Prancūzų planai dėl tabako gaminių pakuočių kelia aistras

Pasaulio prekybos organizacija teigia, kad Prancūzijos planai suvienodinti tabako gaminių pakuotes pažeidžia intelektinės nuosavybės teises bei trikdo laisvą prekių judėjimą. Oponentai abejoja galimų ribojimų efektyvumu ir tvirtina, kad jie stiprins nelegalią rinką.

Neatmetama, kad suvienodinus etiketes ant cigarečių pakelių netrukus tas pats lauks ir alkoholinių gėrimų.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Neatmetama, kad suvienodinus etiketes ant cigarečių pakelių netrukus tas pats lauks ir alkoholinių gėrimų.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 22, 2016, 10:59 AM, atnaujinta Jun 10, 2017, 12:04 PM

Prancūzijos Konstitucinė Taryba ketvirtadienį patvirtino prieštaringai vertinamą įstatymą dėl tabako gaminių pakuočių suvienodinimo, praneša portalas 20minutes.fr.

Prieš mėnesį Prancūzijos parlamentarai kreipėsi į Konstitucinę šalies tarybą, prašydami atšaukti įstatymą, kuris sukėlė aršias diskusijas Prancūzijoje ir visoje Europos Sąjungoje.

Įstatymo šalininkai teigia, kad vienodos pakuotės mažintų rūkymą, nes būtų mažiau patrauklios.

Netiki efektyvumu

Tačiau šiuo planus griežtai sukritikavo buvęs Prancūzijos sveikatos apsaugos ministras Klaudas Evinas (Claude Evin).

„Tai nėra ta priemonė, dėl kurios žmonės mestų rūkyti. Netikiu, kad tai veiks. Jei rūkantis žmogus nenori mesti, jis pirks cigaretes nepaisant jų pakuotės. Manau, kad pakuočių suvienodinimas yra tik simbolinis veiksmas tam, kad pasijustume geriau“, – pareiškė jis.

Pakuočių suvienodinimo idėją kritikuoja Ispanija, Lenkija, Bulgarija, Čekija, Graikija, Rumunija, Portugalija ir Slovakija. Pataisas dėl pakuočių atmetė Belgijos parlamentas.

Šio reguliavimo teisėtumas svarstomas Didžiosios Britanijos teismuose, Europos Sąjungos Teisingumo teisme.

Priešindamosi idėjai tabako gaminius pardavinėti vienodose pakuotėse, šalys narės abejoja tokio ribojimo efektyvumu ir teigia, kad dėl to ženkliai padidės nelegali tabako gaminių rinka.

Šis reguliavimas pažeidžia intelektinės nuosavybės teises bei trikdo laisvą prekių judėjimą, įspėja Pasaulio prekybos organizacija.

Vynas liks be etikečių?

Be to, neatmetama galimybė, kad suvienodinus tabako produktų pakuotes, bus sukurtas precedentas reguliavimą taikyti ir kitoms prekėms, pavyzdžiui, alkoholiui bei kitiems, esą sveikatai kenkiantiems produktams.

Apie galimybę vienodas pakuotes taikyti alkoholiniams gėrimams pirmoji prakalbo Indonezija. Dėl šio reguliavimo taikymo alkoholiui diskutuoja Airija ir Švedijos kairieji.

Rūkymas tik didėja

2012 m. Australijai pradėjus pardavinėti tabako gaminius vienodose pakuotėse, per vienerius metus šalyje suvartota 69 mln. cigarečių daugiau nei ankstesniais metais, nors 2008-2012 metais rūkymas Australijoje natūraliai mažėjo, praneša rinkos tyrimų bendrovė „InfoView“.

Be to, 2014 m. nelegalių tabako gaminių suvartojimas šalyje išaugo 10 proc. ir pasiekė rekordinį lygį, nurodoma audito, mokesčių ir konsultacijų bendrovės „KPMG“ tyrime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.