Europinės investicijos leis išplėsti eksporto kryptis

Palyginti nedidelė vidaus rinka arba mažos įmonės statusas nereiškia, kad verslui neverta galvoti apie didesnius horizontus. Priešingai: ypač pastarųjų metų politiniai įvykiai bei Rusijos paskelbtos sankcijos parodė, kaip svarbu įmonėms ieškoti alternatyvių eksporto rinkų ir ryžtis skintis kelią tiek jau atrastomis, tiek daugeliui dar nepažintomis kryptimis.

Pasinaudojus ES fondų investicijomis, galimybių iš esmės sustiprinti savo eksporto pozicijas turės labai mažos, mažos bei vidutinės įmonės.<br>123rf nuotr.
Pasinaudojus ES fondų investicijomis, galimybių iš esmės sustiprinti savo eksporto pozicijas turės labai mažos, mažos bei vidutinės įmonės.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Dagytė

2015-12-15 11:09, atnaujinta 2017-09-29 08:13

Pasinaudojus ES fondų investicijomis, galimybių iš esmės sustiprinti savo eksporto pozicijas turės labai mažos, mažos bei vidutinės įmonės. 2014–2020 m. laikotarpiu jos galės pretenduoti į investicijas pagal Ūkio ministerijos administruojamas priemones, skirtas eksportui skatinti: „Expo sertifikatas LT“ bei „Naujos galimybės LT“.

Kaip teigė Ūkio ministerijos Struktūrinės paramos valdymo skyriaus vedėja L.Baškytė , nors šiomis priemonėmis bus finansuojamos skirtingos veiklos, abiejų jų tikslas tas pats – sustiprinti šalies įmonių eksporto galimybes.

Pagal Ūkio ministerijos administruojamą priemonę „Expo sertifikatas LT“ finansuojamas planuojamų eksportuoti produktų sertifikavimas, įskaitant ir reikalingus bandymus bei tyrimus. Pirmuoju kvietimu teikti paraiškas pagal šią priemonę susidomėjo daugybė įmonių. „Atsižvelgus į didžiulį pareiškėjų aktyvumą, teko netgi padidinti numatytą finansavimo sumą. Iš viso 36 projektams buvo paskirstyta daugiau kaip 1,15 milijono eurų. Už šias lėšas įmonės ketina sertifikuoti daugybę prekių ir paslaugų: nuo medicinos priemonių iki elektros energiją generuojančio stiklo gaminių“, – sakė L.Baškytė. 

Beveik tuo pat metu finansavimą gavo ir pirmuoju kvietimu pagal kitą Ūkio ministerijos administruojamą priemonę „Naujos galimybės LT“ atrinkti projektai. 17 jų buvo paskirstyta daugiau kaip 4,2 milijono eurų.

„Ši finansavimo priemonė leis įmonėms aktyviau dalyvauti tarptautinėse mugėse bei parodose, kur, žinia, mezgami svarbiausi verslo kontaktai ir kur yra galimybė objektyviai įvertinti save tarptautiniame kontekste. Be abejo, tokie renginiai neatsiejami nuo išlaidų, kurios smulkiajam ar vidutiniam verslui gali pasirodyti iššūkiu. Tačiau ES investicijos leis gerokai sušvelninti finansinę dalyvavimo mugėse naštą ir padrąsins aktyviau megzti tarptautinius kontaktus net ir mažuosius rinkos žaidėjus“, – teigė L.Baškytė.

Naują kvietimą teikti paraiškas pagal priemonę „Naujos galimybės LT“ ketinama skelbti pirmąjį 2016 m. ketvirtį. Paraiškas pagal šį kvietimą galės teikti pavienės labai mažos, mažos ir vidutinės įmonės, norinčios dalyvauti užsienyje vykstančiose tarptautinėse parodose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.