Įmonėms – daugiau turto apribojimų, bet areštų sumos – mažesnės

Kovo mėnesį laikini apribojimai valdyti, naudotis ir disponuoti turtu buvo įregistruoti beveik 850 įmonių. Nors areštų skaičius, palyginti su pirmaisiais metų mėnesiais nestipriai ir išaugo, tačiau įmonių turto kovą areštuota mažiau, rodo kreditų biuro „Creditinfo“ analizė pagal Centrinės hipotekos įstaigos duomenis.

Turto areštas kartais – tik rizikos požymis, bet kartais – verslo diagnozė.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Turto areštas kartais – tik rizikos požymis, bet kartais – verslo diagnozė.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 1, 2016, 2:07 PM, atnaujinta May 30, 2017, 9:00 PM

Didžiausias turto areštas praėjusį mėnesį buvo įregistruotas chemijos produktų didmenininkei UAB „Kustodija“. Laikini apribojimai buvo pritaikyti 2 mln. Eur įmonės turtui. Tai sudaro 16 proc. įmonės apyvartos 2014 m.

1 mln. eurų viršijantys laikini apribojimai vasarį taip pat buvo pritaikyti kuro ir jo produktų didmenininkei bendrovei „Nafmera“ (16 proc. 2014 m. apyvartos), bendrovei „ARVI ir ko“ (50 proc. 2013 m. apyvartos) ir krovinių gabenimo įmonei „Amarsa“, kurios areštas 4 kartus viršija įmonės 2014 m. pajamas.

„Kaip matome, turto areštas tam tikrais atvejais gali būti tik rizikos požymis, kartais – diagnozė. Stambioms įmonėms absoliučiais dydžiais dideliu galintys pasirodyti apribojimai gali pernelyg ir nesutrikdyti įmonės veiklos, kai tuo tarpu silpnesnės būklės įmonėms dar labiau apsunkinti jų padėti.

Todėl šio rodiklio reikšmingumą verslas turėtų vertinti kaip vieną iš mozaikos dalių. Norint pamatyti pilną verslo partnerio, kuriam įregistruotas areštas vaizdą, derėtų pasidomėti jo kredito istorija, finansais ir kitais rodikliais“- apibendrina R. Maskeliūnienė.

Analizės duomenimis, per pirmąjį ketvirtį laikini apribojimai valdyti, naudotis ir disponuoti turtu buvo įregistruoti daugiau nei 2 tūkst. įmonių. Iš jų 60% šiuo metu turi neapmokėtų skolų už paslaugas ar prekes į kreditą. 74% turi šiuo metu arba yra turėję neapmokėtų skolų per paskutinius dvejus metus.

Priklausomai nuo įmonės finansinių rodiklių, turto areštai gali reikšmingai sutrikdyti įmonės atsiskaitymus su kitais kreditoriais, todėl turto areštai turi įtakos vertinant įmonių kredito riziką ir nustatant kredito reitingus.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.