimo galimybes ir padiskutavę forumuose valstybių delegacijos sekmadienį išsiskirstė po namus.

  Jų kalbose nebuvo juntama jokio atokvėpio, kuris išduotų, kad Rusijos embargas papustė kojas. Jei kokios nors šalys ir apsikeis su Rusija tam tikrais produktais, tik ne Lietuva.

  Tiesa, visą didžiulę salę Berlyno parodų centre išsipirkusi Rusija, - NVS šalių valstybės - kaip ir kasmet triukšmavo garsiau nei prekiavo. Jos stenduose, kuriame gausiausia degtinės ir ikrų, šokama ir dainuojama be paliovos.

  Visi kiti parodos dalyviai – kuklesni. Vienoje salėje jie telpa po 6-7. Salės nuoma kainuoja, o darbuotis jose teks iki sausio 25-osios. Užsidirbo bilietui

 „Galvojome, kad nepavyks užsidirbti bilietams į Berlyną ir atgal. Laimei, gaminių jau tiek pardavėme, kad kelionė jau nebekainuos“, - pasidžiaugė į parodą „Žalioji savaitė“ savo gamybos apsauginių kremų „Evia“ atgabenusi Milda Adomaitienė.

  Pasak šeimos verslo vairą rankose laikančio jo sūnaus Manto, jau pirmosiomis parodos dienomis pavyko sulaukti keleto patrauklių pasiūlymų bendradarbiauti.

  „Pakankamai rimtos šnekos buvo su rusakalbiu verslininku, gyvenančiu Vokietijoje. Taip pat – su vokiečiu, turinčiu ekologinių produktų parduotuvę.

  Apsikeitėme kontaktais ir dar su pora verslininkų. Ir tai – tik pirmosios parodos dienos susitikimų derlius. Nes per išeigines joje verslininkai paprastai nesilanko, nors smalsaujančių žmonių – devynios galybės“, - kalbėjo M.Adomaitis.

  Vokiečių akimis, ekologiškos kosmetikos kainos nesikandžioja. Pavyzdžiui, „Evia“ lūpų balzamas parodoje kainuoja 2 eurus.

  „Jiems labai svarbu, kad produktai būtų natūralūs, be sintetinių kvapniųjų medžiagų. Tokie ir yra mūsų gaminiai. Juose konservantų paskirtį atlieka vaškas, tad galiojimi laikas siekia net trejus metus. Ir tai vokiečiams, atrodo, patinka ir tinka“, - sakė M.Adomaitis.     Nukabino skilandžius

  „Mis ūkininkaitei“ Eglei Žilytei „Žalioji savaitė“ - lyg „sunkmetis“. 2007 metais laimėtą gražuolės karūną kiekvieną sausį, išsirengdama į Vokietiją, palieka namie.

 Jau aštunti metai, kaip Lietuvių stende ji sukasi kartu su mama Audrone Žiliene.

  Žilių šeimos ekologinius mėsos produktus vokiečiai pamėgo, - kasmet ranką su eurais link skilandžio tiesia jau matyti berlyniečiai. O šiemet, pasak A.Žilienės, ekologinius mėsos gaminius perka kaip niekad gerai. „Skilandžių medį pirkėjai jau pačią pirmąją parodos dieną gerokai apkarpė. Turėjau vietoj skilandžių prikabinti kitokių rūkytos mėsos gaminių“, - tuo, kad prekyba neprastai klostosi, pasidžiaugė A.Žilienė.

 Nors ūkininkė – parodos senbuvė, eksporto kelių kol kas į Vokietiją nenutiesė. Nes gamybos apimtis – per menka. Žiliai turi visus sertifikatus, - ekologinio gyvulių ūkio, skerdyklos, gamybos cecho. Bet verslo neišplėtė. Dirba tiek, kiek patys pajėgia pagaminti.

  „Tačiau mes, keletas ekologinių ūkių savininkų, tariamės, kaip pradėti eksportą. Bandysime kartu tai daryti. Mūsų gaminių poreikis užsienyje - yra, tad svarbiausia suorganizuoti logistiką. Tačiau be kitų pagalbos šito darbo negalime pakelti“, - sakė A.Žilienė.

Alaus neeksportuoja Šie metai aludariams iš Pakruojo „Žaliojoje savaitėje“ - jau šešti. Parodoje jie ir vaišina, ir prekiauja „gyvu“ alumi, o šiemet pirmą kartą į Vokietiją nugabeno ir imbierinio alaus. Vokiečiai nebūtų vokiečiai, jei paragavę nepaprašytų „dar“.

 Pasak Kristinos Grigonienės, jos šeimos 1999 metais įkurta individuali įmonė yra sertifikuota aukščiausios kategorijos tautinio paveldo produktų, - alaus gaminimo amato puoselėtoja.

 „Ta gamyba mums ir liko amatas. Ji smarkiai neišsiplėtė. Turime netoli Pakruojo įkūrę porą savo parduotuvių „Gyvas alus“ ir dar jo tiekiame „Gyvo alaus namams“.

  O šiaip, jei į užsienį „važiuoja“ alus, tai važiuojame ir mes, - į parodas ar muges Lenkijoje, Vokietijoje ar kitas valstybes“, - sakė K.Grigonienė.

  Jos šeimos išvirto imbierinio alaus paragavo ir Vokietijos žemės ūkio ministras, sausio 16-ąją, per parodos atidarymą. Vokietijos delegacija Lietuvos stendą aplankė vieną pirmųjų, - iš karto po to, kai atidarymo juostelę perkirpo Europos Tarybai pirmininkaujančios Latvijos stende. Tarp dalyvių – tautodailininkai

  Kuriantis žmogus yra stebuklas, dovanojantis stebuklus kitiems. Tuo gali įsitikinti kiekvienas parodos „Žalioji savaitė“ lankytojas, užsukęs į Lietuvos ekspoziciją.

 Ją puošia kūrybingų amatininkų ir tautodailininkų, saugančių ir puoselėjančių liaudies meno tradicijas modernėjančiame šių dienų pasaulyje, savo rankomis sukurti tautinio paveldo gaminiai, bus demonstruojama jų atlikimo technika.

  Roma Gudaitienė pristato šiaudinius sodus, žvaigždes, eglutės žaisliukus, popieriaus karpinių paveikslus. 

 Ne vienoje parodoje ar mugėje dalyvavę tautodailininkai jau įsitikino – kokybiški, pagal senąsias lietuviškas tradicijas pagaminti aukšto meninio lygio dirbiniai yra paklausūs. „Parodoje nedaug ką teparduodu. Juk karpiniai ar atvirukai – ne ta prekė, kurios reikia žemės ūkio parodos lankytojams.

 Tačiau daug savo darbų tiesiog padovanoju. Man itin malonu, kai žmonės tiesiog jais grožisi. O man pačiai labai rūpi ir į kitų šalių tautodailininkų darbus pasižvalgyt“, - sakė R.Gudaitienė.

 Tačiau šią tautodailininkę puikia žino ir Anglijos, ir Belgijos, ir Vokietijos laudies meno gerbėjai. Pasak R.Gudaitienės, jie ir užsako gaminių, ir į namus neretai atvažiuoja jų pasiimti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.