Kodėl verslininkai nepanoro lydėti premjero į Indiją?

Tai turėtų būti kelionė ieškant naujų rinkų Lietuvos gamintojams. Tačiau šie numojo ranka. Ketvirtadienį premjeras išvyksta į Indiją, tačiau verslininkai jo nelydės. Kodėl?

Pagal gyventojų skaičių pasaulyje antra valstybė Lietuvos verslo kol kas beveik nedomina.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Pagal gyventojų skaičių pasaulyje antra valstybė Lietuvos verslo kol kas beveik nedomina.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Pagal gyventojų skaičių pasaulyje antra valstybė Lietuvos verslo kol kas beveik nedomina.<br>AP nuotr.
Pagal gyventojų skaičių pasaulyje antra valstybė Lietuvos verslo kol kas beveik nedomina.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Marius Jokūbaitis, Lina Bartkutė

Feb 9, 2016, 12:41 PM, atnaujinta Jun 8, 2017, 5:12 PM

Į paieškas – be verslo

Indija yra antra pasaulyje valstybė pagal gyventojų skaičių. Todėl Lietuvai pats laikas atrasti šią rinką, mano premjero komanda. Ketvirtadienį Algirdas Butkevičius savaitei išvyksta oficialaus vizito į šią šalį.

Pradžioje teigta, kad tai bus premjero vizito į Indiją tikslas – naujų rinkų paieškos. Tačiau panašu, kad Indija Lietuvos verslininkams kol kas nelabai įdomi. Neatsirado nei vieno verslininko, kuris lydėtų premjerą vizito Indijoje metu.

Netgi buvo pasklidę gandų, kad premjeras gali atšaukti savo vizitą. Tačiau į Indiją A.Butkevičius visgi vyks. Tačiau verslininkai jo nelydės ir Indijos bei Europos šalių ekonomikos forume „Make in India“.

„Užsienio reikalų ministerija labai norėjo, kad važiuočiau, tad kodėl dabar turėčiau atšaukti?“ – spaudos konferencijos metu antradienį sakė A.Butkevičius.  Tiesa, jis pridūrė, kad tikėjosi ne tokios įtemptos darbotvarkės.

Pasak jo, Indija ta šalis, kurioje verslas eina po to, kai atvyksta aukščiausi šalies pareigūnai.

„Pirmiausia valdžiai reikia atvykti. Tik po to – verslo vizitas. Kol nėra pritarimo iš valdžios, tol nieko nebūtų“, – atsakė premjeras į lrytas.lt klausimą dėl vizito į Indiją.  

Grįš anksčiau nei premjeras 

Kaip BNS teigė premjero atstovė Evelina Butkutė-Lazdauskienė, Indiją Lietuva mato kaip vieną iš ekonomikos partnerių Azijoje, o būtent naujų rinkų paieška yra šios vyriausybės prioritetinė veiklos sritis.

Vizito pradžioje premjerą lydės Lietuvos verslo konfederacijos vadovas Valdas Sutkus. Tačiau ir jis sako grįšiantis jau pirmadienį.

„Tai nauja mums rinka, todėl važiuojame apsižvalgyti. Kodėl neatsirado nei vieno verslininko? Rytų šalyse svarbu, kad atvažiuotų aukštas pareigūnas, o verslo kontaktai tik po to bus mezgami“, – sakė V.Sutkus.

Pasak jo, „kažkada turi būti padaryta pradžia“.

Važiuoja savarankiškai

Indijos – Baltijos prekybos rūmų direktorius Gediminas Citukas pastebėjo, kad verslininkai kol kas dar neatrado šios šalies.

„Labai mažais kiekiais gabenami lietuviški šokoladai, sūrio gaminiai, alkoholiniai gėrimai. Mūsų verslininkai jau seniai dairosi šioje šalyje, bet čia reikia dirbti vieningai“, – lrytas.lt teigė G.Citukas.

Jis nesistebi, kodėl premjero nelydės verslininkai. Šie esą veikia savarankiškai arba per specialias verslo misijas.

„Mes jų jau turėjome septynias“, – pažymėjo prekybos rūmų vadovas. Pasak jo, Indijos rinkoje mūsų šalies verslininkai jau seniai žvalgosi, nors iki šiol aukšti Lietuvos pareigūnai į šią šalį taip pat nevažiavo.

„Prekybinių kontaktų niekada nebuvo, todėl sudėtinga patekti į šią rinką. Indas niekada nepirks produkto, jei matys riziką“, – teigė G.Citukas.

Beje, Lietuva vienintelė iš Baltijos šalių, turinčių ambasadą Indijoje.  

Pasiūlė važiuoti, bet norinčių neatsirado

V.Sutkus tikisi, kad verslininkų vizitas į Indiją gali būti surengtas vėliau, o dabar bus žvalgytuvės, bendradarbiavimo sutarčių pasirašymai.

Ar Verslo konfederacijos vadovas tikėjosi, kad neatsiras nei vieno verslininko, panorusio lydėti premjerą į Indiją?

„Mūsų reikalas – paskleisti informaciją, o įmonės pačios sprendžia – važiuoti ar ne. Įvairiai būna. Kažkada į Kazachstaną irgi niekas nevažiavo, bet dabar tai svarbi Lietuvai rinka“, – teigė V.Sutkus.

Jis premjerą lydės tik į Mumbajų, nors kvietime verslininkams siūlyta kartu vykti ir į Delį, Kalkutą, Bangladešą.

Daugiausiai parduodame laužo

Statistikos departamento duomenimis, praėjusiais metais Lietuva į Indiją eksportavo prekių už 50,9 milijonus eurų. Panašiai tiek eksportas siekė ir, pavyzdžiui, į Japoniją.

Importavo iš Indijos už 51,7 mln. eurų.

Šiuo metu Lietuva į Indiją daugiausia eksportuoja juodųjų metalų laužą, diodus, medicinos aparatus ir instrumentus, tačiau savo nišą Indijoje jau atranda moksliniai ir taikomieji lazeriai, lietuviški sūriai bei mineralinis vanduo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.