„Rokiškio sūrio“ akcininkai toliau laužo ietis

Pieno perdirbimo įmonė „Rokiškio sūris“ kreipėsi į Lietuvos banko Priežiūros tarnybą prašydama ištirti, ar „East Capital (Lux) Baltic Fund“ nepažeidė Finansinių priemonių rinkų įstatyme numatyto draudimo manipuliuoti rinka.

„Rokiškio sūris“ vadovybės nuomone, „East Capital“ pateikė nepagrįstą ieškinį dėl 11,474 mln. eurų dydžio žalos priteisimo iš Antano Trumpos.<br>P.Lileikio nuotr.
„Rokiškio sūris“ vadovybės nuomone, „East Capital“ pateikė nepagrįstą ieškinį dėl 11,474 mln. eurų dydžio žalos priteisimo iš Antano Trumpos.<br>P.Lileikio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 27, 2016, 11:47 AM, atnaujinta Jun 10, 2017, 2:23 AM

„Rokiškio sūris“ vadovybės nuomone, „East Capital“ pateikė nepagrįstą ieškinį dėl 11,474 mln. eurų dydžio žalos priteisimo iš Antano Trumpos. Bendrovės vadovybės nuomone, taip „East Capital“ sukėlė nepagrįstus dalies rinkos dalyvių lūkesčius.

„Atsižvelgiant į „East Capital (Lux) Baltic Fund“ pradėtą teisminį procesą, „Rokiškio sūris“ vadovybė dar kartą norėtų pažymėti, kad visas paskolas pieno perdirbimo įmonė teikė ir teikia nepažeisdama įstatymų, žala bendrovei nebuvo padaryta, o East Capital (Lux) Baltic Fund ieškinys yra nepagrįstas ir nebus tenkinamas“, – aiškino bendrovė.

Be to, „Rokiškio sūris“ vadovybė bendrovės akcininkus bei kitus rinkos dalyvius norėtų paraginti kritiškai vertinti su „East Capital (Lux) Baltic Fund“ pareikštu ieškiniu susijusias aplinkybes bei neskubėti šių aplinkybių pagrindu priiminėti investicinių sprendimų iki teisminių procesų pabaigos.

Didino akcijų kainą biržoje? Pasak „Rokiškio sūriui“ atstovaujančios advokatų kontoros „Cobalt“ vadovaujančio partnerio Irmanto Norkaus, „East Capital“ įtariama galimai sąmoningais veiksmais ir vieša komunikacija sukėlusi nepagrįstus „Nasdaq“ Vilniaus biržos investuotojų lūkesčius bei taip padidinusi „Rokiškio sūrio“ ir tuo pačiu – savo netiesiogiai valdomų 4,96 proc. šios bendrovės akcijų kainą biržoje.

Lietuvos banko Reguliuojamos rinkos priežiūros skyriaus viršininkas Vaidas Cibas informavo, kad sprendimas dėl galimo tyrimo bus priimtas, išnagrinėjus pateiktus dokumentus ir surinkus visą būtiną informaciją.

Praėjusių metų gruodžio 29 d. Panevėžio apygardos teismas priėmė „East Capital“ ieškinį pagrindiniam „Rokiškio sūrio“ akcininkui ir vadovui Antanui Trumpai dėl beveik 11,5 mln. eurų žalos atlyginimo „Rokiškio sūrio“ bendrovei.

 “East Capital“ nurodė, kad „Rokiškio sūris“ neteisėtai suteikė finansinę paramą kitai A. Trumpos valdomai bendrovei „Pieno pramonės investicijų valdymas“ turėdamas tikslą įsigyti „Rokiškio sūrio“ akcijų.

Karas dėl akcijų?

A. Trumpa tvirtina, kad šiuo ieškiniu siekiama vienintelio tikslo – priversti „Rokiškio sūrį“ brangiau supirkti švedų turimą akcijų paketą.

Pasak A. Trumpos, „Pieno pramonės investicijų valdymas“ dar 2004-2006 metais įsigijo „Rokiškio sūrio“ akcijų už lėšas, pasiskolintas iš bankų bei savo akcininkų. Ir tik vėliau „Rokiškio sūris“ refinansavo dalį šių paskolų.

Visos paskolintos lėšos su rinką atitinkančiomis palūkanomis jau grąžintos bendrovei. Visa informacija apie paskolas buvo teikiama kasmetinėse ataskaitose, kurias tvirtindavo akcininkai, įskaitant ir „East Capital“ atstovus.

Tuo pačiu „East Capital“ yra patvirtinusi, kad, susitarus dėl norimos akcijų kainos, nebus reiškiamos pretenzijos bendrovei.

Praėjusių metų balandį „East Capital“ išreiškė siekį parduoti turimas „Rokiškio sūrio“ akcijas po 3,475 euro už vieną akciją. Derybos užsitęsė iki vasaros, tačiau galutinė švedų norima kaina – beveik 2,5 euro už vieną akciją vis tiek beveik dvigubai viršijo rinkos kainą.

Nesutarė dėl kainos

„Nepavykus susitarti, „East Capital“ nusprendė kreiptis į teismą su, mūsų manymu, „išpūstu“ ir nepagrįstu ieškiniu. „East Capital“ negalėjo nežinoti, kad visos paskolos yra grąžintos ir jokios žalos bendrovė nepatyrė. Jie bene 10 metų nereiškė jokių pretenzijų ir nusprendė „paspausti“, kai prireikė parduoti akcijas. Todėl manome, kad tai akivaizdus piktnaudžiavimas teise, siekiant sau naudos“, – teigia I. Norkus.

Prašoma priteisti suma sudaro beveik penktadalį visos „Rokiškio sūrio“ akcijų emisijos rinkos vertės, tad šios sumos priteisimas kiekvienos akcijos vertę galėtų padidinti beveik 23 proc.

Pasak I. Norkaus, „East Capital“ savo veiksmais jau galimai suklaidino dalį biržos investuotojų – „Rokiškio sūrio“ akcijų paklausa sausio 4-5 dienomis staiga išaugo, o pačių akcijų kaina per dvi prekybos sesijas pašoko 4,23 proc.

„East Capital“ netiesiogiai valdomos „Rokiškio sūrio“ akcijos sudaro beveik 5 proc. visų fondo „East Capital (Lux) Baltic Fund“ investicijų vertės. Todėl, anot I. Norkaus, „Rokiškio sūrio“ akcijų kaina tiesiogiai veikia „East Capital“ valdomo fondo išleistų vienetų vertę, o per ją – ir fondo veiklos rezultatus bei fondo valdytojui mokamą atlygį.

Likviduoja poziciją

„East Capital“ pastaruoju metu likviduoja savo pozicijas „Nasdaq“ Vilnius biržoje. Praėjusių metų pabaigoje parduotos bendrovių „Pieno žvaigždės“ ir „Linas Agro Group“ akcijos, sausio pradžioje pasitraukta iš „City Service“ akcininkų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.