„AgroBalt“ parodoje – garsiųjų virėjų pamokos vaikams

Kaune vykstančioje žemės ūkio ir maisto produktų parodoje „Agrobalt 2016“ šalia tradicinių maisto gaminių ir amatininkų produkcijos aktyvumu išsiskyrė visai šeimai skirta originali programa, skirta supažindinti su sveikos mitybos pagrindais „AuGink savo kraštą“.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-04-01 09:47, atnaujinta 2017-05-30 22:36

Ši Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) sumanyta pilietinė iniciatyva „AuGink savo kraštą“ šioje parodoje pelnė apdovanojimą už gražiausią stendą.

Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos atstovai mažiesiems parodos dalyviams ir jų tėvams pasakojo apie šviežių daržovių naudą bei mokė, kaip skanių ir sveikų patiekalų iš vietinių produktų lengvai pasigaminti patiems.

„Nacionalinės šefų rinktinės“ narys Jaroslavas Orševskis pastebėjo, kad šiuolaikiniams vaikams visai netrūksta žinių ir noro valgyti sveikai.

„Dažnai manome, kad vaikai negali atskirti, kurie maisto produktai yra naudingi, o kurie – nevertingi, tačiau su jais pabendravus greitai tampa aišku, kad mažųjų įpročius formuoja tėvai ar lankomų darželių auklėtojos. Tai rodo, kad tinkamas ugdymas nuo mažų dienų duoda naudos“, – sakė J.Orševskis.

Jo nuomone, projektas „AuGink savo kraštą“ siekia ugdyti vaikų įprotį pirmiausia rinktis šviežias daržoves ir jomis pakeisti įprastas gruzdintas bulvytes.

„Svarbu vaikams paaiškinti, kuo pranašesni savame darže ar vietinių ūkininkų išauginti vaisiai ir daržovės bei išmokyti teisingų pirmųjų maisto gamybos įgūdžių“, – kalbėjo garsusis virėjas.

J.Orševskis kartu su kitu Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos atstovu Justinu Kapkovičiumi parodoje mažiausiems parodos lankytojams surengė atrakciją „Mažųjų virtuvė“.

Jos metu ikimokyklinio amžiaus vaikai buvo kviečiami ragauti įvairių patiekalų ir stebėti, kaip gaminama ypatingai sveika manų košė, paskaninta tik natūraliais pagardais. Čia pat vaikai galėjo sužinoti, kuo vertingi patys įvairiausi Lietuvos ūkininkų auginami vaisiai ir daržovės: su žymių šefų pagalba vaikai puošė bei gardino nepelnytai primirštą sveiką skanėstą – keptą obuolį ir patys išmėgino savo jėgas plakdami uogų kokteilius.

„Nacionalinės šefų rinktinės“ narys J. Kapkovičius parodoje pristatė dar vieną atrakciją visai šeimai – iš įvairių regionų atkeliavusiais kiaulienos lašiniais dekoruotą Lietuvos žemėlapio kontūrą ir atrakciją „Lašinių fiesta“.

Anot virtuvės šefo, lietuviai veltui demonizuoja šį nuo seno Lietuvoje plačiai vartotą mėsos gaminį, o dauguma vaikų lašinių apskritai nėra ragavę, tad jiems tai buvo pirmoji pažintis.

„Kiaulienos lašiniai turi ne tik vitaminų A, D, F, E bei mikroelementų kompleksą, svarbiausia, kad juose yra net apie 60 proc. nesočiųjų riebalų rūgščių, kurios yra būtinos endokrininei sistemai, stiprina imunitetą, padeda įveikti stresą. Lašiniuose taip pat yra arachidono rūgšties, palaikančios reikalingą gerojo ir blogojo cholesterolio santykį bei padedančios saugoti kūno linijas, todėl vienas esminių „Lašinių fiestos“ uždavinių – „reabilituoti“ šį mūsų senolių pripažintą gaminį ir perduoti vaikams žinią, kad tai – įdomus ir vertingas mūsų paveldas,“– pasakoja J. Kapkovičius.

J. Orševski ir J. Kapkovičius – pripažinti vieni geriausių virtuvės šefų Lietuvoje, užėmę prizines vietas pasaulinėse kulinarijos varžybose. Šiemet jų komanda – „Nacionalinė šefų rinktinė“ – gins Lietuvos garbę Pasaulio kulinarijos Olimpiadoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.