Velykoms skolinasi mažiau, bet didesnes sumas nei prieš Kalėdas

Velykos – viena didžiausių metų švenčių Lietuvoje, tai patvirtina ir kasmet šiuo laikotarpiu išaugantis užklausų dėl vartojamosios paskolos kiekis.

Bendra suteiktų paskolų suma pernai metais buvo net 76 proc. didesnė už šiųmetinę ir kone prilygo 2015 metų kalėdiniam laikotarpiui.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Bendra suteiktų paskolų suma pernai metais buvo net 76 proc. didesnė už šiųmetinę ir kone prilygo 2015 metų kalėdiniam laikotarpiui.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 31, 2016, 1:32 PM, atnaujinta May 31, 2017, 12:32 AM

Kompanijos „Provident Finansai“ vidiniais duomenimis, šiemet priešvelykinę savaitę buvo sulaukta dviem trečdaliais mažiau užklausų dėl vartojamosios paskolos nei pernai metais, o lyginant Velykų ir kalėdinį laikotarpius – net 80 proc. mažiau. Tačiau vidutinė imamos paskolos vertė šiemet pavasarį buvo kiek didesnė nei pernai žiemą.

Praėjusią savaitę prieš Velykas išduotų paskolų kiekis buvo gerokai – net 82 proc. mažesnis nei kalėdiniu laikotarpiu. Nepaisant to, Velykoms skolintasi beveik dešimtadaliu didesnes pinigų sumas nei gruodį, kurių vidutinė vertė – 341 Eur.

„Velykos – didelė ir svarbi metų šventė Lietuvos gyventojams, tačiau finansų specialistų duomenimis, būtent žiemos švenčių metu žmonės išleidžia daugiau, ilgiau joms ruošiasi ir jas planuoja. Prie to prisideda ir papildomos išlaidos dovanoms ne tik artimiesiems, bet ir sau, be to šaltuoju periodu sumokama daugiau mokesčių. Tuo tarpu Velykoms žmonės skolinasi rečiau, tačiau didesnes sumas, kurias planuoja išleisti būsto remontui, automobilio paruošimui po žiemos sezono, derliaus sodinimui ir kitiems ūkio vystymo ar buities priežiūros darbams“, – įsitikinusi „Provident Finansai“ korporatyvinių reikalų departamento vadovė Laura Ligutė.

Taip pat pastebima, kad šiemet Velykoms buvo skolinamasi mažiau nei pernai metais – vienos paskolos vidutinė vertė eurais šį pavasarį – beveik trečdaliu mažesnė. Bendra suteiktų paskolų suma pernai metais buvo net 76 proc. didesnė už šiųmetinę ir kone prilygo 2015 metų kalėdiniam laikotarpiui.

Pasak L. Ligutės, praėjusiais metais gyventojų finansinę situaciją pastebimai veikė euro įvedimas – ne visiems buvo lengva priprasti prie naujos valiutos bei tinkamai susiplanuoti savo išlaidas, ypatingai prieš didžiąsias metų šventes.

Kompanijos duomenimis, šiemet Velykoms santykinai dažniau skolinosi moterys. Lyginant su praėjusiais metais, besiskolinančių moterų santykis išaugo keliais procentais. Tačiau tiek vyrų, tiek moterų vidutinė imamos paskolos vertė eurais šiemet panaši – apie 336 Eur. Tuo tarpu pernai ji buvo gerokai didesnė – moterys vidutiniškai skolindavosi 413 Eur, o vyrai – 450 Eur.

Anksčiau „Provident Finansai“ daryti tyrimai parodė, kad moterys yra linkusios skolintis mažiau ir paskolą išmokėti laiku, ar net anksčiau jos grąžinimo termino. „Ir mūsų vidiniai duomenys, ir visuomenės apklausos, rodo, kad moterys atsakingiau nei vyrai planuoja finansus, dažniau pasveria, ar paskola tikrai yra būtina, ypač prieš šventes, taip pat labiau domisi sutarties sąlygomis ir galutine paskolos kaina“, – teigia kompanijos atstovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: pirma JAV siunta Ukrainai – dar šią savaitę