Centrinėje hipotekos įstaigoje – duomenys ne tik apie hipoteką

Ar žinojote, kad prireikus parašyti įgaliojimą kitam asmeniui tai galite padaryti internetu net ir būdami kitoje valstybėje? Tokią galimybę siūlo Centrinė hipotekos įstaiga.

Centrinė hipotekos įstaiga tvarko ne tik hipotekos registrą. Ši įstaiga gali būti naudinga žmonėms, ieškantiems palikimo, taip pat norintiems išsiaiškinti, ar esamų ir būsimų verslo partnerių turtas dėl skolų nėra areštuotas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Centrinė hipotekos įstaiga tvarko ne tik hipotekos registrą. Ši įstaiga gali būti naudinga žmonėms, ieškantiems palikimo, taip pat norintiems išsiaiškinti, ar esamų ir būsimų verslo partnerių turtas dėl skolų nėra areštuotas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-07-03 16:17, atnaujinta 2017-10-28 04:22

Nors įstaiga vadinasi būtent taip, ji tvarko ne tik Hipotekos registrą. Ši įstaiga gali būti naudinga ieškantiems palikimo ir norintiems išsiaiškinti, ar įmonės, su kuria ketinama užmegzti verslo santykius, sąskaitos nėra areštuotos.

Tuo Centrinės hipotekos įstaigos gyventojams teikiamų paslaugų sąrašas nesibaigia.

Tačiau dažniausiai, kai prabylama apie minėtą įstaigą, prisimenama, kad ji turi kažką bendra su nekilnojamojo turto pirkimu gavus banko paskolą.

Užtenka kompiuterio

Nuo praėjusių metų pradžios Centrinė hipotekos įstaiga teikia elektroninių įgaliojimų sudarymo paslaugą. Interneto svetainėje www.igaliojimai.lt asmuo gali sudaryti įgaliojimą pašto siuntiniams ir siunčiamiems pinigams ar viešosioms ir administracinėms paslaugoms gauti.

„Šis tinklalapis naudingas ir tiems, kurie nori sudaryti įgaliojimą darbo užmokesčiui ir kitoms su darbo santykiais susijusioms išmokoms, pensijoms, pašalpoms, stipendijoms ar viešosioms ir administracinėms paslaugoms gauti“, – kalbėjo įstaigos direktorius Vaidas Valikonis.

Norėdamas sudaryti įgaliojimą, asmuo turi patvirtinti savo tapatybę Elektroninių valdžios vartų portale elektroniniu parašu ar prisijungęs prie elektroninės bankininkystės, užpildyti vieną iš įgaliojimų ruošinių ir sumokėti 1,74 euro už įgaliojimo įregistravimą. Tuomet įgaliojimas įregistruojamas Įgaliojimų registre, o įgaliotas asmuo gali keliauti į paštą paimti siuntinio ar į kitą įstaigą.

V.Valikonis atkreipė dėmesį, kad ši paslauga ypač pravers asmenims, esantiems užsienyje, tačiau norintiems įgalioti pažįstamus ar giminaičius tvarkyti reikalus valstybinėse institucijose. Turėdami įgaliojimus jie gali atsiimti įvairias pažymas, pažymėjimus, gimimo, santuokos, ištuokos liudijimus, vairuotojo pažymėjimus, kitus dokumentus ar jų dublikatus, atsiimti transporto priemonės lenteles su valstybiniu numeriu, taip pat išregistruoti ar įregistruoti automobilius, keisti jų duomenis Kelių transporto priemonių registre.

Tai – ne vienintelė paslauga, kurią įstaiga teikia elektroniniu būdu.

Net ir būnant užsienyje galima sužinoti, kokie jūsų duomenys tvarkomi šios įstaigos registruose ar kokie asmenys ar institucijos domėjosi jūsų duomenimis. Tam pakanka save identifikuoti elektroniniu parašu ar per elektroninę bankininkystę.

Kelias savo teisėms apsaugoti

Nors Centrinės hipotekos įstaigos tvarkomų registrų sukauptais duomenimis dažniausiai naudojasi notarai ir antstoliai, šios įstaigos paslaugų prireikia ir privatiems juridiniams asmenims, bankams.

Tarp duomenų gavėjų – ir teismai bei kitos teisėsaugos institucijos, advokatai.

Vis dėlto suteikti registrų duomenis prašo ir gyventojai. Juos dažniausiai domina informacija iš Testamentų, Turto arešto aktų ir Lietuvos Respublikos hipotekos registrų.

Tokių duomenų tvarkymas Centrinėje hipotekos įstaigoje leidžia asmenims gauti informacijos apie tam tikrų faktų egzistavimą ir taip apsaugoti savo teises bei teisėtus interesus.

