Parduotos akcijos patvirtino inovatyvaus investavimo sėkmę

„Kai daug galvų siekia vieno tikslo, rezultatas yra tikrai geras“, – sėkmingai įgyvendintą investicinį projektą apibendrina vienas iš jo vykdytojų, Verslo angelų fondo I partneris Arvydas Strumskis.

Šiemet buvo baigtas išankstinis finansinių priemonių rinkos vertinimas, pagal kurį iš viso finansinėms priemonėms naujojoje perspektyvoje planuojama skirti apie 184 mln. eurų ES fondų lėšų, iš jų net 70 mln. eurų planuojama skirti rizikos kapitalo priemonių įgyvendinimui.<br>lrytas.lt nuotr.
Šiemet buvo baigtas išankstinis finansinių priemonių rinkos vertinimas, pagal kurį iš viso finansinėms priemonėms naujojoje perspektyvoje planuojama skirti apie 184 mln. eurų ES fondų lėšų, iš jų net 70 mln. eurų planuojama skirti rizikos kapitalo priemonių įgyvendinimui.<br>lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 15, 2015, 3:51 PM, atnaujinta Sep 29, 2017, 5:50 AM

Vos per dvejus metus iki aukščiausių europinių standartų išvystytų biodujų jėgainių akcijos, į kurias investavo ES struktūrinių fondų ir nacionalinėmis lėšomis finansuojamas fondas, parduotos, o grįžusios lėšos vėl bus naudojamos naujoms įmonėms skatinti.

Verslo angelų fondas I, kartu su verslo angelais investuojantis į jaunas įmones, į biodujų jėgainių „Sigvilta“ ir „Lepita“ startą investavo prieš dvejus metus. Per šį laikotarpį įmonėms pavyko pasiekti planuotus tikslus, pradėti stabiliai veikti. Į dvi įmones, valdančias 1000 kW ir 625 kW biodujų jėgaines, Verslo angelų fondas I ir verslo angelai per keletą etapų investavo apie 1,5 mln. eurų. Investiciniame projekte dalyvauja ir kiaulių kompleksus „Pasodėlė“ bei „Sajas“ valdanti įmonė „Idavang“.

Šių metų lapkričio pabaigoje Verslo angelų fondas I pardavė visas turimas biodujų jėgainių akcijas ir konvertuojamas obligacijas bendrovei „Modus energija“.

Verslo angelų fondas I steigėjo Europos Investicijų fondo atstovės Lietuvoje Jūratės Aželionytės įsitikinimu, šios realizuotos investicijos patvirtina, kad  Ūkio ministerijos administruojamos ES struktūrinių fondų lėšos panaudotos inovatyviu būdu: įmonių plėtra yra skatinama per rizikos kapitalo investicijas, taip sukuriant ženklią pridėtinę vertę – į įmones pritraukiamas privatus kapitalas kartu su profesionaliomis žiniomis padeda sėkmingai išvystyti veiklą, o pardavus investicijas, grįžusios lėšos vėl gali būti naudojamos naujoms įmonėms skatinti.

Fondo partneris A.Strumskis sakė, jog fondo investicijos paskatino greitą jėgainių projektų realizavimą tiksliai pagal numatytus grafikus, o pačias jėgaines leido išvystyti iki aukščiausio europinio lygio, laikantis tarptautinių saugios ir ekologiškos energijos gamybos standartų.

„Yra tikimybė, kad be mūsų investicijų to nebūtų pasiekta. Fondas investuoja labai rizikuodamas, tačiau mes investavome, jėgainės buvo pastatytos ir dabar veikia. Tai esminis mūsų veiklos tikslas“, – sakė A.Strumskis. Fondo ir verslo angelų investicijos ir dalijimasis patirtimi buvo ypač reikšmingos prireikus greitai ir tinkamai reaguoti kintant padėčiai rinkose dėl geopolitinių įtampų, taip pat dėl kiaulių maro.

A. Strumskio teigimu, bendradarbiavimas tarp visų šalių partnerystės, pagarbos vienas kitam ir dalijimosi patirtimi atžvilgiu buvo labai sėkmingas, visi vieningai dirbo vienam tikslui – sukurti sėkmingai veikiantį verslą. „Lietuvoje dažnai būna, kad savininkai, ypač sunkesniais momentais, susipyksta, išsiskirsto. Mūsų atveju, nors buvo rimtų iššūkių, pavyzdžiui, kiaulių maras, bendradarbiavimas vedė į labai greitus, alternatyvius sprendimus. Kai daug galvų siekia vieno tikslo, rezultatas yra tikrai geras“, – pasakojo A.Strumskis.

Komanditinė ūkinė bendrija „Verslo angelų fondas I“ investuoja į mažas ir vidutines Lietuvos įmones, kurių metinė apyvarta siekia iki 4,3 mln. eurų, o pardavimai orientuoti į eksporto rinkas. Fondas investuoja tik kartu su verslo angelu. Verslo angelas – tai bendrovė arba privatus asmuo, pasirengęs investuoti į pasirinktą bendrovę dalį savo kapitalo ir su šios bendrovės vadovais dalintis asmenine verslo patirtimi. Fondo investicija sudaro iki 600 tūkst. eurų į vieną įmonę, verslo angelas atitinkamai investuoja ne mažesnę sumą. Investuotojai dalijasi sukauptomis žiniomis bei patirtimi, padėdami įmonėms tobulinti verslo valdymo įgūdžius ir sėkmingai veikti ilgalaikėje perspektyvoje.

„Verslo angelų fondas I“ buvo įkurtas pagal JEREMIE iniciatyvą Lietuvoje įsteigus JEREMIE kontroliuojantįjį fondą, kuriam ES lėšas yra skyrusi Ūkio ministerija.

Šiuo metu Ūkio ministerija vis dar įgyvendina rizikos kapitalo priemones, finansuojamas 2007–2013 m. ES struktūrinių fondų ar nacionalinėmis lėšomis. Tuo pat metu aktyviai rengiamasi įgyvendinti 2014–2020 m. finansines priemones. Šiemet buvo baigtas išankstinis finansinių priemonių rinkos vertinimas, pagal kurį iš viso finansinėms priemonėms naujojoje perspektyvoje planuojama skirti apie 184 mln. eurų ES fondų lėšų, iš jų net 70 mln. eurų planuojama skirti rizikos kapitalo priemonių įgyvendinimui – net penkių naujų rizikos kapitalo fondų steigimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.