Direktoriaus sukurtos taisyklės prajuokino darbuotojus

Keistų reikalavimų kratinys

Kultūros centro direktorius Ž.Kažys.
Kultūros centro direktorius Ž.Kažys.
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus

2015-11-25 12:15, atnaujinta 2017-10-02 22:11

Savivaldybei priklausančios renginius organizuojančios įstaigos kultūros darbuotojai netikėtai pasijuto dirbantys lyg sovietmečio laikų karinės pramonės įstaigoje.

Perskaitę jiems skirtas Darbo tvarkos taisykles, jie suprato, kad nuo šiol nuobaudos ar net atleidimo iš darbo gali susilaukti net už menkiausią smulkmeną.

Keistų reikalavimų kratinys

„Pasibaigus darbo dienai darbuotojai turi išeiti iš įstaigos patalpų. Pasilikti po darbo galima tik gavus vadovo leidimą“.

„Pasibaigus darbo dienai dokumentus, juodraščius, projektus ir kitas nesutvarkytas darbo priemones draudžiama palikti ant stalo“.

„Įeiti ir išeiti iš įstaigos galima tik per tam tikslui skirtą praėjimą“.

„Darbuotojai privalo saugoti savo ir nekenkti kitų darbuotojų sveikatai, dirbti saugiai“.

„Draudžiama ginčytis su interesantais“.

„Įstaigoje turi būti vengiama nereikalingo triukšmo, palaikoma dalykinė darbo atmosfera“.

„Darbuotojai turi teisę iš darbdavio sužinoti apie jų darbo aplinkoje esančius sveikatai kenksmingus ar pavojingus veiksnius“.

Tai tik keli keistoki Palangos kultūros centro direktoriaus Ž.Kažio patvirtintų Darbo tvarkos taisyklių punktai.

Su taisyklėmis susipažinęs kolektyvas ilgai suko galvas, kaip kultūros darbuotojai turėtų didinti savo darbo našumą, sąmoningai negadinti prekių ir atsarginių detalių.

Taisyklės reikalauja „dirbti apsirengus tvarkingais darbo drabužiais“, nors apie kažkokią specialią aprangą savivaldybės kultūros darbuotojams iki šiol neteko girdėti.

Kultūros įstaigoje – paslaptys

„Susidaro toks įspūdis, kad šios taisyklės aklai nurašytos nuo kokio nors prekybos centro, ar statutinės įstaigos vidaus dokumentų“, – teigė prisistatyti nenorėjęs vienas Kultūros centro darbuotojas, nes už tai, kad bendrauja su žurnalistu, jis jau galėtų būti nubaustas.

Mat Kultūros centro taisyklėse šiurkščių darbo pareigų pažeidimų sąrašas pradedamas nuo to, kad draudžiama atskleisti įstaigos paslaptis.

Kokios gali būti paslaptys savivaldybės viešojoje įstaigoje, kuri atsakinga už miesto kultūrinius renginius, lieka neaišku, nes paslapčių sąrašas taisyklėse nepridėtas.

Įžvelgė žmogaus teisių ribojimą

Iš pradžių pasišaipę iš savo vadovo fantazijos, taisykles atidžiau perskaitę darbuotojai suprato, kad nemažai punktų pažeidžia ne tik Darbo kodeksą, bet ir riboja žmogaus teises.

Štai vienas taisyklių punktas skelbia, kad darbuotojai privalo „visus klausimus spręsti su tiesioginiu vadovu ir tik nepavykus rasti sprendimo, kreiptis į valstybės tarnybas“.

Darbuotojams draudžiama kritikuoti, ir net tarpusavyje aptarinėti įstaigos vadovo ir administracijos sprendimus, pavedamas vykdyti užduotis.

Kad įstaigoje ignoruojami Darbo kodekso reikalavimai, neslepia ir pats Ž.Kažys. Jo nurodymu Kultūros centro darbuotojai verčiami pasirašyti prašymus leisti dirbti ne pagal nustatytą darbo grafiką, „jį keičiant neišlaikant LR Darbo kodekse numatytų terminų“.

Pasiteirauti Kultūros centro direktoriaus, iš kur atsirado šie keisti reikalavimai, nepavyko. Įstaigos vadovas pirmadienį netikėtai susirgo.

Sužalojimai ekspertų neįtikino

Ž.Kažys išgarsėjo prieš metus, kai prieš Kalėdas Palanga sužinojo apie dar negirdėtą skandalą – savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjui V.Rekašiui ir Kultūros centro vadovui Ž.Kažiui apsižodžiavus kurhauze tarp jų kilo konfliktas.

Tvirtindamas, kad jis buvęs sumuštas, Ž.Kažys keturis mėnesius gydėsi tariamus sužalojimus, o V.Rekašiaus atžvilgiu buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Tačiau Ž.Kažio patirtus sužalojimus įvertinę teismo medicinos ekspertai nustatė, kad jie yra mažareikšmiai ir negalėjo padaryti įtakos tokiam ilgam gydymuisi.

Nutraukus ikiteisminį tyrimą Ž.Kažiui pasiūlyta bylinėtis privataus kaltinimo tvarka. ˙

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.