Renovacija diskriminuoja sunkiau gyvenančius: mitas ar tiesa?

Renovacijos projekto kaina vienam 60 kv. m. butui, norint pasiekti šiuo metu reikalaujamą C energinio būsto naudingumo klasę, siekia apie 5,2 tūkst. EUR. Jautresnių socialinių sluoksnių gyventojams vien mintis apie tokią pinigų sumą kelia nemažai baimių ir klausimų. Būsto energijos ir taupymo agentūra (BETA) turi kuo nuraminti besibaiminančius – prasčiausiai gyvenantiems Lietuvos gyventojams sąlygos renovuotis – išskirtinai geros, todėl nepakeliama papildoma finansinė našta tikrai neužgrius.

Prasčiausiai gyvenantiems Lietuvos gyventojams sąlygos renovuotis – išskirtinai geros, todėl nepakeliama papildoma finansinė našta tikrai neužgrius.<br>P.Mantauto nuotr.
Prasčiausiai gyvenantiems Lietuvos gyventojams sąlygos renovuotis – išskirtinai geros, todėl nepakeliama papildoma finansinė našta tikrai neužgrius.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-03-17 09:36, atnaujinta 2018-01-09 18:48

Pasirūpina valstybė

Būsto energijos taupymo agentūros Projektų įgyvendinimo skyriaus vedėja Gintarė Burbienė pasakoja – įsitikinimas, kad renovacijos projektų įgyvendinimas užkrauna didžiules išlaidas ir taip sunkiai išgyvenantiems, yra niekuo nepagrįstas mitas. Užtenka kiek labiau pasigilinti į šiuo metu socialiai remtiniems asmenims sudarytas sąlygas renovuotis ir paaiškėja, jog šis mitas lengvai sugriaunamas. Pasirodo, prasčiau gyvenantys gauna dideles kompensacijas ir yra vieni iš didžiausių renovacijos laimėtojų.

„Daugiabučių renovacijos programoje viskas pakankamai gerai apgalvota. Žmonių, gaunančių mažiausias pajamas, rūpestis turbūt visai suprantamas, tačiau galime nuraminti, jog sunkiau išgyvenantys žmonės, gaunantys kompensacijas už šildymą, gauna šimtaprocentinę valstybės paramą. Jiems nereikia dengti jokių už statybų rangos darbus paimtų paskolų bei jų palūkanų.“, – atskleidė G.Burbienė.

Be kredito finansavimo mažiausias pajamas gaunantys gali tikėtis ir daugiau privalumų: „Techninės dokumentacijos parengimas, investicijų projekto rengimas ir įgyvendinimas žmonėms, gaunantiems kompensacijas už šildymą, taip pat nieko nekainuos. Už tai irgi sumokės valstybė.“, – pasakojo BETA specialistė, taip pat pridurdama, jog iš esmės prasčiau gyvenantiems žmonėms renovacija nieko nekainuoja, dėl ko dalyvavimas renovacijos programoje tampa itin patraukliu pasirinkimu.

Atsinaujinę būstus paramos nepraras

Kitas socialiai jautresniems žmonėms rūpimas klausimas – kompensacijų už šildymą likimas po renovacijos. Ne vienas gyventojas neretai išreiškia susirūpinimą, neva renovuoto daugiabučio būstų savininkai po atsinaujinimo praras anksčiau turėtas kompensacijas. Pasirodo, jog tai – tik dar vienas gandas.

„Pridėtinės vertės mokesčio įstatyme, kuriame numatytas lengvatinis tarifas šildymui, šilumą vartojantys pastatai nėra skirstomi pagal jų atnaujinimo laipsnį. Tai reiškia, kad suinteresuoti gyventojai gali būti ramūs – jie ne tik gaus valstybės paramą už būsto renovaciją, bet ir toliau sulauks kompensacijų už šildymą žymiai komfortiškesniame, gražesniame ir, svarbiausia, šiltesniame renovuotame daugiabutyje.“, – teigė Gintarė Burbienė.

Nepritariantys renovacijai rizikuoja

Kompensacijas už šildymą gaunantys asmenys, kurių renovacijos privalumai vis tiek neįtikina, turėtų žinoti, jog taip jie rizikuoja prarasti ženklią dalį šiuo metu turimos paramos.

„Įstatymuose apibrėžta, jog kompensacijas gaunantys asmenys, kurie nedalyvauja susirinkime svarstant dėl daugiabučio modernizacijos arba tam nepritaria, rizikuoja, jog parama jiems bus nurėžta perpus. Dar kitą šildymo sezoną šie žmonės visiškai neteks paramos.“, – apie riziką, su kuria susiduria nepritariantys daugiabučių atnaujinimui, pasakojo BETA Projektų įgyvendinimo skyriaus vedėja.

www.atnaujinkimebusta.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.