Pirkėjai – ne kvailiai: jie skaudžiai baudžia

„Mars“, „Snickers“ ir kitų saldumynų platintojai Lietuvoje ramiai miegotų, jei patys nebūtų prisivirę košės. Bet tai anaiptol ne pirmas skandalas, kai bandoma apmulkinti vartotojus.

„Mars“ atšaukė gausybę gaminių įvairiose šalyse dėl plastiko gabalėlio viename batonėlyje. Ar tai įprasta?<br>AFP/Scanpix nuotr.
„Mars“ atšaukė gausybę gaminių įvairiose šalyse dėl plastiko gabalėlio viename batonėlyje. Ar tai įprasta?<br>AFP/Scanpix nuotr.
„Snickers“ gamintojai pasielgė garbingai, bet platintojai – toli gražu.<br>„ViDA Press“ nuotr.
„Snickers“ gamintojai pasielgė garbingai, bet platintojai – toli gražu.<br>„ViDA Press“ nuotr.
J.Milius: „Mūsų verslininkų mąstymas labai lėtai keičiasi, neretai jiems rūpi tik greitas pelnas.“
J.Milius: „Mūsų verslininkų mąstymas labai lėtai keičiasi, neretai jiems rūpi tik greitas pelnas.“
Daugiau nuotraukų (3)

Audrė Srėbalienė („Lietuvos rytas“)

2016-02-26 08:06, atnaujinta 2017-06-06 12:43

Su maistu susiję skandalai neaplenkia Lietuvos. Plykstelėję tai vienoje, tai kitoje šalyje, panikos bangas jie sukelia ir pas mus.

Prieš trejetą metų Vokietijoje mirčių pasėjusios E.colli bakterijos anuomet įvarė siaubo ir Lietuvos agurkų augintojams, o ispanams apskritai sunaikino tų metų pajamas.

Lenkijoje kilusi panika dėl žiurknuodžių pieno milteliuose Lietuvą kliudė 2012-aisiais – buvo sunaikinta kone 2 tonos lenkų bendrovės gaminių, kuriuos per Latvijos tiekėjus importavo tinklas „Rimi Lietuva“.

Dabar – plastikas „Snickers“ batonėlyje. Ir tai – Vokietijoje.

Tačiau vėliau paaiškėjo, kad jų platintojai Lietuvoje melavo, jog galbūt nesaugi produkcija dar neišgabenta iš sandėlio.

Visa tai nepraeina be pėdsakų – verslininkus nuskalpuoja visuomenė, o valstybės institucijos užverčia baudomis.

Bet kodėl apskritai verslas vis dar kvailina vartotojus?

– „Mars“ atšaukė gausybę gaminių įvairiose šalyse dėl plastiko gabalėlio viename batonėlyje. Ar tai įprasta? – „Lietuvos rytas“ pasiteiravo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) vadovo Jono Miliaus.

– Centrinė „Mars“ įmonė pasielgė išties korektiškai ir dėl vieno žmogaus skundo visą saldumynų partiją atšaukė iš 55 valstybių. Tačiau jos atstovai Baltijos šalyse, deja, susimovė.

„Mars Lietuva“ ir saldumynus platinusi „Sanitex“ apsimelavo – apgavo ir vartotojus, ir mus.

Kad saldumynų partija atšaukiama, bendrovei „Mars Lietuva“ buvo pranešta anksčiau, nei kilo skandalas.

Saldainiai net ir gavus signalą buvo platinami. Kai nuvažiavome į sandėlius, paaiškėjo, kad prasta įmonės matematika: 32 tonos įvežtos, o 17 – jau išvežiota po parduotuves.

Įmonė nieko nedarė – nepranešė nei VMVT, nei prekybos tinklams. Galbūt tokie ketinimai nebuvo blogi, bet vis tiek tai apgavystė. Šiuo atveju gamykla Olandijoje pasielgė garbingai, bet ne atstovai mūsų šalyje.

– Kokios bausmės už tai gali grėsti šioms bendrovėms?

– Manau, centrinė įmonė suves sąskaitas su darbuotojais mūsų šalyje – vargu ar jie toliau dirbs. O VMVT pradėjo tyrimą dėl nesaugaus rinkai pateikto produkto. Tokiais atvejais gresia baudos nuo 144 iki 1448 eurų.

Tačiau vien baudomis reikalai nesibaigia. Ir „Mars Lietuva“, ir „Sanitex“ pateko į didelės rizikos įmonių sąrašą, todėl jos bus nuolat tikrinamos.

Atskirai dar bus taikomos sankcijos dėl to, kad VMVT buvo pateikta klaidinga informacija. Įmones tokie nemalonumai užgriuvo tarsi už nieką, bet jos bus baudžiamos, nes melavo.

– Kodėl kai kurie verslininkai vis dar nepasimoko ir laiko pirkėjus kvailiais? Gal jaučiasi nebaudžiami?

