Vladimiras Putinas tikina, kad juodžiausia krizė – išgyventa

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, atsakydamas į pirmąjį klausimą per spaudos konferenciją, pareiškė, kad Rusijos ekonomikoje juodžiausias krizės taškas išgyventas ir investuotojai vėl pradeda ja domėtis.

Rusijos prezidentas V.Putinas.<br>AP nuotr.
Rusijos prezidentas V.Putinas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

Dec 17, 2015, 12:56 PM, atnaujinta Sep 28, 2017, 8:43 PM

Laikraščio „Komsomolskaja pravda“ atstovas Aleksandras Gomovas, pateikdamas prezidentui pirmąjį klausimą, priminė praėjusių metų spaudos konferenciją, kai V.Putinas sakė, kad Rusijos ekonomikai prireiks dvejų metų pasitraukti iš krizės.

„Mes, žinodami apie savo ekonomikos didelę priklausomybę nuo tradicinių mūsų eksporto prekių – naftos, dujų, jų produkcijos – kainų, rėmėmės tuo, kad vidutinė „Brent“ kaina sieks 100 dolerių už barelį. Tuo remdamiesi dėliojome savo skaičius“, – pareiškė V.Putinas.

„O šių metų pabaigoje buvome jau priversti viską perskaičiuoti, nes kaina nukrito perpus“, – sakė prezidentas, pažymėdamas, kad dabar „50 dolerių už barelį kaina yra labai optimistinė prognozė“. Pasak prezidento, rodiklius „vėl teks perskaičiuoti“.

Naftos kainų „nestabilumas labai didelis“, pripažino jis. 

Kaip pareiškė V.Putinas, „nukritus energijos išteklių kainoms, smuko ir visi mūsų rodikliai. Šalies bendrasis vidaus produktas nusmuko 3,7 procento. Gyventojų realiai disponuojamos pajamos sumažėjo, investicijos į pagrindinį kapitalą nukrito 5,7 procento“. Kartu prezidentas pastebėjo, kad „nuo gegužės nustojo mažėti pramonės produkcijos apimtys“. Per rugsėjį-spalį užfiksuotas pramonės gamybos prieaugis, kad ir nedidelis – 0,1 proc.

„Stabili situacija stebima ir darbo rinkoje. Nedarbo lygis siekia 5,6 proc. Lyginant su praėjusiais metais, rodiklis yra geresnis“, – pareiškė V.Putinas.

Rusijos prezidentas taip pat pareiškė, kad, „lyginant su 2014 metais, sumažėjo Rusijos Federacijos užsienio skola – 13 proc., sumažėjo kapitalo nutekėjimas.“

„Dabar Rusija vykdo visus savo įsipareigojimus tarptautinėms kreditinėms organizacijoms. Investuotojai, suprasdami mūsų ekonomikos realijas, pradeda domėtis plėtra Rusijoje“, – pridūrė Rusijos vadovas.

„Nepaisant nelengvos finansinės-ekonominės situacijos, mes toliau vykdome atsakingą finansinę valstybinę politiką. Biudžeto pajamos siekė 12,2 trln. rublių, išlaidos – 13,1 trln. rublių. Rodiklis patenkinamas“, – pareiškė V.Putinas.

„Pastebimas natūralus gyventojų prieaugis, o tai labai geras rodiklis, jis rodo žmonių nuotaikas. Mes įvykdėme savo įsipareigojimus, susijusius su pensijų indeksavimu. Apdraustos pensijos padidintos 11,4 proc.“, – pridūrė V.Putinas.

„Tikimės, kad Rusijos ekonomika kitais metais ūgtelės 0,7 proc., 2017 metais – 1,9 proc., 2018 m. – 2,4 proc. Tik atkreipiu dėmesį, kad šios prognozės buvo sudarytos remiantis 50 dolerių už barelį kainomis, – pareiškė prezidentas, pridurdamas, kad dėl didelio nepastovumo šalies vyriausybė kol kas neskubės perskaičiuoti planinių rodiklių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.