Amerikiečiai jau bijo keliauti į Lietuvą

Lietuvos turizmo bendrovių vadovai teigia, kad pastaruoju metu susitraukė ne tik turistų iš Rusijos srautai. Kelionių į Lietuvą jau prisibijo ir amerikiečiai ar net italai. Priežastis – įtampa tarp rusų ir ukrainiečių.

Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė („Lietuvos rytas“)

Mar 18, 2015, 10:28 AM, atnaujinta Jan 9, 2018, 3:47 PM

Politinė padėtis privertė atvykstamojo turizmo kelionių agentūras keisti savo planus.

Anksčiau siūliusios keliauti po tris Baltijos šalis ir dar aplankyti Sankt Peterburgą ar Kaliningradą, dabar tiek Lietuvos turizmo įmonės, tiek jų partneriai užsienyje iš tokių paketų braukia rusiškus pavadinimus.

Menkai pažįstamas kraštas

„Jau 2014-aisiais pajutome konfliktų įtaką. Kai kurie turistai iš JAV išsigando – atšaukė keliones. Amerikiečiai – labai jautrūs, juolab skaito apie karo grėsmę.

Buvo ir išsigandusių italų, prancūzų“, – neslėpė kelionių agentūros „Lithuanian Tours“ vadovas Kęstutis Ambrozaitis.

Užsieniečių baimę turizmo darbuotojai aiškino šitaip: Lietuva toli, amerikiečiai mažai išmano apie padėtį mūsų krašte, o kas mažiau pažįstama, tas ir baugina.

Italijos turistai, nors jų šalis toje pačioje Europoje, rytine regiono dalimi domisi ne taip uoliai, tad irgi mano, kad Ukraina – čia pat.

Mokosi iš pienininkų

„Lithuanian Tours“, kaip ir kiti atvykstamojo turizmo rengėjai, dažniausiai užsienio turistams siūlo vienu kartu aplankyti ne tik Lietuvą, bet ir kitas dvi Baltijos trijulės valstybes – Latviją ir Estiją. Antraip amerikiečių sunkiai prisiviliotum.

„Mes siūlome ir kelionių paketus, į kuriuos įtrauktas apsilankymas Sankt Peterburge. Europiečiai pastaruoju metu atsisako šios dalies.

Atvirai nepasako, kad dėl Ukrainos įvykių, bet tai justi“, – kalbėjo kelionių agentūros „Amber Tours“ atvykstamojo turizmo vadovas Romualdas Barzda.

Pasak jo, užsienio partneriai, rengdami 2015-ųjų katalogus, turų, į kuriuos įtrauktas Sankt Peterburgas ar Kaliningradas, jau nebedėjo į spausdintus leidinius.

„Jie žiūri atsargiai. Akivaizdu, kad verslui negalima orientuotis į vieną rinką. Mūsų pienininkai, dirbę su Rusija, jau pasimokė.

Mes nukentėjome, nors embargo niekas netaiko.

Mūsų agentūra su Rusija beveik nedirba, tačiau toms, kurios daug dirbo, reikia ieškotis naujų rinkų, o tai kainuoja“, – aiškino R.Barzda.

Meškeres užmetė toliau

Nors rusų ar amerikiečių turistų sumažėjo, pastaruoju metu dažniau nei anksčiau Lietuvą ar visas tris Baltijos šalis lankė vokiečių turistų grupės ar svečiai iš Skandinavijos šalių.

Atvykstamojo turizmo sezonas Lietuvoje dar neįsibėgėjo – atvykėlių pradeda gausėti gegužę.

„Kaip bus šįmet, sunku prognozuoti. Jei nesulauksime daugiau blogų naujienų iš Ukrainos, gal viskas grįš į ankstesnes vėžes“, – kalbėjo K.Ambrozaitis.

„Lithuanian Tours“ daugiausia dirba su turistais iš JAV, Italijos ir Prancūzijos. Taip pat rūpinasi norvegų, britų, vokiečių kelionėmis po Lietuvą, Latviją ir Estiją.

Kokių šalių gyventojų dar galima privilioti? Anot K.Ambrozaičio, artimesnių valstybių turistams agentūrų paslaugos nereikalingos.

„O štai nuo Europos vidurio ir toliau justi susidomėjimas. Tas „toliau“ – tai ir Indija, ir Kinija, ir Japonija ar Lotynų Amerika. Ten Lietuva nežinoma.

Neseniai pradėjome bendrauti su Tailandu. Tai didelė šalis, ten daug turtingų žmonių, kurie jau pakeliavę po Vakarų Europą ir ieško ko nors nauja.

Tai galėtų būti Lietuva. Buvome į Lietuvą atsivežę ir turizmo agentų iš šios šalies, jiems čia patiko“, – apie metamas meškeres pasakojo K.Ambrozaitis.

Pernai – augimas

Statistikos departamento duomenimis, 2014 metais šalies apgyvendinimo įstaigos sulaukė 2,4 mln. turistų, arba 8,2 proc. daugiau nei 2013 m., iš jų užsieniečių – 1,3 mln., arba 7,7 proc. daugiau.

O 2014 m. ketvirtąjį ketvirtį šalies apgyvendinimo įstaigose apsistojo 501,2 tūkst. svečių, arba 4,4 proc. daugiau nei 2013 m. ketvirtąjį ketvirtį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.