Daugiabučių renovacija Lietuvoje patraukė užsienio šalių dėmesį

Vienas iš tarptautinių Europos kanalų – „Euronews“ gegužės 21 d. rodys specialią „Reporter“ laidą apie energijos taupymą ir daugiabučių renovaciją Lietuvoje. 25 mln. žiūrovų dėmesio visame pasaulyje sulaukiančioje laidoje „Euronews“ apžvelgs daugiabučių atsinaujinimą šalyje ir bendresnius energijos taupymo iššūkius. Viena iš centrinių laidoje plėtojamų minčių – renovacija kaip būdas mažinti Lietuvos energetinę priklausomybę nuo monopolistinio dujų tiekėjo.

Vienas iš tarptautinių Europos kanalų – „Euronews“ gegužės 21 d. rodys specialią „Reporter“ laidą apie energijos taupymą ir daugiabučių renovaciją Lietuvoje.<br>123rf nuotr.
Vienas iš tarptautinių Europos kanalų – „Euronews“ gegužės 21 d. rodys specialią „Reporter“ laidą apie energijos taupymą ir daugiabučių renovaciją Lietuvoje.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 20, 2015, 4:02 PM, atnaujinta Nov 27, 2017, 4:23 PM

Naujienos iš Žirmūnų

Daugiabučių modernizacija laidoje „Reporter“ bus apžvelgiama teiraujantis atnaujinamo namo gyventojų, kodėl jie ryžosi šiam žingsniu. Apie savo patirtį ir motyvus modernizuoti būstą pasakos sostinės rajono – Žirmūnų – daugiabučio gyventojai. Taip pat žiūrovams bus pristatyti ir patys modernizacijos darbai.

„Šiuo metu energinio efektyvumo didinimas yra vienas iš realiausių žingsnių mažinant Lietuvos priklausomybę nuo monopolistinio dujų tiekėjo ir siekiant praktinio Nacionalinės energetinės nepriklausomybės strategijos tikslų įgyvendinimo. Todėl laidos kūrėjai, nagrinėdami energetinės nepriklausomybės siekį Lietuvoje, pasirinko jau sėkmingai įsibėgėjusios prioritetinės Vyriausybės energinio efektyvumo didinimo programos – daugiabučių namų modernizavimo – pristatymą“, – paaiškina Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) direktorius Valius Serbenta

Renovacija – ir strateginiuose energetikos dokumentuose

2012 m. patvirtintoje Nacionalinėje energetinės nepriklausomybės strategijoje nemažas dėmesys skiriamas būtent būsto renovacijai. Dokumente teigiama, jog daugiabučių renovacijoje slypi didžiausias šilumos energijos taupymo potencialas.

Didesnė Lietuvos energetinė nepriklausomybė gali būti pasiekta suvartojant mažiau importuojamų dujų. Teigiama, kad daugiabučių modernizacija gali padėti kasmet sutaupyti apie 115 mln. eurų, kurių nebereikėtų skirti dujų importavimui (pavyzdžiui, 2011 m. tai sudarė 340 mln. kubinių metrų, t. y. 10 proc. viso tų metų dujų suvartojimo).

Greta renovacijos, didelis dėmesys laidoje bus skiriamas ir Lietuvos inicijuotam Europos Komisijos tyrimui dėl Rusijos dujų milžinės „Gazprom“ monopolijos Europos Sąjungos šalyse, taip pat dideliems projektas energetikos srityje – LNG terminalui, dujotiekio Klaipėda–Kuršėnai tiesimui.

Planuojama, jog 8 minučių trukmės laida „Euronews“ kanalo eteryje bus kartojama net 20 kartų.

www.atnaujinkimebusta.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?