Netoli Vilniaus – etnokultūros paveldo lopšys

Prasidėjusi vasara skelbia atostogų sezoną, todėl renkantis poilsio vietą, turėtume dairytis ne tik į užsienio kurortus, bet ir daugiau pažinti dar neatrastus Lietuvos kampelius. Į vieną iš tokių rekomenduojama užsukti keliaujant nuo Vilniaus link Šalčininkų rajono, kur įsikūręs Dieveniškių istorinis regioninis parkas.

Lankytojų centro viduryje pastatytas tūrinis parko maketas, kuriame kiekvienas lankytojas atras šešis skirtingus turistinius maršrutus kelionėms po parką ir lankytinus objektus.<br>Parko nuotr.
Lankytojų centro viduryje pastatytas tūrinis parko maketas, kuriame kiekvienas lankytojas atras šešis skirtingus turistinius maršrutus kelionėms po parką ir lankytinus objektus.<br>Parko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 15, 2015, 1:31 PM, atnaujinta Nov 22, 2017, 8:57 AM

Pernai metų rudenį baigti lankytojų centro atnaujinimo darbai, po kurių pasitelkus išraiškingas menines priemones pristatomas regioninis parkas, žaismingai ir kūrybiškai keliautojams siekiama parodyti jo kraštovaizdžio, biologinės įvairovės subtilybes, sudominti krašto gamta, istorija, praeities ir dabarties tradicijų išsaugojimu.

Ekspozicijos vedlys – juosta, šniūras ir drugelis

Atvykus į lankytų centrą, parko svečius pasitinka įrengta vidaus ekspozicija, kurios tema –“Etnokultūros paveldas“. Ekspozicijos vedlys, vedantis nuo stendo prie stendo – juosta, šniūras ir drugelis, o patalpos centre pastatytas tūrinis parko maketas, kuriame kiekvienas lankytojas atras šešis skirtingus turistinius maršrutus kelionėms po parką ir lankytinus objektus. Tačiau norint įveikti vieną iš rekomenduojamų maršrutų, reikės įminti mįslę, atsakyti į klausimus, kurių atsakymai paslėpti patalpą juosiančioje juostoje bei atrasti paslaptį.

Apžiūrėjus pagrindinę ekspoziciją, toliau galima susipažinti su Bėčionių piliakalnio istorija, mūsų protėvių ramybės vietomis – Poškonių, Stakų, Dieveniškių, Didžiulių, Senųjų Miežionių pilkapiais bei legendomis apipintais mitologiniais akmenimis.

Dvarų ir pilių istorijos entuziastams pristatoma renesanso dvasia alsuojanti Norviliškių pilis. O su senojo kaimo istorija keliautojai gali susipažinti pabuvoję „Gatvinių kaimų krašte“. Aprašymų, brėžinių ir nuotraukų pagalba galima apžiūrėti Rimašių, Poškonių, Žižmių kaimus, juose naudotus buitinius rakandus, aprangos detales.

Gaujos slėnyje Dieveniškių šnekta

Dieveniškių istorinis regioninis parkas turtingas ne tik savo istorija ir šimtametėmis tradicijomis, bet ir gyvūnijos bei augmenijos gausa. Didingai ošia Grybiškių ąžuolas ir šimtmetį skaičiuojanti Grybiškių pušis, o kaimynystėje jau tūkstantį metų stovi Stakų ąžuolas. Susipažinę su parko gamtos turtais, lankytojams ekspozicijoje pristatomi Dieveniškių krašto tradiciniai amatai. Visi norintys gali išgirsti unikalią šio krašto kalbą, kuri susiformavo čia gyvenus lietuviams, gudams ir žydams.

Parko lankytojams neleis pasiklysti

Pabuvojus lankytojų centre ir išsirinkus vieną iš rekomenduojamų maršrutų, keliautojams atsiveria daugiau nei 8 tūkst. hektarų užimantys Dieveniškių parko plotai. Žinoma, per vieną kartą viso parko nepavyks apžiūrėti, tačiau pasirinkus tinkamą maršrutą, bent dalelę šios unikalios vietos tikrai galima pamatyti. O keliauti bus daug lengviau sekant informacinius stendus. Šiame parke jų įrengta net 40, nepasiklysti ir pasiekti reikiamus objektus padės 19 kelio rodyklių. O prisėsti ir pasimėgauti gamtos artumu galima įrengtose 2 naujose ir 10 anksčiau įrengtų ir sutvarkytų atokvėpio vietų.

Visa ši parko lankytojams pritaikyta infrastruktūra ir lankytojų centro vidaus ekspozicija įrengta Valstybinei saugomų teritorijų tarnybai prie Aplinkos ministerijos įgyvendinant 2007–2013 m. Europos regioninės plėtros fondo lėšomis pagal Sanglaudos skatinimo veiksmų programą finansuojamą projektą „Saugomų teritorijų tvarkymas (II etapas)“.

Aplinkos ministerija: www.am.lt ES struktūrinė parama: www.esparama.lt Dieveniškių istorinis regioninis parkas https://dirpd.am.lt/VI/index.php

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.