Padeda ieškantiems palikimo

Kadangi Centrinė hipotekos įstaiga registruoja visus notarų ir konsulinių pareigūnų patvirtintus ar priimtus saugoti testamentus bei palikimo priėmimo faktus, ši įstaiga dažnai sulaukia fizinių asmenų paklausimų, ar mirę giminaičiai jiems nėra palikę palikimo.

Notaras, patvirtinęs ar priėmęs saugoti žmogaus testamentą arba priėmęs asmens pareiškimą dėl palikimo priėmimo, iš karto apie tai privalo informuoti Centrinę hipotekos įstaigą. Tai būtina, nes žmogus turi teisę bet kada pakeisti arba visai panaikinti savo ankstesnį testamentą ir sudaryti naują.

Be to, jis gali pasinaudoti visai kito notaro paslaugomis.

Todėl jei nebūtų specialaus registro, testatoriui mirus būtų sudėtinga nustatyti, kuris konkretaus asmens testamentas galioja. O naudojantis Testamentų registro duomenimis iš karto galima pasakyti, kuris mirusio žmogaus testamentas yra galiojantis ir kuris notaras jį saugo.

Taip pat Testamentų registre galima sužinoti, ar mirusio skolininko palikimas buvo priimtas, rasti duomenų apie palikimą priėmusius asmenis, kuriems perėjo mirusio skolininko pareigos. Duomenys apie asmens sudarytus testamentus iki asmens mirties yra nevieši (t.y. neteikiami).

Duomenys apie areštuotą turtą

Tiek fiziniams, tiek ir juridiniams asmenims prireikia duomenų iš Turto arešto aktų registro. Šiame registre esantys duomenys suteikia informacijos apie juridinių ar fizinių asmenų finansinę situaciją, taip pat galima sužinoti, ar pageidaujamas įsigyti turtas gali būti perleistas.

Pravartu žinoti ir tai, kad tuo atveju, kai fizinio ar juridinio asmens turtą areštuoja teismai, antstoliai, turto savininkas jo niekam negali parduoti ar dovanoti. Apie areštuotą turtą pranešama Centrinei hipotekos įstaigai. To reikia, kad būtų užtikrinama, jog nukentėjusiajam bus atlyginta žala.

Todėl Turto arešto aktų registras pravartus žmonėms, kurie ketina pirkti butą ar kitą turtą ir nori sužinoti, ar jis nėra areštuotas.

Šiame registre sukaupta informacija gali būti vertinga ir verslo atstovams. Pavyzdžiui, bendrovė, norinti parduoti prekes kitai bendrovei, bet abejojanti jos patikimumu, už simbolinį mokestį gali sužinoti, ar verslo partnerės turtas dėl skolų nėra areštuotas.

Reikia imantiems paskolą būstui

Neabejotinai reikalų su Centrine hipotekos įstaiga tenka turėti tiems, kurie ima paskolą banke būstui pirkti.

Mat pas notarą įforminant būsto įsigijimo sandorį nekilnojamasis turtas įkeičiamas bankui, kol asmuo visiškai neatsiskaito su banku.

Jeigu hipotekos sandoryje nenustatyta kitaip, įkeistas daiktas gali būti perleidžiamas kito asmens nuosavybėn arba įkeičiamas pakartotinai.

Tik reikia turėti omenyje, jog Civilinis kodeksas numato, kad asmeniui įsigijus įkeistą daiktą įkeitimas išlieka. Vadinasi, jeigu skolininkas neįvykdys prievolės, naujasis daikto šeimininkas rizikuoja, kad skola bus išieškota iš jo.

Dažniausiai prireikia notarams

Dėl šios priežasties notarai yra aktyviausi įstaigos tvarkomų registrų duomenų naudotojai – tvirtindami testamentą ar kitą sandorį, Neveiksnių ir ribotai veiksnių asmenų registre tikrina, ar asmeniui nėra apribotas veiksnumas, o tvirtindami nekilnojamojo turto įsigijimo arba hipotekos sandorius – Lietuvos Respublikos hipotekos ir Turto arešto aktų registrų duomenis.

Iki šiol minėti registrai – ne visi, kurie patikėti tvarkyti Centrinei hipotekos įstaigai. Jos tvarkomų registrų sąraše – ir Vedybų sutarčių, Sutarčių, Įgaliojimų bei Neveiksnių ir ribotai veiksnių asmenų registrai.

Praėjusiais metais iš viso suteikta 1 105 246 išrašų. Daugiausiai iš Turto arešto aktų registro – 479 379 išrašai, antroje vietoje buvo Neveiksnių ir ribotai veiksnių asmenų registras – 267 736 išrašai, trečioje – Testamentų registras – 124 616 išrašai.

Daugiau informacijos www.hipotekosistaiga.lt

Parengta bendradarbiaujant su Centrine hipotekos įstaiga

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.