Kuriame Lietuvos kurorte verslas jaučiasi geriausiai?

Daugiausiai įvairia veikla užsiimančių įmonių įregistruota Palangoje, bet geriausia ekonomine sveikata gali pasigirti Birštono verslas, o daugiausiai veikiančių kompanijų tenka šimtui Neringos gyventojų.

Druskininkuose veikia 605 įmonės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Druskininkuose veikia 605 įmonės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 24, 2015, 9:41 AM, atnaujinta Oct 24, 2017, 8:27 AM

Tai tik keli pastebėjimai iš įmonių rizikingumą vertinančios „Creditreform Lietuva“ atlikto Lietuvos kurortų verslo tyrimo.

Šiuo metu visuose keturiuose oficialiuose Lietuvos kurortuose: Palangoje, Neringoje, Druskininkuose bei Birštone – ir jų apylinkėse veikia per 1,6 tūkst. įvairių įmonių, turinčių bent vieną darbuotoją su 675 įmonėmis pirmauja Palangos miesto savivaldybė.

Nuo jos itin nedaug atsilieka Druskininkai (605). Atotrūkis tarp jų ir Neringos bei Birštono – didesnis. Elitiniame kurorte prie Kuršių marių – 230, o kylančiame Druskininkų konkurente prie Nemuno – tik 94 įvairios įmones.

Tačiau „Creditreform Lietuva“ direktorius Saulius Žilinskas atkreipia dėmesį, jog nemažai kurortuose veikiančių viešbučių, kavinių valdomos iš didmiesčių ir pateikiamoje kurortų verslumo statistikoje neatsispindi.

Pasirodo, versliausi visai ne Palangos, o Neringos gyventojai. Jei skaičiuosime verslus, tenkančius šimtui vieno ar kito kurorto pastovių gyventojų, paaiškės, kad šimtui neringiškių tenka net 8,3 įmonės, kai Palangos rodiklis siekia 4,4, Druskininkų – 2,9, o Birštone – vos persirita per 2. Tiesa, nuo pernai metų sezono pabaigos iki šio sezono pradžios pagal naujų įmonių steigimą pirmoje vietoje – Druskininkai (45). Iš viso per šį laikotarpį kurortuose įregistruotos 108 naujos įmonės.

„Atėjus vasarai, Lietuvos kurortuose gyventojų skaičius išauga keletą ir net keliasdešimt kartų. Išsipučia ir vietos įmonių personalas, – sako S.Žilinskas. – Lyginant su pernykščio sezono pabaiga, šiemet vasaros viduryje darbuotojų skaičius visuose keturiuose kurortuose išaugo daugiau nei pustrečio tūkstančio. Štai pernai spalio pradžioje Palangoje, Neringoje, Birštone ir Druskininkuose buvo įdarbinta beveik 17 tūkst. darbuotojų, o liepos viduryje šis skaičius viršijo 19,5 tūkst.“

Labiausiai sezoniškumas juntamas pajūrio kurortuose: Palangoje ir Neringoje darbuotojų sezono viduryje pagausėja daugiau kaip dviem tūkstančiais. Prie mineralinio vandens verslių įsikūrusių Birštono ir Druskininkų verslas orientuojasi į klientų aptarnavimą visus metus, todėl didelių personalo šuolių beveik nepatiria.

Visuose kurortuose dominuoja maži verslai, įdarbinę 1-9 dirbančiuosius. Didžiausiu stambių įmonių skaičiumi, tarp kurių vien tik sveikatinimo ir gydymo paslaugas teikiančios įstaigos, gali pasigirti Druskininkai. Čia veikia sanatoriją „SPA Vilnius“ valdanti „Raminora“ (288 darbuotojai), „Sanatorija Belorus“ (411), „Eglės sanatorija“ (621), Druskininkų sveikatinimo ir poilsio centras „Aqua“ (300).

Palangoje stambiųjų mažiau: „Palangos reabilitacijos ligoninė“ (258) ir Palangos vaikų reabilitacijos sanatorija „Palangos gintaras“ (260). Reabilitacijos ir sveikatinimo įstaigos pagal personalo kiekį lyderiauja ir Birštone: „Birštono šaltinis“ (143), „Versmė“ (206). Neringoje stambiausia įmonė yra „Neringos komunalininkas“ (200). Tačiau, jei imsime vidutinį personalo skaičių vienoje įmonėje, į priekį išsiverš Birštonas. Čia vienai darbuotojų turinčiai kompanijai tenka beveik 16 darbuotojų, kai Druskininkuose – apie 13, o Palangoje – 12. Pačios smulkiausios įmonės Neringoje – kiek mažiau nei 10 darbuotojų vienai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.