Aleksejus Kudrinas: „Vietoj importo Rusija gavo šoko terapiją“

Buvęs Rusijos finansų ministras Aleksejus Kudrinas prognozuoja, kad 2020 metais Rusijos dalis pasauliniame bendrajame vidaus produkte (BVP) bus „pati mažiausia per visus naujosios Rusijos laikus“ ir sudarys vos 2,6 proc. „Komersant“ publikuotame straipsnyje jis rašo, kad tokios tendencijos jau akivaizdžios. „Šiuo metu mes pasmerkti mažam 0,5-1,5 proc. BVP augimui po 2016 metų. Tai reiškia stagnaciją.“

A.Kudrinas mano, kad akcijų rinkų griūtys nepakeis artimiausių JAV, Kinijos ir eilės kitų didelių valstybių perspektyvų, tačiau „deja, turės rimtų pasekmių Rusijos ekonomikai“.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A.Kudrinas mano, kad akcijų rinkų griūtys nepakeis artimiausių JAV, Kinijos ir eilės kitų didelių valstybių perspektyvų, tačiau „deja, turės rimtų pasekmių Rusijos ekonomikai“.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 2, 2015, 11:25 AM, atnaujinta Oct 17, 2017, 10:29 PM

Tolesnis naftos kainų judėjimas, jo žodžiais, yra sunkiai nusakomas. Kainų augimo tendencija, prasidėjusi po nuosmukio praėjusio amžiaus paskutiniojo dešimtmečio pabaigoje, turbūt baigėsi, rašo jis. Atsirado nauji faktoriai ir iš energijos pasiūlos (nauji šaltiniai), ir iš paklausos pusės (Kinijos ūkio sulėtėjimas ir kita).

„Manau, kad mūsų laukia trejetą-ketvertą metų truksiantis kainų svyravimo laikotarpis. Jis truks iki tol, kol bus atkurta pusiausvyra. Sukaupti rezervai šiomis sąlygomis turi strateginę reikšmę. Jų išsaugojimui reikia planuoti išlaidas, orientuojantis, kad naftos kaina sieks 50 dolerių, o deficitas – ne daugiau 1 proc., o perėjimą prie to reikia atlikti per artimiausius trejetą metų“, – rašo A. Kudrinas.

Jis mano, kad akcijų rinkų griūtys nepakeis artimiausių JAV, Kinijos ir eilės kitų didelių valstybių perspektyvų, tačiau „deja, turės rimtų pasekmių Rusijos ekonomikai“.

Pagrindiniu iššūkiu, tenkančiu šalies vyriausybei A.Kudrinas įvardija „struktūrines reformas, kurias reikia įgyvendinti: biudžetines, teisines, teisėsaugos, valstybinių kompanijų ir kitas. Tai padėtų sumažinti priklausomybę nuo naftos ir suteiktų prieigą prie tvaraus augimo“.

Vienok, jis pastebi, kad aiškumo ir vyriausybės pasiruošimo reformoms nematyti. Kontrolės ir teisėsaugos funkcijų sustiprinimas tik gąsdina rinką, kainų ir valiutų operacijų kontrolė daro spaudimą verslui, o „antisankcijos“ įsuko kainas, paskatino palūkanų normos augimą ir paralyžiavo daugybę verslų.

„Vietoj importo mes gavome šoko terapiją“, – konstatavo buvęs finansų ministras.

A.Kudrinas yra ne kartą kalbėjęs apie politinių ir ekonominių reformų būtinybę. Balandį, iš karto po tiesioginės linijos su prezidentu Vladimiru Putinu, jis pareiškė nepajutęs šalies vadovo pasiruošimo ekonomikos ir šalies valdymo pokyčiams.

Birželį jis pasiūlė skelbti išankstinius prezidento rinkimus ir naują reformų programą. Pagrindine Rusijos ekonomikos problema A.Kudrinas įvardijo struktūrinius skirtumus, kurie negali padėti įgyvendinti iki 2018 metų valdžios numatytos programos – krizių valdymo ir pagrindinės vyriausybės veiklos krypties.

Be to, buvusio finansų ministro nuomone, kai kurie prezidento, Vyriausybės ir Dūmos veiksmai prieštarauja antikriziniam planui – kaip pavyzdį jis pateikė „deofšorizacijos“ istatymą. Vertindamas ekonomikos būklę, A.Kudrinas tada pareiškė, kad „augimo atžvilgiu, dabar mes esame audros sūkuryje“.

Parengė Eugenija Grižibauskienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.