Naujoji Palangos koncertų salė netrukus pakvies žiūrovus

Tokios koncesijos konkurso sąlygos įmonėms pasirodė nepriimtinos.

Palangos koncertų salė netrukus atvers duris žiūrovams.<br>A.Ziabkaus nuotr.
Palangos koncertų salė netrukus atvers duris žiūrovams.<br>A.Ziabkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus

Jan 27, 2016, 9:44 AM, atnaujinta Jun 10, 2017, 3:04 AM

Ketvirtadienį miesto taryba ruošiasi patvirtinti savivaldybės numatytus salės nuomos įkainius ir sąlygas.

Numatoma, kad vasaros metu vienam renginiui salė bus nuomojama už 8 tūkst. eurų, o ne sezono metu – perpus pigiau. Nuomos kaina paskaičiuota pagal salės išlaikymui būtinas išlaidas pridėjus savivaldybės paskolos dalies grąžinimą.

Trumpalaikei nuomai savivaldybė koncertų salę naudos iki kitų metų rugsėjo mėnesio, jei iki to laiko šiam objektui nebus surastas koncesininkas. Jam neatsiradus savivaldybei duotas leidimas nuomuoti greičiausiai bus pratęstas.

Pajūryje atidarius moderniausią šalyje koncertų salę pasidžiaugusi visuomenė liko nieko nesupratusi: salė pastatyta, tačiau joje planuojamų renginių programa nebuvo paskelbta.

Brangiai pastatyta ir neveikianti salė erzino ir palangiškius, kurių savivaldybė į šio objekto statybą investavo apie 4,4 mln. eurų.

Tačiau privataus operatoriaus valdymo reikalavo beveik 3 mln. eurų salei skyręs Europos regioninės plėtros fondas. ES direktyva neleidžia remti valstybinių institucijų, nes šitaip būtų iškraipoma konkurencija. Todėl tokius objektus komerciškai valdyti gali tik privatūs koncesininkai.

Beveik pusę statybai reikalingų pinigų skyrusi Palangos savivaldybė atsisakė iki šiol buvusios praktikos, kai už ES lėšas pastatytos arenos ir kiti komerciniai objektai koncesininkams atitekdavo nemokamai dar primokant pačioms savivaldybėms.

Palanga pageidauja, kad per 10 metų salės valdymo laikotarpį koncesininkas savivaldybei sugrąžintų visą paskolos sumą, kasmet ne sezono metu organizuotų 24 renginius ir įdarbintų 10 žmonių.

Tokios koncesijos konkurso sąlygos įmonėms pasirodė nepriimtinos.

Palangos koncertų salės administravimu susidomėjusios dvi Klaipėdos „Švyturio“ ir Vilniaus „Siemens“ arenas valdančios bendrovės galutiniame konkurso etape nedalyvavo. Neabejojama, kad dėl šios priežasties vasario pradžioje neįvyks ir antrasis konkursas.

Bendrovių atstovai teigia, kad iš salės nuomos neįmanoma surinkti net savivaldybės paskolos dalies, o dirbant tokiomis sąlygomis koncesininkas patirs garantuotą nuostolį.

„Mėginsime įrodyti, kad mūsų koncesijos konkurso sąlygos yra realios“, – teigė Palangos savivaldybės administracijos direktorė Akvilė Kilijonienė.

Buvo paskaičiuota, kad kartu su kasmet grąžinama 240 tūkst. eurų paskolos dalimi, visos salės išlaikymo išlaidos siekia 427,2 tūkst. eurų.

Savivaldybė į koncertų salę per vasarą tikisi pritraukti 40 renginių, o likusiu metų laiku – 20 renginių. Pagal numatytus nuomos įkainius šitaip tikimąsi gauti 400 tūkst. eurų pajamų.

Anot A.Kilijonienės, norint nepatirti nuostolio, teks dar labiau mažinti išlaidas arba tikėtis daugiau renginių.

Koncertų salė bus nuomojama ne tik koncertams, bet ir įvairiems kultūros renginiams, spektakliams, šventėms, madų parodoms, konferencijoms, susirinkimams. Savivaldybė dar gruodį sulaukė nemažai paklausimų dėl galimybės Palangoje organizuoti renginius. ˙

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.