Ukrainiečiai statybininkai Lietuvoje pasijuto maustomi

Pažada normalią algą, o sumoka grašius. Tai statybininkai iš Lietuvos yra patyrę Vokietijoje ar Skandinavijos šalyse. O dabar jau patys lietuviai mulkina darbo ieškoti atvykusius meistrus iš Ukrainos. Į nepavydėtiną padėtį pakliuvo ukrainiečiai statybininkai, per įdarbinimo agentūras pasiekę Lietuvą, rašo „Lietuvos rytas“.

Anot M.Černousovo (antras iš kairės), jis ir jo tautiečiai Vilniuje uždirbo penkis kartus mažiau, nei buvo pažadėta. Ukrainiečiai dirbo sostinės Užupio kvartale vykstančiose statybose (nuotr. dešinėje).<br>D.Umbraso nuotr.
Anot M.Černousovo (antras iš kairės), jis ir jo tautiečiai Vilniuje uždirbo penkis kartus mažiau, nei buvo pažadėta. Ukrainiečiai dirbo sostinės Užupio kvartale vykstančiose statybose (nuotr. dešinėje).<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė („Lietuvos rytas“)

May 6, 2015, 5:20 PM, atnaujinta Jan 4, 2018, 7:01 PM

Jiems teko pasidarbuoti įmonėje, kurios savininkas pagarsėjo kitame skandale – dėl dokumentų klastojimo ir pagalbos sukčiaujant.

„Gyvenu Zaporožėje. Ukrainoje mums riesta, apie jokias statybas negali būti nė kalbos.

Tad per įdarbinimo agentūrą pradėjau ieškoti darbo Europoje. Maniau, bent jau užsidirbsiu kaip žmogus.

Gavau darbo vizą, o kovo viduryje kartu su kitais tautiečiais susiruošiau į Lenkiją.

Bet įdarbinimo agentūra mus išmušė iš kelio. Sakė, Lietuvoje yra geras objektas, reikia pagalbos, kad būsime įdarbinti oficialiai, su darbo sutartimis“, – pasakojo 42 metų Mykita Černousovas.

Uždirbo mažiau, nei žadėta

Šis ukrainietis, kaip ir kiti kartu su juo į Vilnių atkakę jo tautiečiai, taip pat ir keletas moldavų, įkliuvo į panašias pinkles, kokias neretai rezga Vakaruose statybininkus medžiojantys darbdavių ar įdarbinimo agentūrų tarpininkai.

Taip nutiko ir atvykėliams, įsidarbinusiems bendrovėje „Aukslitas“.

„Dirbkite, o dokumentus netrukus gausite – pasak M.Černousovo, taip jiems paaiškino vienas „Aukslito“ darbuotojų. – Įsidarbinant mums buvo pažadėta 720 eurų alga kas mėnesį.“

Kovo 18 dieną užsieniečiai pradėjo dirbti statybose sostinės Užupyje.

„Prieš mus dirbusi betonuotojų brigada buvo pridariusi broko, reikėjo viską ištaisyti.

Stengėmės, dirbome be poilsio dienų, po 10–12 valandų per parą, vylėmės užsidirbti.

Tačiau sutarčių ilgokai niekas nesudarinėjo, nemokėjo ir algos. Mūsų buvo prašoma atsidaryti banke sąskaitas. Bet kaip tai padaryti neturint gyvenamosios vietos?“ – kalbėjo ukrainietis.

Laikinąsias sutartis, surašytas lietuviškai, statybininkai imigrantai gavo balandžio pradžioje. Jos buvo sudarytos atgaline – kovo 18 dienos – data.

Bet jose buvo nurodyta visai ne tokia alga, apie kurią buvo kalbama vyrams įsidarbinant.

Pavyzdžiui, betonuotojo M.Černousovo sutartyje parašyta, kad jo darbo laikas – 4 valandos per dieną, o darbo užmokestis – 150 eurų, priedai – pagal įsakymą.

Tai penkiskart mažiau, nei buvo sutarta žodžiu.

