Švedų investuotojai įtariami šantažu

Vilniaus akcijų biržoje savo investicijas išparduodanti Švedijos investicijų bendrovė „East Capital“ kaltinama neetiškomis ir nesąžiningomis priemonėmis spaudžianti bendrovę „Rokiškio sūris“ beveik dvigubai didesne nei rinkos kaina supirkti švedų valdomas akcijas.

Pagrindinis „Rokiškio sūrio“ akcininkas ir vadovas Antanas Trumpa: „Pirmą kartą per savo ilgametę darbo su tarptautiniais investuotojais patirtį susiduriame su tokiu nesąžiningu elgesiu“<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Pagrindinis „Rokiškio sūrio“ akcininkas ir vadovas Antanas Trumpa: „Pirmą kartą per savo ilgametę darbo su tarptautiniais investuotojais patirtį susiduriame su tokiu nesąžiningu elgesiu“<br>Asmeninio archyvo nuotr.
„Pirmą kartą per savo ilgametę darbo su tarptautiniais investuotojais patirtį susiduriame su tokiu nesąžiningu elgesiu“, – sakė A.Trumpa, kuris tiesiogiai ir netiesiogiai valdo beveik 74 proc. „Rokiškio sūrio“ akcijų.<br>P.Lileikio nuotr.
„Pirmą kartą per savo ilgametę darbo su tarptautiniais investuotojais patirtį susiduriame su tokiu nesąžiningu elgesiu“, – sakė A.Trumpa, kuris tiesiogiai ir netiesiogiai valdo beveik 74 proc. „Rokiškio sūrio“ akcijų.<br>P.Lileikio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

BNS, ELTA IR LRYTAS.LT INF.

Jan 4, 2016, 12:11 PM, atnaujinta Jun 11, 2017, 11:15 PM

Pagrindinis „Rokiškio sūrio“ akcininkas ir vadovas Antanas Trumpa Lietuvos apeliaciniam teismui skundžia Panevėžio apygardos teismo nutartį areštuoti jo turto už beveik 11,5 mln. eurų. Šia nutartimi buvo patenkintas „East Capital“ prašymas pritaikyti laikinąsias apsaugos priemones teisiniame ginče su A.Trumpa.

Pasak A.Trumpos, „East Capital“ ieškiniu siekiama vienintelio dalyko – priversti „Rokiškio sūrį“ brangiau supirkti švedų valdomą 4,96 proc. akcijų paketą.

„Pirmą kartą per savo ilgametę darbo su tarptautiniais investuotojais patirtį susiduriame su tokiu nesąžiningu elgesiu“, – sakė A.Trumpa, kuris tiesiogiai ir netiesiogiai valdo beveik 74 proc. „Rokiškio sūrio“ akcijų.

Praėjusių metų balandį „East Capital“ oficialiai patvirtino savo siekį parduoti savo turimas „Rokiškio sūrio“ akcijas už 3,475 euro už vieną akciją kainą.

Kaip nurodoma „East Capital“ laiške, jei bus susitarta dėl akcijų kainos, švedai nekels klausimų nei dėl „Rokiškio sūrio“ investavimo strategijos, nei dėl paskolų susijusioms bendrovėms.

„Lietuvių kalboje tai galima vadinti šantažu, – sako A.Trumpa. – Mes nesiruošiame tam pasiduoti, galvodami pirmiausiai apie visų akcininkų interesus, apie visos bendrovės ir jos darbuotojų perspektyvas“.

Derybos dėl galimos akcijų kainos užsitęsė iki praėjusių metų vasaros, tačiau galutinė švedų norima kaina – beveik 2,5 euro už vieną akciją vis tiek beveik dvigubai viršijo rinkos kainą.

Praėjusių metų gruodžio 10–23 dienomis „Rokiškio sūris“ per „Nasdaq“ Vilniaus biržą įsigijo daugiau kaip 1,6 mln. savų akcijų. Vienos 0,29 euro nominalios vertės akcijos supirkimo kaina siekė 1,43 euro.

Bendrovė, remdamasi visuotinio akcininkų susirinkimo sprendimu, ketino supirkti daugiau – iki beveik 2,8 mln. akcijų ir tam buvo suformavusi beveik 11,7 mln. eurų rezervą.

Šio supirkimo metu už akcijas pasiūlytą kainą kaip priimtiną įvertino ir savo akcijas pardavė 4,5 proc. akcijų turėjusių asmenų.

„East Capital“ šia galimybe parduoti savo akcijas nepasinaudojo ir paskutinę akcijų supirkimo dieną teismui pateikė milijoninį ieškinį A.Trumpai.

Praėjusių metų gruodžio 29 d. Panevėžio apygardos teismas priėmė „East Capital“ ieškinį A.Trumpai dėl beveik 11,5 mln. eurų žalos atlyginimo ir patenkino švedų prašymą areštuoti šiai sumai „Rokiškio sūrio“ vadovo valdomą turtą.

„East Capital“ nurodo, kad „Rokiškio sūris“ neteisėtai suteikė finansinę paramą kitai A.Trumpos valdomai bendrovei „Pieno pramonės investicijų valdymas“ su tikslu įsigyti „Rokiškio sūrio“ akcijų.

A.Trumpa tai neigia ir tvirtina, kad „Pieno pramonės investicijų valdymas“ dar 2004-2006 metais įsigijo „Rokiškio sūrio“ akcijų už lėšas, pasiskolintas iš bankų bei savo akcininkų. Ir tik vėliau „Rokiškio sūris“ refinansavo dalį šių paskolų, taikydamas rinką atitinkančias palūkanas. Visos paskolintos lėšos jau grąžintos bendrovei.

Pasak A.Trumpos, visa būtina informacija apie paskolas buvo teikiama kasmetinėse bendrovės ataskaitose, kurias tvirtindavo akcininkai, įskaitant ir „East Capital“. Atitinkamų paskolų suteikimo laikotarpiu švedai net didino savo valdomų „Rokiškio sūrio“ akcijų kiekį.

„East Capital“ pastaruoju metu likviduoja savo pozicijas „Nasdaq“ Vilnius biržoje.

Praėjusių metų pabaigoje „East Capital“ pasitraukė iš kitos pieno perdirbimo bendrovės „Pieno žvaigždės“ akcininkų, taip pat pardavė „Linas Agro Group“ akcijas.

„East Capital“ kol kas neskelbia, ar bendrovė planuoja parduoti savo dar turimas „Žemaitijos pieno“ akcijas ir ar dalyvauja „City Service“ oficialiame siūlyme išbraukiant akcijas iš „Nasdaq“ Vilniaus biržos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kada JAV ginklai pasieks Ukrainą?