Tabako bendrovės Airijai grasina teismais

Airijos žemieji parlamento rūmai ketvirtadienį priėmė įstatymą dėl privalomo tabako gaminių pakuočių suvienodinimo, praneša „EUbusiness“. Įstatymo projektas po formalaus balsavimo aukštesniuose rūmuose kitą savaitę bus pateiktas tvirtinti prezidentui. Įstatymo taisyklės galutinai įsigaliotų ne anksčiau kaip 2017-ųjų gegužę.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Feb 27, 2015, 10:01 AM, atnaujinta Jan 12, 2018, 3:49 AM

Pagal naująsias taisykles, bet kokie išskirtiniai ženklai ir spalvos bus uždraustos, ir visi tabako gaminiai bus pardavinėjami vienodomis pakuotėmis be prekės ar kitų išskirtinių ženklų, vien tik su grafiniais perspėjimais apie tabako žalą sveikatai.

„Mes kuriame įstatymus, kurie taps istoriniai ir bus ypač reikšmingi visuomenės sveikatos srityje“, – šalies parlamente kalbėjo Airijos sveikatos apsaugos ir vaikų reikalų ministras Jamesas Reilly.

Viskas prasidėjo 2012 m. Australijai priėmus sprendimą dėl privalomo tabako gaminių pakuočių suvienodinimo, kuris paskatino kitas šalis svarstyti panašius teisės aktus.

„Jei priimsime įstatymą dėl tabako pakuočių suvienodinimo, tapsime pirmąja šalimi ES ir antrąja pasaulyje, priėmusia tokį įstatymą“, – kalbėjo J.Reilly prieš priimant įstatymo projektą.

Įstatymo projektas bus pateiktas prezidentui patvirtinti po formalaus balsavimo aukštesniuose rūmuose kitą savaitę, nors taisyklės galutinai įsigaliotų ne anksčiau kaip 2017 metų gegužę.

Kai kurios kitos ES šalys, pavyzdžiui, Didžioji Britanija taip pat ketina įvesti panašias taisykles.

Dublino sprendimui aktyviai priešinasi tabako bendrovės, kurios pagrasino Dublinui teisminėmis priemonėmis.

„Tokiais veiksmais mūsų niekas neišgąsdins. Mes priimsime parlamente tokius įstatymus, kokie, mūsų įsitikinimu, yra teisingi“, – sakė J.Reilly.

Lietuvos vartotojų organizacijų aljanso prezidentės Eglės Kybartienės teigimu, yra prekių, kurių vartojimą riboti yra privaloma, tačiau bet kokie suvaržymai turi būti suderinami su vartotojų teisėmis.

„Tokių gaminių kaip tabakas, alkoholis vartojimas turi būti griežtai ribojamas. Kadangi pakuotė yra vienas pagrindinių informacijos apie gaminį šaltinių, suvienodinus jas, pažeidžiama žmogaus teisė į informaciją. Be to, vartotojas netenka teisės rinktis, nors šiandien visuomenėje tai yra didžiausia vertybė“, –  aiškino ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.