Sugalvojo, kaip teiks paramą smulkiems ūkiams

Parengtas Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos priemonės „Ūkio ir verslo plėtra“ veiklos srities „Parama smulkiesiems ūkiams“ įgyvendinimo taisyklių projektas, kuriame numatyta, už kokią veiklą, kam ir kokio dydžio parama bus skiriama. Paraiškos šiai priemonei bus priimamos nuo balandžio 1 iki birželio 30 d. Priemonei 2015 m. skiriama 1,968 mln. eurų parama.

Vienas iš Lietuvos kaimo plėtros programos strateginių tikslų – remti smulkiuosius ir vidutinius ūkius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vienas iš Lietuvos kaimo plėtros programos strateginių tikslų – remti smulkiuosius ir vidutinius ūkius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-03-04 16:28, atnaujinta 2018-01-11 15:00

„Vienas iš Lietuvos kaimo plėtros programos strateginių tikslų – remti smulkiuosius ir vidutinius ūkius. Ši parama nėra socialinė pašalpa, ji nėra skirta pravalgyti, kaip kartais sakoma. Parama skiriama tiems ūkiams augti, didėti, pagal galimybes modernizuotis ir išsilaikyti. Kaip ir visi kiti, gaunantys paramą, jie turi atitikti tam tikrus reikalavimus ir įsipareigoti pasiekti tam tikrų rezultatų, tam tikrų pelningumo rodiklių.

Smulkūs ūkiai pagal pelningumą gali būti efektyvesni už stambius, tai labai priklauso nuo ūkio pasirinktos veiklos“, – sakė žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė.

Priemonės „Parama smulkiesiems ūkiams“ prioritetai – gerinti ūkių ekonominės veiklos rezultatus ir sudaryti palankesnes sąlygas ūkiams restruktūrizuotis ir modernizuotis, siekiant intensyviau dalyvauti rinkoje, taip pat įvairinti žemės ūkio veiklą.

Priemonės tikslinės sritys – efektyvesnis ūkininkavimas modernizuojant ūkius, užsiimant prekine gamyba bei konkuruojant rinkoje, didinant smulkiųjų ūkių ekonominį gyvybingumą.

Priemonės veiklos srities kompleksiniai tikslai: inovacijų kūrimas, diegimas ir sklaida; aplinkos išsaugojimas ir tvari plėtra; klimato kaitos švelninimas.

Parama teikiama ūkiui, kurio ekonominis dydis, išreikštas produkcijos standartine verte, paraiškos teikimo momentu yra ne mažesnis kaip 4 000 Eur ir ne didesnis kaip 7 999 Eur. Paramos suma – 15 tūkst. Eur be PVM vienam paramos gavėjui (išskyrus atvejus, kai prašoma mažesnės paramos sumos). Paramos teikimo (verslo plano įgyvendinimo) laikotarpis negali būti ilgesnis kaip 5 metai.

Pagal priemonę remiami specializuoti ir mišrūs ūkiai. Parama teikiama žemės ūkio produktų gamybai; prekiniams žemės ūkio produktams, pagamintiems valdoje, apdoroti, perdirbti ir teikti rinkai. Verslo planas laikomas tinkamai įgyvendintu, jei ūkio ekonominis dydis, išreikštas produkcijos standartine verte, padidintas ne mažiau kaip 20 proc., jei verslo plane numatyti veiklos plėtros tikslai, suplanuotos įgyvendinti investicijos bei suplanuoti rodikliai yra pasiekti.

Tinkamos finansuoti išlaidos gali būti skirtos projekto reikmėms naujai žemės ūkio technikai ir įrangai įsigyti, technologiniams įrenginiams, kompiuterinei įrangai, įskaitant programinę, N ir O kategorijų transporto priemonėms; gamybinių naujų pastatų ir (arba) statinių statybai, rekonstrukcijai ar kapitaliniam remontui (įskaitant statybines medžiagas); būtinų pastatų, statinių statybai, rekonstrukcijai ar kapitaliniam remontui; infrastruktūrai ūkininko valdoje, jei ji susijusi su remiama veikla ir skirta tik ūkininko ūkio reikmėms; bendrosioms išlaidoms; projekto viešinimo išlaidoms; ūkiniams gyvūnams įsigyti; daugiamečiams augalams įsigyti ir jų sodinimo paslaugoms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.