Rusijai – nauja bėda: iš parduotuvių dings pienas?

Rusijos pienininkai įspėjo apie galimą pavojų: anot jų, gali būti pristabdyta pieno produktų gamyba ir tiekimas į prekybos vietas. Priežastis – ši gamybos sritis nepasirengusi vykdyti Žemės ūkio ministerijos įsakymo, kuris įsigaliojo kovą.

Rusijos pieno rinkos dalyviai įspėja: nutrauks tiekimą į parduotuves.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusijos pieno rinkos dalyviai įspėja: nutrauks tiekimą į parduotuves.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-03-09 08:44, atnaujinta 2017-06-02 07:14

Nacionalinė Rusijos pieno produktų gamintojų sąjunga „Sojuzmoloko“, į kurią įeina „Danone“ ir „PepsiCo“, vicepremjerui Arkadijui Dvorkovičiui, Prezidento administracijos vadovui Sergejui Ivanovui ir Ekonomikos ministerijos vadovo pavaduotojui Olegui Fomičiovui nusiuntė laišką prašydami atšaukti Žemės ūkio ministerijos įsakymą, kuris įpareigojo nuo kovo tvarkyti geriamojo pieno lydimuosius veterinarijos dokumentus, rašo „Kommersant“.

Tokie dokumentai turi būti ruošiami kiekvienai geriamojo pieno partijai.

„Sojuzmoloko“ skelbia, kad toks nurodymas, patvirtintas dar vasarį, pienininkams buvo netikėtas.

„Įsakymas buvo ruošiamas nesurengus visuomenės aptarimo ir patvirtintas su aiškiais procedūrų pažeidimais“, – šitokia pienininkų pozicija, išsakoma oficialiame laiške.

Kompanija „PepsiCo“ mano, kad įsakymas prieštarauja Veterinarijos įstatymui: pagal jį, geriamasis pienas įtrauktas į produktų, kurių veterinarijos dokumentus reikės pateikti tik nuo 2018 metų sausio 1 dienos, sąrašą. Tarp jų yra ir sutirštintas pienas bei grietinėlės sviestas.

„PepsiCo“ ne tik pasipiktino, bet ir įspėjo: gali būti, kad nutrauks pieno tiekimą į parduotuves. Ir to priežastis – Žemės ūkio ministerijos įsakymas.

„Nuo kovo gali būti nutraukta gamyba bei tiekimas į prekybos vietas, mat nė vienas rinkos dalyvis negali vykdyti šio dokumento reikalavimų“, – pareiškė „PepsiCo“ atstovė Marina Zibareva.

„Danone“ atstovė Rusijoje Marina Bilabanova pabrėžė, kad dėl tokio įsakymo išaugs gamintojų išlaidos, o tai, žinoma, pakels ir produktų kainas. Pasak jos, produktai pabrangs 10 procentų.

Žemės ūkio ministerija pareiškė „Sojuzmoloko“ laiško dar negavusi. 

Mažmeninės prekybos tinklai „Auchan“, „Azbuka vkusa“, „Globus“, „Lenta“, „Diksi“ sako iš tiekėjų dar negavę informacijos, kuri rodytų, kad gresia bėdos dėl tiekimo.

Parengė Aida Murauskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: sulaikyti asmenys, įtariami L. Volkovo užpuolimu