Atliekų vežėjų mūšiai nesibaigia, Šiauliai – ne išimtis

Šiauliuose atliekos jau dešimtmetį vežamos neskelbiant komunalininkams konkurso, o kiek tai truks – neaišku. Pernai paskelbtas ir įvykęs konkursas nepagelbėjo – jo dalyviai vėl įsivėlė į teismų karuselę.

Bendrovė „Specializuotas transportas“ Šiaulių mieste jaučiasi išskirtinė.<br>G.Šiupario nuotr.
Bendrovė „Specializuotas transportas“ Šiaulių mieste jaučiasi išskirtinė.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys („Lietuvos rytas“)

Jan 27, 2016, 1:20 PM, atnaujinta Jun 10, 2017, 2:18 AM

Šiaulių apygardos teismas patenkino konkurse pralaimėjusių bendrovių „VSA Vilnius“ ir „Švarinta“ skundą ir išbraukė laimėtoją – įmonę „Specializuotas transportas“.

Bet nėra abejonių, kad anksčiau išskirtinio Šiaulių valdžios palankumo sulaukdavęs „Specializuotas transportas“ pasinaudos teise pateikti apeliacinį skundą.

Varžėsi keturi dalyviai

Didžiausios vertės atliekų vežimo konkursas visoje Šiaurės Lietuvoje buvo surengtas pernai vasarą. Laimėtojas būtų galėjęs šeimininkauti Šiauliuose itin ilgai – net iki 7 metų.

Paraiškas pateikė dabar mieste dirbanti Šiaulių bendrovė „Specializuotas transportas“, Klaipėdos įmonė „Specialus autotransportas“.

Trečiasis dalyvis buvo jungtinę sutartį sudariusios Šiaulių „Švarintos“ ir sostinės „VSA Vilnius“ bendrovės, o ketvirta – Vilniaus „Ekonovus“.

Konkurso dalyvių pasiūlymai buvo paviešinti pernai rugpjūtį. Paaiškėjo, kad geriausią pateikė klaipėdiečiai – įsipareigojo vežti atliekas už 730 tūkst. eurų per metus.

Bet spalį laimėtoja buvo paskelbta ne mažiausią kainą siūliusi įmonė, o gerokai brangesnį pasiūlymą pateikusi Šiaulių bendrovė „Specializuotas transportas“.

Pašalintieji nepriekaištavo

Toks posūkis nustebino kitus konkurso dalyvius, todėl Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centro (ŠRATC) buvo paprašyta pagrįsti sprendimą.

ŠRATC paaiškino, kad klaipėdiečių pasiūlymas neatitiko pirkimo dokumentuose nustatytų reikalavimų.

Mat sąlygose buvo nurodyta, kad Šiaulių mieste atliekas bus galima vežti ne mažesnius kaip „Euro 5“ standarto reikalavimus atitinkančiais šiukšliavežiais.

Tuo metu bendrovės „Specialus autotransportas“ pateiktame sąraše buvo įrašyti du šių reikalavimo neatitinkantys sunkvežimiai „Mercedes-Benz“.

Teismas įžvelgė sąmokslą

Bet pirmąsias dvi vietas konkurse užėmusios įmonės „Specialus autotransportas“ ir „Specializuotas transportas“ priklauso tam pačiam savininkui – bendrovei „Ecoservice“.

Tad skundą teismui parašę pralaimėtojai apkaltino šias įmones neleistinu susitarimu ir alternatyvių susitarimų pateikimu. Įžvelgta, kad gali būti pažeistas ne tik Viešųjų pirkimų, bet ir Konkurencijos įstatymai.

Šiaulių apygardos teismas pripažino, kad ieškovų pretenzijos yra pagrįstos.

Mat uostamiesčio įmonės neatitikimas konkurso sąlygoms buvo neesminis – buvo nustatytas laikotarpis, per kurį laimėtojas gali įsigyti „Euro 5“ reikalavimus atitinkančius šiukšliavežius.

Todėl teismas nusprendė, kad klaipėdiečiai iš tiesų nesiekė laimėti ir sukūrė progą pasirašyti pelningesnę sutartį tam pačiam savininkui priklausančiai „Specializuoto transporto“ įmonei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.