Prieš Saulės užtemimą – bloga žinia norintiems įsigyti akinius

Likus kelioms dienoms iki Saulės užtemimo Vilniaus planetariume

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Mar 19, 2015, 11:47 AM, atnaujinta Jan 9, 2018, 12:25 PM

„Viską iššlavė“, – skėsčiojo rankomis bendrovei IDD priklausančios parduotuvės darbuotojas Albertas Skirpstas.

Jis pasakojo, kad parduotuvė prieš 2008-ųjų Saulės užtemimą buvo pasirūpinusi didesniu akinių skaičiumi. Tada jų pardavė apie šimtą.

Akinių buvo likę iki šių metų. Deja, dabar jų nebėra. Nupirko net kelis šimtus akinių.

Akiniai šioje parduotuvėje kainavo 4,5 euro. Nemažai jų įsigijo astronomijos mėgėjų klubas „Albireo“, kuris šią priemonę Saulės užtemimui stebėti žadėjo dalyti susibūrimo vietose.

Parduotuvėje neliko ir Saulės plėvelės. Paprastai ji parduodama A4 formato lakštais. Kad daugiau astronomijos mėgėjų jos galėtų įsigyti, parduotuvės darbuotojai prieš šį užtemimą plėvelę ėmė karpyti mažesniais lakštais.

Tiesa, kitos astronomijos įrangos – teleskopų, jų priedų, žiūronų – parduotuvėje dar yra. Jų astronomijos mėgėjai prieš užtemimą nepuolė pirkti.

Saulės užtemimas prasidės penktadienį 11 val. 13 min. Lietuvos laiku prie Kanados krantų, tada visiško užtemimo juosta trauks Šiaurės Atlantu, kol 12 val. 18 min. baigsis netoli Šiaurės ašigalio.

Lietuvoje Saulė užtemti pradės apie 11 val., po valandos jau bus užtemę net 73 procentai Saulės disko, o galutinai Mėnulis nuo Saulės pasitrauks šiek tiek po 13 val.

Aiškėja, kad astrologijos mėgėjų nenuvils ir orai. Sinoptikai prognozuoja, kad penktadienio vidurdienį didžiojoje šalies dalyje švies saulė. Ją tik kur ne kur dengs menki debesys.

Klubas „Albireo“ astronomijos mėgėjus Saulės užtemimą per teleskopus kviečia žiūrėti šiose vietose: Vilniuje – Katedros aikštėje ir prie Baltojo tilto, Kaune – Rotušės aikštė, Klaipėdoje – kruizinių laivų terminale, Kėdainiuose – Didžiosios rinkos aikštėje.

Saulės užtemimas – reiškinys, kai Mėnulis atsiduria tarp Žemės ir Saulės, taip uždengdamas Saulės diską. Tai vyksta todėl, kad Mėnulis daug kartų mažesnis už Saulę, bet skrieja arčiau Žemės.

Šis reginys trunka neilgai, nes Mėnulio šešėlis mažas ir greitai juda. Saulės užtemimo juosta niekada nebūna platesnė kaip 269 kilometrai, o užtemimo maksimali trukmė vienoje vietoje – mažiau kaip 8 minutės.

Saulės užtemimą saugu stebėti tik su specialiais saulės akiniais ar plėvele.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.