Būsto nuomotojai Palangoje rauda: tikros vasaros nesulauksime

Didesnio patogumo pageidaujantys poilsiautojai Palangoje pirma užpildo viešbučius, o prastesnes poilsio sąlygas siūlantys savo būstų nuomotojai nuomininkų pritrūksta netgi ir vasarai įpusėjus.

Į Palangą poilsiautojai jau važiuoja nepaisydami nei orų, nei savaitės dienų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Į Palangą poilsiautojai jau važiuoja nepaisydami nei orų, nei savaitės dienų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus („Lietuvos rytas“)

Jul 21, 2015, 8:27 AM, atnaujinta Oct 25, 2017, 12:01 AM

Nors Palangoje vis dar vėsu ir dažnai lietinga, į antrą pusę persiritusi vasara jau diktuoja savo taisykles: poilsiautojų kurorte daugėja, o viešbutyje rasti laisvą kambarį darosi vis sunkiau.

Taip buvo ir praėjusį savaitgalį, kai dauguma Palangos viešbučių nebeturėjo laisvų vietų, nors kurorte įsibėgėjus vasarai jau taikomos pačios didžiausios nakvynės kainos.

Viešbučiai užpildyti

Tokį svečių antplūdį lėmė ne vien praėjusią savaitę mieste vykę 1000 km lenktynių renginiai.

„Jau sulaukėme vasaros sezono karštinės, kai iš anksto atostogas susiplanavę ir kambarius rezervavę poilsiautojai į Palangą važiuoja nepaisydami savaitės dienų ar orų“, – kalbėjo viešbučio „Palangos vėtra“ direktorė Audra Vainoraitė.

Ji sakė dar vasarai neprasidėjus žinojusi, kad sezono įkarštyje laisvų vietų nebeturės.

Praėjusį savaitgalį pilni buvo ne tik prabangūs trijų, keturių žvaigždučių viešbučiai, kuriuose kambarys atsieina iki 120 eurų, bet ir mažiau ištaigingi poilsio namai, kuriuose kambarys kainuoja nuo 25 iki 60 eurų.

Privatūs būstai traukia mažiau

Tačiau privačius būstus poilsiui nuomojantys smulkieji verslininkai poilsiautojų gausos pasigenda.

„Nėra Palanga pilna, o tikros vasaros šiemet iš viso nesulauksime“, – lyg kirviu nukirto poilsiautojams būstą nuomojančios visuomeninės organizacijos „Svetingas šeimininkas“ pirmininkė Irena Švanienė.

Anot jos, kurortas tuomet būna sausakimšas, kai poilsiautojų banga nušluoja net ir pakelėse stovinčias ir kambarėlius siūlančias močiutes. Šiemet to nebuvę net ir per vienintelį karštą ilgąjį šventinį savaitgalį.

Pageidauja patogumų

Kodėl poilsiautojai pirmiausia užima viešbučius, o apsistoti pigiau nakvynę siūlančių palangiškių būstuose neskuba?

Ilgą laiką viešbučių ir turizmo versle dirbęs palangiškis Edmundas Sakalauskas įsitikinęs, kad poilsiautojai vis labiau pageidauja kokybiško poilsio garantijų.

Pasak palangiškio, garantuoti patogų poilsį kol kas gali tik viešbučiai. Kad ir pigiau pas močiutes apsistojęs poilsiautojas nėra tikras, jog kambariai bus tvarkingi.

Neretai būstų savininkai būna nepatenkinti dėl svečių sunaudojamo vandens, netaupiai naudojamos elektros, pomėgio naktinėti.

„Palangoje yra dideli privatūs namai, kurių veikla iš esmės nesiskiria nuo viešbučių.

Jie samdo kambarines, valytojus, keičia patalynę, rankšluosčius, siūlo pusryčius.

Kambarių kaina tokiuose namuose ne itin nusileidžia viešbučiams, bet šie smulkieji verslininkai jau turi nuolatinius klientus, kurie jiems garantuoja užimtumą didžiąją vasaros dalį“, – teigė E.Sakalauskas.

Priversti taikyti nuolaidas

Viešbučiai, kaip ir vis daugiau privatininkų, paslaugas skelbia per booking.com internetinį puslapį, kuriame poilsio kainas sumažina didžiulė konkurencija.

Viešbučio savininkai negali laikytis savo kainos, jei kitur yra perpus pigiau.

„Mūsų, privatininkų, klientai yra tie, kurie už nakvynę gali mokėti nuo 8 iki 40 eurų. O žmonių, galinčių tiek skirti poilsiui, Lietuvoje vis mažėja.

Atostogos prie jūros tampa turtingesniųjų privilegija“, – teigė palangiškė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.