Ilzenbergo dvaras pirkėjams pravėrė savo virtuvės duris

Lietuviai ėmėsi kurti verslo tradicijas, kurios kursto gamintojų ir vartotojų pasitikėjimo lauželį. Toks sumanymas kilo ir Ilzenbergo dvaro savininkui Vaidui Barakauskui. Į šio dvaro biodinaminį ūkį jis pakvietė šeimas. Ir vaikai, ir jų tėvai gavo galimybę įvertinti ūkyje auginamus ir gaminamus produktus.

Ilzenbergo dvare ir jo ūkyje – šeimų viešnagė.<br>Organizatorių nuotr.
Ilzenbergo dvare ir jo ūkyje – šeimų viešnagė.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 24, 2015, 4:31 PM, atnaujinta Jan 8, 2018, 9:22 AM

„Pradedame antrąjį ūkininkavimo sezoną, todėl jau esamiems ir būsimiems ūkio produktų valgytojams norėjome parodyti ūkį, kad jie sužinotų, kaip laikomi galvijai, kur auginamos daržovės, kaip kepama duona, kaip atrodo šiuolaikiškas pieno cechas.

Juk daug geriau vieną kartą patiems pamatyti, nei dešimtį kartų išgirsti. Esame atviri visuomenei, todėl ir pakvietėme šeimas apsilankyti ūkyje“, – sakė V.Barakauskas.

„Ilzenbergo ūkio maisto produktų krepšelį užsisakome jau nuo praėjusių metų gruodžio.

Į renginį atvykome su visa šeima. Vaikams daugiausia įspūdžių paliko mažieji ėriukai, o svarbiausia – vaikai pamatė, kaip kepama duona. Jie patys galėjo susiminkyti savo duonos kepaliuką, kurį šeimininkės iškepė senovinėje krosnyje. Neįkainojama patirtis ir mums, ir vaikams. Susidraugavome ir dabar visi esami savi“, – įspūdžiais dalijosi vilnietė Morta.

„Mes jau senokai svarstėme, ar užsisakyti Ilzenbergo ūkio produktus. Čia atvykome ir pamatėme, kad tokių svarstančiųjų yra daugiau. Manau, kad tokia verslo filosofija duos gerų rezultatų.

Juk parduotuvių lentynose gulintys produktai yra beveik vienodi. Galima nebent sužinoti, kur jie pagaminti. Jei nurodoma, kad tai padaryta Lietuvoje, juk tai nereiškia, kad ir žaliavos – lietuviškos“, – samprotavo taip pat iš Vilniaus atvykęs Rokas.

Biodinaminių maisto produktų krepšeliai labai populiarūs Vokietijoje. Tačiau ten ūkiai dėl žemės naudmenų stygiaus renkasi siauresnę specializaciją. Todėl produktų krepšelius formuoja ne vienas, o keletas ar net dešimtys ūkių.

Tuo tarpu Ilzenbergo dvaro ūkis visus produktus pasigamina pats, nes ūkio žemės valdos – beveik 500 hektarų.

Ekonominis ūkininkavimo pagrindas – valgytojai dalinasi su ūkiu derlingumo riziką.

Produktų kaina apskaičiuojama atsižvelgiant į sąnaudas ir riziką, nes metų eigoje gamta gali iškrėsti visokių išdaigų (kruša, sausra, gyvulių ligos), dėl kurių derlius ir produktų kiekis gali būti mažesni.

Biodinaminis ūkis veikia kaip uždara ekologinė sistema, per daugelų metų išsivalanti nuo bet kokių teršalų likučių.

Tai – sertifikuota ūkininkavimo sistema, kuriai taikomi gerokai griežtesni standartai nei ekologiniams ūkiams. Todėl biodinamika laikoma aukščiausia ekologijos pakopa.

Ilzenbergo dvaro ūkis nuosekliai siekia biodinaminio statuso. Įprastai sertifikavimo procedūra užtrunka apie 5 metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.