Tos algos irgi smarkiai vėlavo. Galop balandžio 17-ąją jiems buvo išdalyta po 30, praėjus dar kelioms dienoms – po 70 eurų.

O balandžio 21-ąją darbininkai buvo atleisti.

Nepatenkintas ir vilnietis

„Atlyginimas, kurį gavau, taip pat nebuvo panašus į žadėtąjį.

Bet man už mėnesį darbo bent jau sumokėjo 230 eurų“, – sakė pagal skelbimą „Aukslite“ darbą susiradęs vilnietis mūrininkas Sergejus Klimenka. Jis irgi jautėsi apgautas.

S.Klimenka stojo mūru už kartu dirbusius ukrainiečius: „Vyrai moka savo amatą, jiems būtų naudinga įsigyti verslo liudijimus ir dirbti privačiai.

Tačiau liudijimas kainuoja, o jie neturi pinigų.“

Brigadininkas atsitraukė

Pavardės nenorėjęs sakyti „Aukslito“ brigadininkas neneigė, kad pastaruoju metu dirbusiems keturiems ukrainiečiams ir trims moldavams buvo pažadėta ne mažiau kaip 725 eurų alga.

„Galiu patvirtinti, kad jiems buvo labai mažai sumokėta, nors jie ir nebuvo itin stiprūs darbininkai.

Tačiau aš bendrovėje jau nebedirbu. Išėjau, nes pats algos gavau keturis kartus mažiau, negu buvome sutarę“, – kalbėjo statybininkas.

Išvadino nemokšomis

Tuo metu bendrovės „Aukslitas“ akcininkas 36 metų Arvydas Kiškis kaltino tiktai užsieniečius – esą buvo paprašyta atsidaryti banke sąskaitas, tačiau jie to nepadarė.

A.Kiškio tvirtinimu, atvykėliai darbininkai netgi buvo pradėję maištauti – susirinkdavo į statybų aikštelę, bet net nepersirengdavo ir nedirbo.

„Visi atvažiavę teigė, kad yra betonuotojai. Bet paaiškėjo, kad tai tiesiog gatvėje surinkti žmonės, gali būti tik pagalbiniai darbininkai.

Jie neverti nė tų pinigų, kuriuos mes jiems sumokėjome“, – kalbėjo verslininkas.

Apygardos teismas nuteisė

Beje, A.Kiškis yra įsipainiojęs ir į skandalą dėl pinigų panaudojimo rengiantis 2011-ųjų Europos krepšinio čempionatui. Teisėsaugininkai nustatė, kad dalis Panevėžio viešbučio „Romantic“ rekonstrukcijos darbų buvo atlikta tik popieriuje.

Teigiama, kad bendrovės „Via Unica“ generalinė direktorė Dalia Kuklierienė susitarė su „Hidruonio“ direktoriumi A.Kiškiu – jis pažadėjo surasti įmonę, kuri, nors neremontuos viešbučio, bet sutiks išrašyti sąskaitą už tariamus darbus.

Tokiu būdu 2012 metų rudenį esą neteisėtai pasisavinta daugiau nei 213 tūkst. litų, kurie buvo pervesti A.Kiškio bendrovei.

Nustatyta, kad pastarasis, išgryninęs pinigus, didžiąją sumos dalį grąžino D.Kuklierienei, o sau pasiliko 54 tūkstančius litų.

A.Kiškiui Šiaulių apygardos teismas paskyrė metus ir penkis mėnesius nelaisvės, bet šis sprendimas buvo apskųstas Apeliaciniam teismui.

Nelegalų neaptiko, bet įtarimų kilo

Valstybinės darbo inspekcijos Vilniaus skyrius balandžio 21-ąją gavo skundą, kad Užupyje statomuose daugiabučiuose statybos rangos darbų bendrovės sukviesti užsieniečiai dirba nelegaliai.

Inspektoriai nustatė, kad darbo sutartys su ukrainiečiais ir kitų tautybių darbininkais buvo sudarytos.

Tačiau buvo įžvelgta kitų pažeidimų – įtariama, kad darbininkai dirbo viršvalandžius, be poilsio dienų, todėl pradėtas tyrimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.