Davose nuotaikos šįmet prastesnės nei pernai

Sunerimę ir dėl smarkiai atpigusios naftos  

Davoso susitikime, kaip visada, apsauga yra aukščiausiame parengtyje.<br>AP nuotr.
Davoso susitikime, kaip visada, apsauga yra aukščiausiame parengtyje.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 20, 2016, 10:42 AM, atnaujinta Jun 10, 2017, 4:10 PM

Sunerimę ir dėl smarkiai atpigusios naftos  

Verslo lyderiai vis labiau sunerimę dėl kylančių geopolitinių grėsmių, taip pat sulėtėjusio augimo Kinijoje, smunkančių naftos kainų. Dėl augimo baimių kyla daugiau kaip pusei įmonių lyderių, nors vos prieš trejus metus pesimistišką požiūrį išsakė tik 37 proc. apklaustųjų.

Naujausia statistika paviešinta po to, kai ir Tarptautinis valiutos fondas (TVF) sumažino savo pasaulio augimo prognozes. Dar antradienį TVF nurodė, kad naujausiose fondo specialistų prognozėse pasaulio ekonomika šįmet išaugs 3,4 proc., 2017 metais – 3,6 proc., tai yra 0,2 proc. kasmet mažiau, nei nurodyta ankstesnėje Fondo prognozėje.

PwC apklausos duomenys buvo paviešinti prieš Davose prasidedant Pasaulio ekonomikos forumui (WEF) – čia buvo apklausta daugiau kaip 1,4 tūkst. įmonių vadovų iš 83 valstybių.

„Nekyla jokių abejonių, kad verslo lyderių pasitikėjimas pasaulio ekonomika ir savo pačių įmonių augimo galimybėmis smuko, – teigia PwC pirmininkas Dennis Nally. – Nesvarbu, kokio dydžio įmonė bebūtų, jai kylančios grėsmės tampa vis sudėtingesnės – jos apima ir geopolitikos, reguliavimo, skaitmeninio saugumo sferas, socialinę plėtrą, žmones ir jų reputaciją“.

Prezidentė kalbės ir apie energetiką

Prezidentė Dalia Grybauskaitė išvyksta į Šveicariją, kur dalyvaus Pasaulio ekonomikos forumo renginiuose bei lankysis Europos branduolinių mokslinių tyrimų organizacijoje CERN.

Kasmet Davose vykstančiame pasaulio politikos ir verslo lyderių renginyje, kurio tema – 4-oji industrinė revoliucija, D.Grybauskaitė dalyvaus Jungtinių Tautų ir Pasaulio Banko iniciatyva surengtoje diskusijoje dėl pasaulio vandens išteklių prieinamumo ir kokybės užtikrinimo, informavo Prezidentūra.

Prezidentė ir dar 14 valstybių vadovų yra pakviesti prisidėti prie nuolatinės JT darbo grupės, kuri imtųsi lyderystės įgyvendinant JT „Vandens darbotvarkę“.

Kaip nurodo Prezidentūra, Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, 1,8 mlrd. arba kas ketvirtas planetos gyventojas geria užterštą vandenį, kasdien nuo ligų, susijusių su vandens ir sanitarijos trūkumu, miršta apie 1000 vaikų. Ateityje dėl užterštumo ir klimato kaitos vanduo gali būti dar sunkiau prieinamas ir tapti brangesnis nei dujos ar nafta.

Anot Prezidentūros, Europos Komisija įvardija Lietuvą kaip vieną geriausiai nuotekas tvarkančių Europos Sąjungos valstybių. Lietuva yra tarp ES valstybių, kuriose geriamojo vandens kokybė jau beveik 100 proc. atitinka ES direktyvų reikalavimus.

Diskusijoje D.Grybauskaitė ketina kalbėti ir apie Astravo atominę elektrinę, kuri statoma nesilaikant tarptautinių saugumo reikalavimų ir bus aušinama Neries vandeniu.

„Avarijos atveju užterštas vanduo per kelias paras pasiektų Vilniaus geriamo vandens šaltinius, užterštų ne tik Neries, bet ir Nemuno baseiną, Baltijos jūrą“, – nurodo Prezidentūra. Davose šalies vadovė taip pat dalyvaus neformaliame lyderių susitikime, kuriame bus kalbama apie globalius migracijos bangos sukeltus iššūkius ir būdus jiems spręsti. Globalaus moterų parlamentarių forumo (WIP), kuriam priklauso per 9000 narių, aukšto lygio renginyje prezidentė dalyvaus diskusijoje, kaip paskatinti moterų aktyvumą ir lyderystę politikoje bei visuomeniniame gyvenime.

Į kasmetinį Pasaulio ekonomikos forumą šiemet planuoja atvykti apie 50 šalių prezidentų ir premjerų, Jungtinių Tautų, EBPO, Pasaulio banko, Tarptautinio valiutos fondo vadovai bei verslo atstovai. Forumo dalyviai diskutuos, kaip ateities kartoms sėkmingai prisitaikyti prie sparčios technologijų raidos, kaip inovatyvius sprendimus panaudoti kovojant su globaliais ekonomikos, energetikos, medicinos, klimato kaitos iššūkiais.

Pasaulio ekonomikos forumo metu planuojami D.Grybauskaitės susitikimai su kelių pasaulinių verslo kompanijų vadovais.

Lietuva nori stoti į dar vieną organizaciją

Vizito Šveicarijoje metu šalies vadovė taip pat apsilankys tyrimų centre CERN, kur dar kartą išreikš politinę Lietuvos valią tapti asocijuota CERN organizacijos nare. Oficialus paraiškos dokumentas bus pateiktas kovą.

Prezidentė susitiks su čia dirbančiais lietuvių mokslininkais, virtualiai bendraus su Vilniaus licėjaus, Vilniaus „Saulės“ ir Pasvalio gimnazijų bei kitų mokyklų mokiniais, prisidėjusiais prie projekto „S‘cool Lab“.

Lietuva su šia organizacija bendradarbiauja jau nuo 1993 metų. Kasmet čia stažuojasi per 20 Lietuvos mokslininkų iš Vilniaus, Kauno technologijos, Vilniaus Gedimino technikos universitetų. Vykdomos specialios programos mūsų mokytojams ir moksleiviams.

Šveicarijos ir Prancūzijos teritorijoje įsikūręs CENR yra didžiausia mokslinių tyrimų institucija pasaulyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.