Žemdirbių baimė: akcizas „žaliajam“ dyzelinui nuvarys į kapus

Bus ar nebus žemdirbiams skirtas dyzelinas apmokestintas akcizu? Valdantieji, atrodo, ne juokais dėl šio mokesčio surėmė ragus. Iki šiol žemdirbiai į žemės ūkio technikos degalų bakus pildavo maždaug trečdaliu pigesnį dyzeliną, nei dyzeliu varomų automobilių vairuotojai. Tačiau specialiai paženklintą, – „žaliąjį“ dyzeliną užsimota pabranginti.

Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

Jan 27, 2015, 5:32 PM, atnaujinta Jan 14, 2018, 10:05 PM

Anot atitinkamą Akcizų įstatymo pataisą užregistravusios žemės ūkio ministrės „darbietės“ Virginijos Baltraitienės, nustatyti minimalų dyzelino žemdirbiams akcizą – 21 eurą už 1 toną – reikalauja Europos Sąjungos direktyvos.

Tačiau prieš tokį siūlymą piestu stojo socialdemokratai.

„Socialdemokratų frakcija Seime, siekdama apsaugoti žemdirbius, prieštarauja įstatymo projektams, užkraunantiems papildomą finansinę naštą“, – kirto Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas Bronius Pauža.

Pasak Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Broniaus Bradausko, jei įstatymo pataisa būtų priimta, žemdirbiams ir verslinės žvejybos įmonėms tektų papildomai sumokėti apie 7 mln. eurų per metus.

„Priimant tokį sprendimą visiškai neatsižvelgta į tai, kad dėl Rusijos embargo ir drastiškai kritusių žemės ūkio supirkimo kainų žemdirbių piniginės pajamos, gautos už parduotus žemės ūkio produktus vien per 2014 metų sausio–lapkričio mėnesius, palyginus su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, sumažėjo 133 mln. eurų arba 460 mln. litų“, – nuostolius suskaičiavo B.Bradauskas.

„Taip pat šiuo įstatymo projektu visiškai neatsižvelgta ir į Žemės ūkio ministerijos įsipareigojimą peržiūrėti neapmokestinamų dyzelinių degalų įsigijimo normas, siekiant sudaryti vienodas sąlygas juos įsigyti gyvulininkystės, paukštininkystės ir kiaulininkystės gamybos srityse dirbantiems subjektams“, – siūlomo įstatymo projekto žalą įžvelgia Seimo Biudžeto ir finansų komiteto narys Andrius Palionis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.