ES investicijos verslui padės plėsti eksporto rinkas

Tarptautinės parodos, svetur vykstančios mugės, užmegzti kontaktai su partneriais iš užsienio verslui gali tapti lemiamu žingsniu pirmyn. Tačiau kartu tai reiškia ir nemažas sąnaudas. Ypač sudėtinga tokią finansinę naštą pakelti labai mažoms, mažoms ir vidutinėms įmonėms. Pasinaudodami ES fondų investicijomis dabar ir smulkiojo verslo atstovai įgyja galimybę plėsti savo rinkas ir atrasti naujų eksporto krypčių.

Siuvykloje.<br>V.Kapočiaus nuotr.
Siuvykloje.<br>V.Kapočiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Dagytė

Dec 7, 2015, 10:12 AM, atnaujinta Sep 30, 2017, 10:09 PM

Tokią galimybę verslui suteikia ES investicijos, skiriamos pagal priemonę „Naujos galimybės LT“. 2014–2020 m. laikotarpiu pagal šią priemonę ketinama investuoti beveik 29 milijonus eurų. Iš jų 4,22 milijono eurų jau paskirstyti: šių investicijų sulauks septyniolika projektų. Už šias lėšas mažos bei vidutinės įmonės galės pristatyti savo produkciją tarptautinėse parodose bei mugėse, vykti į verslo misijas ir taip stiprinti savo pozicijas eksporto srityje.

2014–2020 m. laikotarpiu pagal šią priemonę gali būti finansuojamos dviejų tipų veiklos. Pirmoji susijusi su mažų bei vidutinių įmonių ir jų produkcijos pristatymu tarptautinėse parodose bei mugėse. Antroji – grupinis mažų bei vidutinių įmonių ir jų produkcijos pristatymas užsienyje arba Lietuvoje vykstančiose tarptautinėse parodose, mugėse, verslo misijose.

Vienas iš septyniolikos projektų, kuriems pagal šią priemonę nuspręsta skirti ES fondų lėšų, yra Lietuvos aprangos ir tekstilės įmonių asociacijos parengtas projektas. Asociacijos projektų vadovas Darius Aukštikalnis pasakojo, kad pasinaudojus ES fondų lėšomis ketinama dalyvauti keliolikoje tarptautinių parodų. „Mūsų srities verslo atstovams tokie renginiai yra pagrindinė vieta, kurioje mezgami verslo kontaktai ir rūpinamasi eksporto galimybėmis“, – pabrėžė D.Aukštikalnis.

Pasak jo, projekte iš viso dalyvaus apie 40 asociacijos vienijamų įmonių. „Dauguma jų bet kuriuo atveju planavo dalyvauti tarptautinėse parodose. Joms iš karto rekomendavome prisijungti prie rengiamo projekto ir taip sumažinti tenkančią finansinę naštą“, – teigė D. Aukštikalnis.

Europinės investicijos pagal priemonę „Naujos galimybės LT“ taip pat skirtos asociacijos INFOBALT, Lietuvos pramonininkų konfederacijos, Nacionalinės SPA asociacijos, Lietuvos maisto eksportuotojų asociacijos, VšĮ „Versli Lietuva“ bei kitų organizacijų bei asociacijų parengtiems projektams.

Priemonę „Naujos galimybės LT“ administruojanti Ūkio ministerija primena, kad pirmąjį šių metų pusmetį prekių eksportas į ES šalis sudarė daugiau kaip 63 procentus viso šalies eksporto. Prieš metus ši dalis buvo beveik 6 procentiniais punktais mažesnė. Augantys eksporto į ES šalis srautai leido sušvelninti Rusijos sankcijų pasekmes verslui. Tačiau tikimasi, kad Lietuvos verslas pasinaudos ES investicijų atveriama galimybe išplėsti savo rinkas ne tik Vakarų Europos kryptimi, bet ir atras tokias rinkas kaip Brazilija, Pietų Afrikos Respublika ar Jungtiniai Arabų Emyratai.

Priemonė „Naujos galimybės“, kuria įmonės skatinamos aktyviau ieškoti užsienio partnerių ir didinti pardavimus užsienio rinkose, itin pasiteisino ir ankstesniuoju ES fondų investicijų laikotarpiu. 2007–2013 m. pagal šią priemonę buvo pasirašyta daugiau kaip tūkstantis sutarčių su projektų vykdytojais. Tam, kad verslas galėtų plėsti savo eksporto rinkas, didinti prekės ženklų žinomumą, dalyvauti tarptautinėse mugėse bei parodose, užmegzti naujus verslo kontaktus, iš ES fondų buvo investuota daugiau kaip 39 milijonai eurų.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.