Baldų įmonė liovėsi teršti orą tik sumokėjusi baudą

Savanorių prospekte, įmonės „Vilniaus baldai“ pašonėje, įsikūrę verslininkai vėl gali įkvėpti oro visais plaučiais. Tik aplinkosaugininkams skyrus baudas baldų įmonė susigriebė ir liovėsi teršti orą.

Daugiau nuotraukų (1)

Lina Bartkutė („Lietuvos rytas“)

Jan 19, 2015, 8:39 AM, atnaujinta Jan 15, 2018, 4:26 PM

Vienos įmonės savininkas Savanorių prospekte, šalia „Vilniaus baldų“, įsikūrė prieš ketverius metus. Jam iš karto kilo įtarimų, kad „Vilniaus baldai“ orą teršia labiau, nei leistina.

„Paprastai biokatilinės į orą išmetami dūmai būna tik balti, o iš „Vilniaus baldų“ katilinės trumpą laiką kildavo balti, po to imdavo verstis juodi dūmai“, – pasakojo verslininkas.

Tiek jis, tiek kaimyninių įmonių atstovai ne kartą kreipėsi į „Vilniaus baldus“, kad jie susitvarkytų katilinę, tačiau prašymai nebuvo išgirsti.

Bijojo, kad nunuodys

„Vilniaus baldai“ savo biokatilinėje degina pjuvenas. Jos lieka nuo gaminamų baldų, yra dažytos ir su cheminėmis priemaišomis.

Pjuvenos susmulkinamos ir jas deginant šildomas pastatas.

Vasarą, kai katilinė veikia minimaliai, „Vilniaus baldai“ pjuvenas pardavinėja.

Pučiant vėjui į vilkikus kraunamos chemiškai apdorotos pjuvenos pasklisdavo ir po įmonių teritoriją.

„Kai vasarą „Vilniaus balduose“ būdavo pradedamos krauti pjuvenos, mano darbuotojai imdavo skųstis sloga, peršinčiomis akimis. Bijojome, kad būsime nunuodyti“, – pasakojo verslininkas.

Už oro taršą skyrė baudą

Neapsikentęs verslininkas 2013 metais kreipėsi į Aplinkos ministeriją ir pranešė apie pažeidimus. Inspektoriai sakė, kad apie problemą žino – tai sena bėda.

Galų gale praėjusių metų gruodžio pabaigoje Valstybinė analitinės kontrolės laboratorija atliko katilinių oro taršos matavimus.

Paaiškėjo, kad azoto oksidų leidžiama koncentracija normą viršija 1,2 karto. Įmonė gavo baudą ir buvo įpareigota sumažinti taršos kiekį.

Sureguliavus katilo degimo procesą tarša buvo sumažinta iki leistinos normos.

Pastatą rekonstravo

Sausio pradžioje licencijuota laboratorija pakartotinai atliko oro taršos matavimus – šįkart jie atitiko reikalavimus.

„Vilniaus baldų“ technikos vadovas Stanislovas Keževičius tikino, kad, siekiant sumažinti pjuvenų dulkėtumą, praėjusių metų pabaigoje buvo modernizuotas pastatas.

Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Vilniaus miesto agentūra patvirtino, kad sostinės bendrovė „Vilniaus baldai“ dėl teršiamo oro bausta ne vieną kartą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Leading the change in sustainable business
Gyvai
„Nauja diena“: kada JAV ginklai pasieks Ukrainą?