VMVT įspėja: kiniški dangteliai ir indoneziški ananasai – blogi

Gerai, kad daržovių konservavimo laikas jau baigėsi. Nes latviai ką tik apsižiūrėjo, kad iš Kinijos yra atgabenta nesaugių dangtelių stiklainiams.

Konservavimo sezonas baigėsi, bet gali būti, kad ant stiklainių buvo užsukta ir nesaugių dangtelių.<br>P.Mantauto nuotr.
Konservavimo sezonas baigėsi, bet gali būti, kad ant stiklainių buvo užsukta ir nesaugių dangtelių.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 28, 2015, 1:10 PM, atnaujinta Oct 7, 2017, 7:54 AM

Anot Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT), per skubiųjų pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistemą RASFF iš Latvijos buvo gautas pranešimas apie nesaugius kiniškus dangtelius stiklainiams. Taip pat per šią sistemą pasiekė ir žinia apie nesaugius konservuotus ananasus, importuotus iš Indonezijos.

VMVT uždraudė prekiauti šiais nesaugiais gaminiais ir nurodė surinkti juos iš rinkos. Šie gaminiai ir produktai buvo išplatinti Latvijos, Lietuvos ir Estijos rinkose.

Vartotojai, įsigiję nesaugių dangtelių stiklainiams ar konservuotų ananasų, gali juos grąžinti prekybininkams ir atgauti sumokėtus pinigus.

Pranešime rašoma, kad „Let's Cook“ stiklainių dangteliuose, importuotuose iš Kinijos, nustatytas leistiną normą beveik du kartus viršijantis sojų aliejaus epoksidanto kiekis.

Cheminė medžiaga – sojų aliejaus epoksidantas naudojamas su maistu besiliečiančių gaminių ir medžiagų (plastikų) gamyboje kaip priedas arba polimerų gamybos pagalbinė medžiaga.

Europos Sąjungos teisės aktuose nustatyta leistina jo išsiskyrimo riba – 60 mg/kg, o Latvijoje atlikus šių dangtelių laboratorinius tyrimus, nustatyta 119 mg/kg sojų epoksidanto.

Vilniaus valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai atlikus tyrimą, paaiškėjo, kad minėtų stiklainių dangtelių (partijos numeris – EAN 2000202319021, gamintojas „Qingdao Glassboy Trade Co“, Kinija) į Lietuvą įsivežė bendrovė „Maxima LT“.

Jai uždrausta prekiauti kiniškais stiklainių dangteliais bei nurodyta informuoti vartotojus ir surinkti iš rinkos šios partijos nesaugius gaminius.

Suklaidino tiekėjai

Pasak “Maxima LT“ Procesų ir kokybės departamento direktorės Deimantės Mitkuvienės, bendrovė visada stengiasi siūlyti tik kokybiškas ir saugias vartoti prekes.

„Šiuo atveju, pagal mūsų turimas kokybės atitikties deklaracijas, kurias privalomai pateikia visi mūsų tiekėjai, šie dangteliai buvo deklaruojami kaip saugūs ir tinkami naudoti.

Vos gavę informaciją, kad jie galimai nesaugūs, dangtelius išėmėme iš prekybos.

Dedame visas pastangas, kad panaši situacija nepasikartotų. Savo iniciatyva taip pat informavome klientus, kad jie į parduotuves gali grąžinti įsigytus dangtelius ir jiems bus sugrąžinti sumokėti pinigai“, – sakė D.Mitkuvienė.

Ananasuose – alavas

 RASFF pranešime taip pat nurodoma, kad, ištyrus konservuotus ananasus, importuotus iš Indonezijos, nustatytas per didelis neorganinio alavo kiekis.

Pradėjus tyrimą, nustatyta, kad 192 vienetus konservuotų ananasų (prekinis ženklas „Fruitland“, 1 vnt. svoris – 0,825 g, partijos Nr. 27/07/2017, tinkamumo vartoti terminas – 2017 07 27) rinkoje išplatino didmeninė įmonė „RIMI Lietuva“.

Įmonei nurodyta surinkti iš rinkos nesaugius konservuotus ananasus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.