Rusai atsileido – atnaujino rusiškų grūdų eksportą į Turkiją

Iš Rusijos Azovo jūros uostų atnaujintas grūdų eksportas į Turkiją. Jis buvo pristabdytas po įvykusio incidento – Sirijos pasienyje numušto Rusijos naikintuvo. Vis dėlto ir dabar kai kurie prekiautojai nervingai derasi dėl naujų sutarčių, teigia šaltiniai. Apie tai praneša „Dow Jones“.

Turkija bei Egiptas laikomi didžiausiais Rusijos kviečių importuotojais.<br>T.Bauro nuotr.
Turkija bei Egiptas laikomi didžiausiais Rusijos kviečių importuotojais.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2015-11-27 10:49, atnaujinta 2017-10-02 13:25

Tęsiamas eksportas rodo, kad šalys tarpusavyje susijusios tarptautinės prekybos srityje. Turkija bei Egiptas laikomi didžiausiais Rusijos kviečių importuotojais, o pastarosios embargas kai kuriems ES gaminamiems produktams pavertė ją priklausomą nuo turkiškų daržovių.

Dubajuje įsikūrusios tarpininkavimo bendrovės „Actava Trading DMCC“ vadovas Gregory Souris pranešė apie pasirašytus muitinės dokumentus ir nurodė, kad keli laivai pasiruošę plukdyti grūdus iš Azovo jūros. Anot jo, dokumentų išdavimas šią savaitę buvo vilkinamas, be to, vėlavimas susidarė tik tvarkant į Turkiją plaukiančių laivų dokumentaciją.

„Panašu, kad laivams jau išduodami leidimai“, – nurodo jis. Tiesa, situacija ir toliau išlieka įtempta bei neaiški.

Ūkio sritis turi likti nuošaly

Rusijos ir Turkijos santykių krizė neturi prasismelkti į ekonomikos sferą. Tokią nuomonę penktadienį pareiškė Turkijos žemės ūkio ministras Farukas Celikas.

„Su Rusija vykdome labai rimtą prekybą žemės ūkio srityje. Per metus į Rusiją Turkija eksportuoja 1,27 mlrd. JAV dolerių vertės produkcijos. Ieškodami būdų išspręsti krizę neturime įpinti ir ekonomikos, nes tai paveiks Turkijos ir ypač Rusijos apdirbamosios pramonės įmones“, – pažymėjo jis.

„Tęsiame darbą ir dialogą tarp įgaliotų pareigūnų. Nereikia draugiškų mūsų šalių santykių stumti į nepageidaujamas sritis. Problemą reikia spręsti be jokių nacionalinių jausmų. Tai būtų neteisinga“, – kalbėjo ministras.

Savo ruožtu Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pabrėžė, kad incidentas su Rusijos lėktuvu „Su-24“, kurį numušė Turkijos karinės oro pajėgos, turės rimtų padarinių Maskvos ir Ankaros santykiams.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.