Rokiškio psichiatrijos ligoninės sanitarų vienybė atsipirko

Į profsąjungą susitelkę rokiškiečiai sanitarai beveik 4 metus įrodinėjo, kad darbas su pažeistos sąmonės ligoniais yra pavojingas, todėl darbuotojams priklauso priedai. Pagaliau košmaras galynėjantis su ligoninės valdžia baigėsi – Aukščiausiojo Teismo sprendimu sanitarai gaus solidžias išmokas.

Rokiškio psichiatrijos ligoninės sanitarai galėjo iš visos širdies švęsti Tarptautinę darbininkų dieną.<br>V.Balkūno nuotr.
Rokiškio psichiatrijos ligoninės sanitarai galėjo iš visos širdies švęsti Tarptautinę darbininkų dieną.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Rušėnienė (www.panskliautas.lt)

May 3, 2015, 1:32 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 3:29 AM

Rokiškio psichiatrijos ligoninės sanitarai vakar galėjo iš visos širdies švęsti Tarptautinę darbininkų dieną.

Jau užvakar jie galėjo šauti pergalės šampaną pasibaigus ketverius metus trukusiems teismams, kovojant dėl priedų už pavojingas darbo sąlygas. Ligoninės sanitarų profesinės sąjungos pirmininkę Stanislavą Kondraškienę džiugi žinia iš Aukščiausiojo Teismo pasiekė gegužės 1-osios išvakarėse.

Ne taip dažnai pasitaiko, kad darbuotojai laimi prieš savo vadovybę. Tam reikia pirmiausia solidarumo. Rokiškėnų atvejis parodė, kad ne visi atlaikė, didelė dalis nubyrėjo neatlaikiusi valdžios spaudimo ir kiršinimo.

Gaus nemažas sumas pinigų

Iki galo besibylinėję 27 sanitarai turėtų gauti po maždaug 3–4 tūkst. eurų ir dar delspinigių. S.Kondraškienės išmoka bus mažiausia, nes ji viena pirmųjų išėjo iš darbo psichiatrijos ligoninėje.

„Tiek iškentėję, beveik 4 metus eikvoję nervus, ligoninės administracijos vieni prieš kitus kiršinti – pagaliau įrodėme savo tiesą“, – džiaugėsi S.Kondraškienė.

Rokiškio ir Panevėžio teisėjai taip pat buvo priėmę nutartis, sakančias, kad sanitarams prie algų priklauso priedai, bet ligoninės administracija šias nutartis skundė.

„Juk galima buvo sustoti po šių teismų, bet gal ligoninė neturi kur dėti pinigų, todėl moka dešimtimis tūkstančių litų samdytam advokatui, nors turi savo teisininkę?“ – svarstė S.Kondraškienė.

Bailiai gali graužtis nagus

„Panevėžio rytas“ jau yra rašęs, kad pavojingomis sąlygomis dirbantys psichiatrijos ligoninės sanitarai kreipėsi į teismą dėl priedų už 6 metus, delspinigių ir kasmėnesinių priedų ateityje.

„Visiems ligoninės darbuotojams kilo atlyginimai, visi gavo priedus metų pabaigoje, išskyrus sanitarus. Jiems algos nedidėjo nuo 2008 metų“, – kalbėjo S.Kondraškienė.

Ji prašiusi direktorių Algimantą Liausėdą atlyginimus sanitarams pakelti bent pusantro tūkst. litų, bet vadovas nesileidęs į kalbas. Sanitarai į rankas gaudavo apie tūkstantį litų.

Iš pat pradžių teismui pareiškimus buvo parašę kone dukart daugiau darbuotojų. Vėliau dalis persigalvojo ir nusprendė su darbdaviu nesibylinėti. Šie rokiškiečiai liko it musę kandę – jie ne tik negaus priedų, bet ir prarado teisę šiuo klausimu dar kartą bandyti bylinėtis.

Taip pat atsiėmusieji pareiškimus negaus kasmėnesinių priedų ir ateityje, o dalyvavusieji teisme juos išsikovojo.

Darbuotojai, iš viso nesikreipę į teismus, gali bandyti tai daryti, bet S.Kondraškienė abejoja jų sėkme – kad laimėtum, reikia ne tik daug nervų, bet ir žinių bei dokumentų.

Nežinia, kas ligonių galvose

S.Kondraškienė pasakojo, kad nesilankiusiems sunkiausių ligonių skyriuje žmonėms neįmanoma įsivaizduoti šio darbo specifikos: tu dirbi ir nežinai, kada ligonis taps agresyvus ir tave užpuls iš nugaros. Pasitaiko, kad apdrasko, smaugia, o gintis sudėtinga – skyriuje budi viena sanitarė. Vyrai dėl poalkoholinio sindromo kažką mato, girdi balsus – nežinai, kas vyksta jų galvose. Šizofrenikai neatpažįsta net savų žmonių, negali numatyti jų elgesio.

„Senieji darbuotojai išmoksta išvengti tokių kritinių situacijų, bet pavojus visada šalia“, – pasakojo S.Kondraškienė.

Prieš kelerius metus nepakaltinamu pripažintas ligonis peiliu perrėžė gydytojui gerklę, kai šis pasisuko nugara. Medikui buvo susiūtas gilus kaklo raumenų pjūvis.

„Darbuotojai nešioja į laikrodukus panašias apyrankes, kad užpulti akimirksniu praneštų budėtojui. Kam juos nešioti, jei darbo sąlygos, anot administracijos, nepavojingos?“ – klausė S.Kondraškienė.

Dalį priedo mokėjo

Ligoninės vadovas A.Liausėdas sakė, kad sanitarams priteisti pinigai – smūgis jo vadovaujamai įstaigai. Didesnė dalis jau išmokėta po Apeliacinio teismo iš ligoninės biudžeto.

Dabar teks mokėti likusiąją dalį.

A.Liausėdas, kaip ir anksčiau, vakar tikino, kad daugiau nei 10 metų priedai sanitarams buvo įskaičiuoti į atlyginimus, ir visiems buvę gerai. Niekas nieko neprašęs, nereikalavęs.

Prieš trejus metus panašią bylą laimėjus Utenos psichiatrijos ligoninės sanitarams, subruzdo ir rokiškiečiai. „Teismas sanitarams priteisė priedo skirtumą – po 111 litų, o po 129 litus mes mokėjome. Su delspinigiais susidaro nemažos sumos“, – pripažino direktorius.

A.Liausėdas tvirtino, kad sanitarams atlyginimai nekilo, nes jie nėra medicinos darbuotojai.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.