Rusai verčiami gerti surogatinės karvės pieną

„Nepaisant to, kad valstybė remia pienininkystės sektorių, pieno gamyba Rusijoje yra sąstingio būklės, o rinką tvindo falsifikuotas pienas“, – pranešė Federalinė veterinarinės ir fitosanitarinės priežiūros tarnyba („Rosselchoznadzor“). Surogatinis pienas iš palmių aliejaus masiškai tiekiamas net mokyklų valgykloms Maskvoje.

Pieno rinkos ekspertai mato mokykloms tiekiamų pieno produktų falsifikavimo priežastį ne tiekėjų nesąžiningume, o bendroje apverktinoje situacijoje<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Pieno rinkos ekspertai mato mokykloms tiekiamų pieno produktų falsifikavimo priežastį ne tiekėjų nesąžiningume, o bendroje apverktinoje situacijoje<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka, Maskva

Feb 6, 2016, 9:32 AM, atnaujinta Jun 9, 2017, 1:47 AM

Tai patvirtina ir kita kontroliuojanti Rusijos tarnyba – sanitarinė inspekcija, dabar vadinama Federaline vartotojų teisių gynimo ir žmogaus gerovės užtikrinimo priežiūros tarnyba („Rospotrebnadzor“). Šios tarnybos duomenimis, praėjusiais, 2015 metais, daugiau kaip 6 proc. sanitarijos gydytojų tikrintų pieno produktų neatitiko fiziniams ir cheminiams rodikliams keliamų norminių reikalavimų, kadangi buvo padirbiniai. Falsifikuotų pieno produktų buvo aptikta 333 įmonėse 58 šalies regionuose (iš 83).

Tiesa, tokius rezultatus pati tarnyba „Rospotrebnadzor“ laiko patenkinamais. Tačiau šią savaitę įsiplieskė skandalas dėl vieno pieno kombinato, aprūpinančio varške, grietine ir kondensuotu pienu apie 400 mokyklų Maskvos regione. Įmonė tiekė produkciją, pagamintą iš palmių aliejaus. Joje taip pat buvo viršytas leistinas mielių ir žarnyno lazdelių (bakterijų) kiekis. Tai nustatė „Rosselchoznadzor“, kuri dabar ketina paduoti kombinatą į teismą, o taip pat patikrinti jo tiekėjus ir kitus mokykloms maistą tiekiančius kombinatus.

Tačiau Rusijos pieno rinkos ekspertai mato mokykloms tiekiamų pieno produktų falsifikavimo priežastį ne tiekėjų nesąžiningume, o bendroje apverktinoje situacijoje: Rusijos pieno pramonė išgyvena sąstingį. Preliminariniais Federalinės valstybės statistikos tarnybos („Rosstat“) duomenimis, 2015 metais pieno gamybos dinamika buvo nulinė, išlikdama 2014 metų lygyje.

Anksčiau ji mažėjo – nepaisant valstybės paramos. Nacionalinės pieno gamintojų sąjungos („Sojuzmoloko“) duomenimis, 2013–2015 metais pieno sektoriui iš federalinio biudžeto buvo skirta 60 mlrd. rublių subsidijų – tai yra, daugiau kaip 1 mlrd. eurų. 2016 metais dėl rublio kurso kritimo valdžia planavo skirti šiam sektoriui 29,2 mlrd. rublių.

Bet rezultatai nedžiugina: pieninių galvijų banda šalyje nedidėja ir netgi mažėja. „Rosstat“ duomenimis, 2015 metų gruodžio pabaigoje Rusijoje buvo 8,4 mln. karvių, prieš metus jų buvo maždaug tiek pat, 2013 metų pabaigoje – 8,6 mln., 2012 metų pabaigoje – 8,9 milijono. Ir, kaip sako Rusijos Federacijos žemės ūkio ministras Aleksandras Tkačiovas, kada metinė pieno gamyba šalyje siekia 30 mln. tonų, jo deficitas šiuo metu – 8 mln. tonų. Jam panaikinti net su valstybės parama prireiks mažiausiai 5–7 metų.

O pieno produktai Rusijoje dėl jų trūkumo ir toliau brangsta: „Rosstat“ duomenimis, per praėjusius, 2015-uosius, metus jie pabrango 13,7 procento – tai daugiau už oficialų infliacijos lygį (12,9 proc.). Užtat trečius metus didėja į šalį įvežamo pigaus palmių aliejaus kiekiai – jis daugiausia ir naudojamas „pseudopieno“ produktų gamybai. 2015 metų sausio–lapkričio mėnesiais palmių aliejaus importas išaugo 23,6 procento. Iš jo pagamintus maisto produktus dėl jų sąlyginio pigumo išgraibsto einantys neturtingyn šalies gyventojai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.