Taryba nesiryžo tarti griežto „ne“ krematoriumui Vilniaus centre

Dar neaišku, ar vilniečiai galės ramiai vaikščioti Kalnų ir Belmonto parkų takais, nebijodami matyti iš laidojimo rūmų krematoriumo dūmais išrūkstančių vėlių. Trečiadienį Vilniaus miesto taryba Taryba trečiadienį daugumos balsais atidėjo Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) inicijuotą rezoliuciją, kuria opozicijos atstovai siūlė nepritarti krematoriumo Olandų gatvėje statyboms.

Olandų gatvėje jau ne pirmus metus ketinama įrengti palaikų kremavimo liniją.<br>lrytas.lr arch. nuotr.
Olandų gatvėje jau ne pirmus metus ketinama įrengti palaikų kremavimo liniją.<br>lrytas.lr arch. nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 3, 2016, 11:44 AM, atnaujinta Jun 9, 2017, 10:26 AM

Vilniaus laidojimo rūmus Olandų g.22 valdančios bendrovės „Ritualas“ prašymu Aplinkos apsaugos agentūra (AAA) buvo pradėjusi PAV procedūrą. Tačiau Vilniaus savivaldybės Miesto plėtros komitetas pasinaudojo aplinkosaugos įstatymo punktu, leidžiančiu stapdyti poveikio aplinkai vertinimą jam neįsibėgėjus. Sporendimą turėjo patvirtinti Vilniaus miesto taryba.

Trečiadienį miesto tarybos narys, buvęs sostinės meras Artūras Zuokas turėjo perskaityti rezoliuciją, kad PAV procesas dėl krematoriumo stabdomas. Tačiau klausimo svarstymas buvo atidėtas.

Pasirinkta keista vieta

Opozicijos miesto savivaldybėje atstovai sakė, kad stipriai veikia interesų grupės, spaudžiančios valdančiąja daugumą leisti statyti kremavimo liniją miesto centre, parkų zonoje.

Netoli Vilniaus laidojimo rūmų yra internatinė kurčiųjų mokykla, Užupio gimnazija, Petro Vileišio progimnazija, Filaretų pradinė mokykla, vaikų darželis „Užupiukas“, Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos Technikos fakultetas, senosios žydų kapinės.

„Olandų gatvė būtų tikrai keista vieta kremavimo paslaugoms teikti. Vilniaus laidojimo rūmai patenka į Lyglaukių geomorfologinio draustinio teritoriją“, – portalui lrytas.lt anksčiau kalbėjo Pavilnių ir Verkių regioninių parkų direktorė Vida Petiukonienė.

Paaiškėjo, kad Olandų gatvės bendruomenė jokio noro gyventi šalia krematoriumo nepareiškė. Aplinkos ministerijai ir Vilniaus savivaldybei protesto laiškus parašę Filaretų, Olandų, Dailidžių ir kitų netoli laidojimo rūmų esančių gatvių gyventojai teigė geruoju nesutiksiantys, kad jiems panosėje būtų deginami mirusieji.

Sukruto interesų grupės

Portalo lrytas.lt žiniomis, kremavimo linijos Olandų gatvėje statyba suinteresuotos interesų grupės iš paskutiniųjų stengiasi daryti poveikį Vilniaus miesto valdančiajai daugumai.

Galimai ši lobistinė veikla ir lėmė, kad trečiadienį miesto tarybos posėdžio metu baimė dėl krematoriumo šmėklos Vilniaus centre nebuvo išsklaidyta.

Nors pats meras Remigijus Šimašius suabejojo, ar krematoriumui parinkta tinkama vieta, tačiau atvirai pareikšti nepritarimo vengė.

Meras pažadėjo, kad šis klausimas bus svarstomas taryboje vasario pabaigoje. Atliekant poveikio aplinkai vertinimą, projekto rengėjai privalo gauti savivaldybės administracijos pritarimą, bet tvirtino, jog pareiškimas nepritarti poveikio aplinkos vertinimo procedūrai esmės nepakeistų.

„Rezoliucija neužkirstų kelio krematoriumo statyboms, nes yra neįpareigojantis dokumentas, todėl taryba turi parengti kitą dokumentą,“ – tikino R.Šimašius.

Tačiau buvęs meras A.Zuokas tvirtino įžvelgiantis neskaidrius politikų žaidimus, siekiant trūks plyš „prastumti“ krematoriumo miesto centre projektą.

Jis siūlė, kad miesto vadovai parengtų atvirą konkursą, kuriame galėtų dalyvauti visos įmonės, o vietą krematoriumui parinktų miestas.

