Nuo kitų metų vilniečiams gerokai brangs atliekų tvarkymas

Vilniaus meras Remigijus Šimašius sako, kad nuo kitų metų gyventojams nerūšiuojamų buitinių atliekų tvarkymas žymiai pabrangs.

Dabar už toną Kazokiškių sąvartyne pašalintų atliekų mokame apie 33 eurus.<br>V.Balkūno nuotr.
Dabar už toną Kazokiškių sąvartyne pašalintų atliekų mokame apie 33 eurus.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

May 18, 2015, 5:06 PM, atnaujinta Nov 28, 2017, 4:08 AM

„Atsiliekame tiek rūšiuodami, tiek vykdydami ES mums suformuluotas užduotis dėl antrinių žaliavų kiekių, o tai dar gresia ir realiomis baudomis, jei ir toliau nesiimsime priemonių. Todėl pasitvirtinsime tokį atliekų tvarkymo planą, kuris nebus pritaikytas vienai kompanijai, o užtikrins kokybę, konkurenciją ir mažesnę kainą“, – sakė Vilniaus meras R.Šimašius.

Jis pirmadienį su vicemeru Linu Kvedaravičiumi apsilankė Kazokiškių komunalinių atliekų sąvartyne.

Dabar už toną Kazokiškių sąvartyne pašalintų atliekų mokame apie 33 eurus (113,49 Lt), o nuo sausio 1 d., įsigaliojus Mokesčio už aplinkos teršimą įstatymui, už toną preliminariai mokėsime jau iki 55 eurų (22 eurai iš jų – mokestis už aplinkos teršimą į valstybės biudžetą). Tai itin pabrangins atliekų tvarkymo paslaugos įkainį gyventojams.

Mero teigimu, iki šiol didžiąją dalį visų atliekų vežame į Kazokiškių sąvartyną, tarp jų ir vertingas perdirbamas atliekas.

„Dėl itin didelio sąvartyne šalinamo atliekų kiekio baigia persipildyti jau antroji sekcija. Neturėdama alternatyvos, kur reiks toliau šalinti atliekas, ankstesnioji sostinės valdžia nenumatė III sekcijos įrengimui reikalingų lėšų apie 5-6 mln. eurų. Nerekonstruota filtrato surinkimo ir valymo sistema, nėra kur priimti asbesto atliekas“, – kalbėjo R.Šimašius.

25 proc. sumažinti biologiškai skaidžių atliekų patekimą į sąvartyną bei pailginti Kazokiškių II sekcijos naudojimo laiką iki 4 kartų turėjusi nauja atliekų rūšiavimo gamykla (MBA), planuota pastatyti iki rugsėjo 30 d., veikti laiku nepradės. Tuo metu nerūšiuotos regiono atliekos ir toliau tonomis verčiamos į bendrą krūvą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.