– Baudų jie neišvengia: tenka ir susimokėti, ir gaminius pašalinti iš rinkos. Tačiau verslininkais aklai pasitikėti vis dar neįmanoma.

Turiu karčios patirties. 2010 metais, kai tik pradėjau dirbti VMVT, gavau „Kraft Food Lietuva“ įmonės krikštą. Tuo metu paaiškėjo, kad mašinos, kurios buvo naudojamos nuotekoms vežti, netrukus iš Lenkijos atgabeno sirupą šokoladui gaminti.

Mūsų verslininkų mąstymaas labai lėtai keičiasi, neretai jiems rūpi tik greitas pelnas.

– Sklinda vis daugiau žinių apie pogrindinius mėsos perdirbimo fabrikėlius, kuriuose antisanitarinėmis sąlygomis perdirbta lenkiška mėsa patenka ant prekystalių. Kodėl taip nutinka?

– Per pastaruosius porą metų tokių fabrikėlių aptikome apie porą dešimčių. Manau, per daug liberalios yra turgaviečių veiklos taisyklės.

Pats laikas jas keisti, nes labai daug palikta landų, kurios padeda apgauti ne tik vartotojus, bet ir VMVT. Juk viskas vyksta per turgavietes – ten platinama nelegali produkcija.

Britams užkliuvo ajerai ant duonos

Vieni skandalai liepsnoja ilgai, kitiems skiriama daug mažiau dėmesio. Tarp garsiausių skandalų – 2010 metais dioksino likučių buvo rasta vokiškiuose pašaruose bei tais pašarais šertų gyvulių mėsoje. Vokietijoje tuomet buvo atšaukta iš rinkos tūkstančiai tonų pašarų ir sustabdyta kelių skerdyklų veikla.

 2008 metais „Coca-Cola“ gėrime, pagamintame Čekijoje, Latvijos vartotojas rado metalo gabalėlį (0,4 cm skersmens). Buvo nustatyta, kad čekiškos „Coca-Cola“ Lietuvoje išplatinta 192 960 butelių. Gaminiai buvo surinkti iš rinkos.

2012-aisiais kilo apsinuodijimo metanoliu banga Čekijoje. Ištyrus įmonės „Verdana“ sandėlyje rastus alkoholinių gėrimus, juose buvo nustatyta didelę metilo spirito koncentraciją. Iš viso nuo apsinuodijimų metanoliu protrūkio pradžios Čekijoje jau patvirtinti 33 mirties atvejai, 9 asmenys gydomi ligoninėse. Lietuvoje nesaugiais čekiškais alkoholiniais gėrimais nebuvo prekiaujama.  

 2012 metais VMVT gavo vartotojo skundą – buvo atneštas kūdikiams skirtas sausainis „Milupa“ su vielute. Italijos gamintojas prisiėmė atsakomybę – Baltijos šalyse buvo surinkta ir sunaikinta 447 kilogramai šių gaminių.

2012 metais gautas pranešimas, kad Latvijos skerdyklos galėjo sukčiauti parduodamos arklieną kaip jautieną. Paaiškėjo, kad taip ir buvo. Etiketėse nebuvo nurodoma, kad sudėtyje yra arklienos, todėl 1,2 tonos konservų sunaikinta.

2013 metais gauta informacija iš Jungtinės Karalystės apie nesaugią „Ajerų“ juodą ruginę duoną, kurioje rasta svetimkūnių – medienos gabaliukų. Duoną kepė bendrovė „Mentora“. Lietuvos gamintojai, kurie kepa duoną ant ajerų ir ją išveža į Europos šalis, buvo įpareigoti informuoti vartotojus apie duonos kepimo tradicijas ir tai, kad kepalo pade esantys ajerai nėra valgomi.

Pernai bendrovės „Rimi Lietuva“ platintuose konservuotuose burokėliuose „Gardner“ iš Lenkijos rasta svetimkūnių – stiklo fragmentų. Produktas grąžintas tiekėjui Lenkijoje.

2015 m. bendrovės „Amerata“ atgabentuose  konservuotose avinžirniuose iš Italijos rasta negyvų vabzdžių. Produkto likučiai sunaikinti.

 2015 m. įmonės  “Vetagra“ šalto spaudimo linų sėmenų aliejuje iš Lietuvos nustatytas padidintas benzoapireno ir 4 poliaromatinių angliavandenilių sumos kiekis. Įmonei Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba skyrė 150 eurų baudą.

Pernai VMVT inspektoriai, kontrolės metu paėmę mėginių laboratoriniams tyrimams, aptiko iš JAV importuotų kuprės ikrų, užkrėstų patogenu (Listeria monocytogenes). 41 355 kg siunta nebuvo išplatinta.

Pernai vartotojų nepasiekė ir 26 tonos šaldytos žuvies Sairos, importuotos iš Taivano, užterštos kadmiu – sunkiuoju metalu. Jo kiekis leistiną viršijo net du kartus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.