„Tai būtų sąžiningas požiūris. Baisiausia, kad čia matau neskaidrų susitarimą. Nes interesų grupės dar prieš metus klausė mūsų komandos nuomonės ir mes tvirtai pasakėme, kad jokių kremavimo paslaugų tokioje miesto vietoje negali būti“, – teigė buvęs Vilniaus meras. 

Tikino, kad dūmai nerūks

Bendrovės „Ritualas“ atstovai teigė, jog Olandų gatvėje būtų statomas ne Laidojimo namus Olandų gatvėje valdančios bendrovės „Ritualas“ atstovai teigė, kad planuojama įrengti kremavimo linija esamose bendrovės patalpose Olandų g. 22. Numatomas maksimalus įrangos pajėgumas – iki 8 kremavimų per dieną – arba iki 2000 kremavimų per metus. 

Gamintojo siūloma įranga su išmetamųjų dujų valymo ir filtravimo technologija atitinka aukščiausius pasaulinius saugos ir efektyvumo standartus bei griežčiausius Europos Sąjungos aplinkos apsaugos reikalavimus. Galutiniame etape į aplinką patenka visiškai išvalytas oras. Šios kremavimo linijos įrengimas esamose Vilniaus laidojimo rūmų patalpose patenkins vilniečių ir aplinkinių rajonų gyventojų poreikius. Atsisveikinimo su artimuoju ir laidojimo procesas taps nenutrūkstamas, nes jau po 2–3 valandų artimieji galės atgauti urną su pelenais ir tinkamai ją palaidoti.

Krauju apšlakstyta idėja

Statyti krematoriumą Vilniaus laidojimo rūmuose savivaldybę spaudė buvęs šių rūmų direktorius Vitalijus Gasperovičius, įtartas kaip 2011 metais nudurto advokato, Vilniaus miesto tarybos nario Sergejaus Novikovo nužudymo užsakovas.

Anuomet kalbėta, kad S.Novikovas į miesto tarybą veržėsi siekdamas prastumti krematoriumo Olandų gatvėje projektą.

Netoli laidojimo rūmų, prestižiniame sostinės rajone, gyvena nemažai žinomų žmonių: architektas Aleksandras Stasys Lukšas, verslininkas Andrius Šedžius su jauna žmona Monika, buvęs krepšininkas, dabar treneriu dirbantis Dainius Adomaitis, buvęs Vilniaus vicemeras Stasys Šriūbėnas.

Pastarasis prisiminė, kad laidojimo paslaugas teikiantys Vilniaus verslininkai jau ankstesnių kadencijų laikais kelis kartus bandė gauti savivaldybės sutikimą Olandų gatvėje įrengti kremavimo liniją. „Šiam projektui nepritarėme. Nesvarbu, kad jie tikino, esą naudojamos naujausios technologijos, nė dūmelis į aplinką iš vamzdžio neišeis. Aplinka kremavimo linijai šioje vietoje – kaip reta netinkama. Gyventojų pritarimo tikrai nebus“, – neabejojo S.Šriūbėnas.

R.Šimašius: viskas vilniečių valioje

„Gal bus taip, kaip tokiais atvejais būna – dėl akių sustabdys poveikio aplinkai vertinimą, o vėliau patyliukais gerai pateptas valdininkas parašys teigiamą išvadą ir gyvensime šalia krematoriumo“, – būgštavo Filaretų gatvėje gyvenantis praeityje žymus lenktynininkas Eugenijus Tumalevičius.

Ar mįslingi manevrai Vilniaus tarybos posėdyje trečiadienį reiškia, kad lenktynininko būgštavimai nėra visiškai be pagrindo.

 Sostinės meras tačiau ramino, sakydamas, jog prieš vilniečių valią krematoriumas Olandų gatvėje tikrai nebus statomas.

„Be vilniečių pritarimo niekas nebus daroma. Svarbiausias klausimas – ar vilniečiams reikia, ar būtų patogiau, kad krematoriumas būtų arčiau Vilniaus. Tam reikia ne beprasmių rezoliucijų, o konkrečių veiksmų, kurių jau imtąsi“, – tvirtino R.Šimašius.

Meras įpareigojo kolumbariumų Vilniaus miesto Antakalnio, Karveliškių ir Sudervės kapinėse projekto koordinavimo darbo grupę spręsti ir krematoriumo Vilniaus mieste klausimą. R.Šimašiaus nuomone, vadovaujantis savivaldos įstatymu, reikėtų organizuoti gyventojų apklausą šiuo klausimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.