Prancūziją suskaldė įstatymas dėl tabako gaminių pakuočių

Prancūzijos Nacionalinė asamblėja priėmė prieštaringai vertinamą įstatymą dėl tabako gaminių pakuočių suvienodinimo, tačiau tam nepritariantys parlamentarai įspėjo perduosią sprendimą svarstyti Prancūzijos Konstitucinei Tarybai, praneša agentūra AFP.

Manoma, kad suvienodinus pakuotes, stipriai padidės nelegali tabako gaminių rinka.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Manoma, kad suvienodinus pakuotes, stipriai padidės nelegali tabako gaminių rinka.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 17, 2015, 2:36 PM, atnaujinta Sep 28, 2017, 7:41 PM

Šis įstatymo projektas pakurstė audringus debatus ne tik Prancūzijoje, bet ir visoje ES bei už jos ribų. Prieš pakuočių suvienodinimą yra pasisakiusios Ispanija, Lenkija, Bulgarija, Čekija, Graikija, Rumunija, Portugalija ir Slovakija.

Suabejojęs vienodų pakuočių efektyvumu, pataisas šių metų pavasarį atmetė Belgijos parlamentas.

Manoma, kad suvienodinus pakuotes, stipriai padidės nelegali tabako gaminių rinka, be to, bus sukurtas precedentas reguliavimą taikyti ir kitoms prekėms, pavyzdžiui, alkoholiui bei kitiems, esą sveikatai kenkiantiems maisto produktams.

Apie vienodas pakuotes alkoholiniams gėrimams pirmoji paskelbė Indonezija, įspėdama, kad visi į šalį importuojami alkoholiniai gėrimai privalės turėti vienodas pakuotes arba grafinius įspėjimus, galinčius atbaidyti pirkėjus. Toks Indonezijos sprendimas buvo griežtas atkirtis didžiajai vyno eksportuotojai Australijai. Australijoje tabako gaminiai vienodose pakuotėse pardavinėjami nuo 2012 m.

Apie šio reguliavimo taikymą alkoholiui jau svarsto Airija, galimybės taip mažinti alkoholio suvartojimą neatmeta ir Švedijos kairieji. Realią grėsmę jaučia ir Italijos bei Prancūzijos vyno gamintojai, mat iš vyno rinkos šalis surenka didžiąją dalį metinių pajamų.

Dėl pakuočių suvienodinimo įspėja ir Pasaulio prekybos organizacija. Jos teigimu, toks reguliavimas pažeidžia intelektinės nuosavybės teises bei trikdo laisvą prekių judėjimą.

Šio reguliavimo teisėtumas jau yra svarstomas Didžiosios Britanijos teismuose, ES Teisingumo teisme.

Įvedus šį įstatymą, rinkos tyrimų bendrovės „InfoView“ duomenimis, per vienus metus Australijoje suvartota 69 mln. cigarečių daugiau nei ankstesniais metais, nors 2008-2012 metais rūkymas šalyje natūraliai mažėjo. Be to, 2014 m. nelegalių tabako gaminių suvartojimas šalyje išaugo 10 proc. ir pasiekė rekordinį lygį, nurodoma audito, mokesčių ir konsultacijų bendrovės KPMG tyrime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.