Atkurta žemės nuosavybė – ne kliūtis šalies sienai paženklinti

Valstybinės sienos su Rusija demarkavimas – ribos nustatymas ir paženklinimas -  turėtų pasibaigti 2016-ųjų pirmoje pusėje. Vis dėlto įtempta geopolitinė situacija gali visa tai užvilkinti.

Aerogeodezijos institutas šiuo metu atlieka teorinius skaičiavimus, kur turėtų būti pastatyti ženklai, ribojantys abiejų valstybių sieną.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Aerogeodezijos institutas šiuo metu atlieka teorinius skaičiavimus, kur turėtų būti pastatyti ženklai, ribojantys abiejų valstybių sieną.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 3, 2015, 2:29 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 2:51 PM

Žemės ūkio ministerija siekia, kad žemės matavimas ir kiti reikalingi darbai neužvilkintų ribų žymėjimo.

Ministerijai pavaldus Aerogeodezijos institutas šiuo metu atlieka teorinius skaičiavimus, kur turėtų būti pastatyti ženklai, ribojantys abiejų valstybių sieną.

Tam, kad nebūtų atsiliekama nuo nustatytų terminų, kai kurios užduotys bus perduotos Nacionalinei žemės tarnybai.

„Sienos tarp valstybių žymėjimas – tai atsakingas darbas. Kyla įvairių techninių kliūčių, bet visus klausimus galima išspręsti, jeigu suburta kompetentinga komanda. Būtent to ir tikiuosi iš naujosios Nacionalinės žemės tarnybos vadovės“, – sakė žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė.

Jos teigimu, iš Nacionalinės žemės tarnybos tikimasi sklandesnio ir operatyvesnio darbo nustatant valstybinės sienos  ribas ir ženklinimą.

„Tai ne tik Lietuvos, tai ir išorinė Europos Sąjungos siena, todėl labai svarbu, kad būtų tinkamai įvertintas dabartinis geopolitinis kontekstas ir paspartinta kartografavimo bei demarkavimo procedūrų bei kitų darbų eigą“, – sakė V.Baltraitienė.

Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) specialistai, vykdydami sienos demarkavimo geodezinius ir kartografinius darbus, susiduria su sunkumais, kurie kyla dėl pasienyje esančių sklypų, besiribojančių arba net kertančių valstybinės sienos ribas.

Ministerijos duomenimis demarkuojant sieną susiduriama su nelengvomis užduotimis: darbo tempus sulėtina gamtos stichijos, susiduriama ir su vandalizmo atvejais, taip pat trūksta noro bendradarbiauti iš Rusijos pusės.

Nepaisant to, ketinama pasitelkti visas priemones, kad Lietuvos Respublikos ir Rusijos Federacijos sienos demarkavimo geodeziniai ir kartografiniai darbai būtų vykdomi sklandžiau.

Šiuo metu vyksta paskutinis Lietuvos ir Rusijos valstybinės sienos žymėjimo etapas. Liko demarkuoti 135 kilometrų ruožą nuo Vištyčio trišalio sienos sankirtos taško iki Nemuno upės.

Šių metų kovą vykusiame bendros Lietuvos ir Rusijos demarkavimo komisijos posėdyje buvo patikslintas 2014–2015 m. darbų grafikas, numatyti darbų atlikimo terminai. 2015 metais yra siekiama užbaigti lauko darbus. Vėliau turės būti parengta dokumentacija ir pasirašyta sutartis tarp Lietuvos ir Rusijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.