Garsus ekonomistas Rusijai piešia labai liūdną scenarijų

Žinomo ekonomisto, buvusio Rusijos ekonomikos mokyklos rektoriaus Sergejaus Gurijevo nuomone prognozės, kad Rusijos BVP sumažės 5 procentais, gali būti per daug optimistinės. Rusija dabar yra nestabilios pusiausvyros būsenos, turimų išteklių pakaks iki 2016 metų. Kaip praneša „Laisvės radijas“, tokiomis prielaidomis S.Gurijevas pasidalijo per visuomeninės organizacijos „Atvira Rusija“ Sankt Peterburge surengtą telekonferenciją.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 26, 2015, 6:24 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 12:35 AM

Kas dėl Vakarų ekonominių sankcijų, tai jos turėjo stipresnį poveikį, negu buvo galima tikėtis.

Netgi tos valstybinės kompanijos, kurios nepakliuvo į JAV, Kanados ir Europos Sąjungos juoduosius sąrašus, patiria sunkumų tvarkydamos reikalus su užsienio partneriais. Nepasiteisino ir viltys pritraukti didelius kapitalo kiekius iš Kinijos, kadangi šios šalies bankai baiminasi, kad jiems bus uždėtos baudos, primena ekspertas.

S.Gurijevas, šiuo metu Paryžiaus Politikos mokslų mokyklos (SciencesPo) profesorius, priminė, kad ekonomikos nuosmukis Rusijoje prasidėjo dar iki jos įsikišimo į Ukrainos vidaus reikalus.

Iš pradžių Vakarų investuotojai patikėjo Vladimiro Putino pažadais įvykdyti reformas, bet kada jie pamatė, kad kovos su korupcija Rusijoje nebus, sustiprėjo kapitalo traukimasis iš šalies.

Kalbant apie naftos kainas, čia žinomo režimo kritiko nuomone „savo vaidmenį atliko objektyvūs rinkos veiksniai: gavybos didėjimas Amerikoje, sankcijų atšaukimas Libijai ir Iranui bei Saudo Arabijos nuovargis dėl jos OPEC partnerių nesąžiningo elgesio“.

Rezultatas tas, kad Rusijos 2015 metų biudžetas „nerealus“, kadangi jis subalansuotas skaičiuojant, kad nafta kainuos 60 dolerių už barelį, vienas doleris kainuos 37 rublius, o ekonomika augs 1-2 procentus.

S.Gurijevo nuomone, Rusija atsidūrė laivo vietoje, kuris plaukia link ledkalnio, o ant kapitono tiltelio nieko nėra.

Situaciją, kuri klostosi dabar, ekonomistas vertina kaip „keliančią didelį nerimą ir nesuvokiamą“.

„Mūsų laukia rimti išmėginimai 2015 metais, gal būt netgi 2016-aisias ir 2017-aisias“, perspėjo S.Gurijevas. Ir pridūrė, kad Rezervinio fondo pakaks iki 2016 metų vidurio.

„Garsiausios reitingų agentūros kol kas priskiria Rusiją aukštesniam lygiui už „šlamštinį“ (angl. „junk“) – paskutinįjį, patį žemiausią investicinį lygį. Bet netgi „šlamštinis“ lygis nereiškia, kad šalis taps nemoki 2015 metais – iki metų pabaigos Rezervinio fondo pakaks.

Greičiausiai, režimui sustiprinti bus papildomai investuota į propagandą ir cenzūrą“, – baigdamas padarė išvadą ekspertas.

Priminsime, kad S.Gurijevas emigravo į Prancūziją 2013 metais, bijodamas pakliūti į kalėjimą, kai buvo užvesta vadinamoji „ekspertų byla“ ir jėgos struktūros tikrino ekonomistus, kurie manė, jog Michailas Chodorkovskis ir Platonas Lebedevas kompanijos „Jukos“ byloje buvo nuteisti neteisėtai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.