„Mars Lietuva“: suvalgius šokoladą su plastiku, nieko nenutiks“

Plastikinių „Snickers“ šokoladukų skandalas po truputį rimsta. „Mars Lietuva“ atsiprašė, o galimai nesaugi produkcija išimta iš prekybos vietų. Tačiau akis vis dar bado neatsakingas saldumynų atstovybės Lietuvoje požiūris.

Plastikinių „Snickers“ šokoladukų skandalas po truputį rimsta.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Plastikinių „Snickers“ šokoladukų skandalas po truputį rimsta.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasuolė Bauraitė, Lietuvos ryto televizija

Feb 25, 2016, 7:18 PM, atnaujinta Jun 6, 2017, 1:33 PM

Bendrovės „Mars Lietuva“ korporacinių reikalų vadovas Baltijos šalims Mindaugas Rupšys „Lietuvos ryto“ televizijos aktualių pokalbių laidoje „Lietuva tiesiogiai“ tikino, kad suvalgius šokoladinį batonėlį, kuriame pasitaikė plastiko, sveikatai nieko nenutiks.

„Mes suklydome ir prisipažinome klydę, atsiprašėme. Padarėme viską, kad klaidos būtų ištaisytos. Vartotojų sveikatai net ir potencialiai paveikti batonėliai pavojaus nekelia. Kiekvieną mėnesį iš prekybos išimamas ne vienas potencialiai sveikatai pavojingas produktas, tik dėl to spaudos konferencijos nėra rengiamos“, – kalbėjo M. Rupšys.

Tokiais pareiškimais itin piktinasi Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) bei ragina „Mars“ atstovybę Lietuvoje užsiimti konkrečiais veiksmais, o ne demagogija.

„Atšaukinėja 55 šalys. Reikėtų apeliuoti į medikų išvadas. Jie aiškiai pasakė, kad tai nesaugus produktas ir jis gali tiesiogiai sukelti sveikatos sužalojimus žmonėms. Kalbam apie saldumynus, kuriuos vartoja pati pažeidžiamiausia grupė – vaikai. Argi svetimkūnis negali turėti rizikos? Jis turi tiesioginę ir labai didelę riziką. Skubų pranešimą paskelbė Europos Komisija, negalime traktuoti, kad tai neturi įtakos žmogaus sveikatai“, – kalbėjo VMVT direktoriaus pavaduotoja Daiva Švelnienė.

Vis tik gana keista, kodėl dėl viename šokoladiniame batonėlyje „Snickers“ aptikto plastiko gabalėlio, kilo toks didelis skandalas. Pasak Prekybos įmonių asociacijos vykdančiojo direktoriaus Lauryno Vilimo, taip nutiko dėl neteisingų „Mars Lietuva“ komunikacijos ir informavimo žingsnių, nes iš rinkos, be didelių skandalų, nesaugūs produktai yra šalinami gana dažnai.

„Produkcija yra atšaukinėjama. Prieš porą metų esam turėję panašų atvejį. Lenkijos gamintojo vafliuose pats gamintojas identifikavo, kad galimai pertepimo kreme, naudojant pieno miltelius, gali būti graužikų nuodų. Buvo gautas pranešimas, Lietuva puikiai susitvarkė“, – pritarė D. Švelnienė.

Ar galime būti garantuoti, kad nesaugūs maisto produktai iš tiesų visais atvejais palieka prekybos lentynas? Pasak Vartotojų teisių gynimo centro vadovo Pauliaus Merecko, norint, kad to nebūtų, reiktų prekybininkus bauginti milžiniškomis baudomis, kad net ir noro neliktų bandyti laimę prekiauti galimai pažeistais produktais.

„Pačios baudos turėtų būti atgrasančios, kad nekiltų noras bandyti rizikuoti, ar čia pastebės, ar ne. Kartais verslininkams apsimoka rizikuoti, nes baudos mažos. Susimokės baudą ir tuo baigsis“, – kalbėjo P. Mereckas. Anot jo, nors vartotojai turi teisę kreiptis dėl įsigytos nesaugios prekės, tokių skundų sulaukiama gana retai.

Kokių gi nuostolių dėl šių iš rinkos išimtų saldumynų patirs JAV gamintojai? Pasak L. Vilimo, skaudžiausiai smogs ne piniginiai nuostoliai, o vartotojų pasitikėjimo sumažėjimas.

„Didžiausias nuostolis tokioms įmonėms – ne pinigai, kurių jie neuždirbs. Vienintelė ir didžiausia žala yra reputacija, kuri kuriam laikui sušlubuos“, – teigė L. Vilimas.

„Lietuva tiesiogiai“ – nuo pirmadienio iki ketvirtadienio 17.30 val. per „Lietuvos ryto“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.