Valdžios išlaikymui – bene milijardas mokesčių mokėtojų pinigų

Seimo Audito komitetas suskaičiavo, kad valdžiai išlaikyti pernai prireikė net dešimtadalio mokesčių mokėtojų pinigų – bene milijardo eurų. Ir tai – tik atlyginimams. Maža to, į skaičiavimus įtrauktos dar ne visos įstaigos, neįskaičiuotos savivaldybės ir jų viešosios įstaigos.

Seimo Audito komitetas suskaičiavo, kad valdžiai išlaikyti pernai prireikė net dešimtadalio mokesčių mokėtojų pinigų – bene milijardo eurų. Ir tai – tik atlyginimams. Maža to, į skaičiavimus įtrauktos dar ne visos įstaigos, neįskaičiuotos savivaldybės ir jų viešosios įstaigos.<br>M. Patašiaus asociatyvi nuotr.
Seimo Audito komitetas suskaičiavo, kad valdžiai išlaikyti pernai prireikė net dešimtadalio mokesčių mokėtojų pinigų – bene milijardo eurų. Ir tai – tik atlyginimams. Maža to, į skaičiavimus įtrauktos dar ne visos įstaigos, neįskaičiuotos savivaldybės ir jų viešosios įstaigos.<br>M. Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasuolė Bauraitė, Lietuvos ryto televizija

Apr 4, 2016, 7:29 PM, atnaujinta May 30, 2017, 12:30 PM

„Tendencijos negeros. Skaičiai didėja visose eilutėse – komandiruotėms, reprezentacijai, automobilių išlaidoms, ir, aišku atlyginimams. Liūdniausia – įvairios priemokos, premijos, kas iš viso yra netoleruotina“, – „Lietuvos ryto“ televizijos aktualių pokalbių laidoje „Lietuva tiesiogiai“ kalbėjo Seimo Audito komiteto pirmininkė Jolita Vaickienė.

Komandiruotėms praeitais metais valdžia išleido apie 18,5 mln. eurų. Įdomu tai, kad valdininkų pasirinktų komandiruočių data ar vietos kartais būna visiškai neaiškios.

„Pasiėmėme visų ministerijų komandiruotes, mums išvardino, kas važiavo, kada ir kokiu tikslu. Vienoje ministerijoje yra tokios išlaidos – į Portugaliją už 15 ar 20 tūkst. eurų. Mes neįžvelgėm, kokie ten tikslai. O dažniausiai būna taip: važiuoja septyni žmonės į konferenciją, pasimokyti. Pusė metų praeina ir kiti žmonės į konferenciją tokiu pačiu pavadinimu išvažiuoja. Išvažiuoja savaitgaliais, nuo ketvirtadienio iki sekmadienio. Tai ką ten veikti reikia?“, – kalbėjo J. Vaickienė.

Anot Laisvosios rinkos instituto prezidento Žilvino Šilėno, valdžia ne tik, kad nesistengia taupyti mokesčių mokėtojų pinigų, bet ir praktiškai neskiria laiko išsiaiškinti, kur išeina valstybės pinigai.

„Kiekvienais metais valdžia surenka ir daugiau pinigų, ir daugiau išleidžia. Kiekvienais metais yra pasiaiškinimas, kodėl išlaidų nepavyko sumažinti – tai Rusijos krizė, tai Amerikos, tai labai blogas oras. Kiekvienais metais turime pažadą, kad po trijų metų bus subalansuotas biudžetas, išlaidos sumažės, o tai tęsiasi kokius 20 metų. Taupymo nėra, yra neūkiškas požiūris į mokesčių mokėtojų pinigus“, – teigė Ž. Šilėnas.

Reprezentacijai praeitais metais buvo išleisti 6 mln. eurų. Atrodytų, kad reprezentuojama turėtų būti valstybė, tačiau iš reprezentacijai skirtų lėšų beveik 260 tūkst. eurų išleista darbuotojų jubiliejams paminėti.

„Įsivaizduoju, kad reprezentuoti reiktų Lietuvą kitose šalyse, kai yra sukurti kažkokie suvenyrai. Kokia čia reprezentacija, kai Kalėdų ar 50-mečio proga pasakai „ačiū“? Nežinom, ar didelę knygą, ar papuošalą nupirko, bet neformaliai pasidomėję sužinojom, kad yra suvenyrai, žmogus pasirenka, ko jis norėtų 50-mečio proga. Gal televizorių neperka, bet kažką įdomesnio tikrai užsisako“, – kalbėjo J. Vaickienė. Anot jos, kolegas reiktų skatinti asmeniniais, o ne mokesčių mokėtojų pinigais.

„Galima sakyti, kad 260 tūkst. eurų yra labai nedaug pinigų, bet normaliam žmogui tai yra pasakiški pinigai. Čia dvigubi standartai. Dėl nesumokėtų 50 eurų Mokesčių inspekcijai ar Sodrai, tave išieškos, uždarys tavo įmones ir sakys, kad net ir 50 eurų yra labai svarbu. Kai šnekam apie valstybinės įstaigos darbuotoją, kuriam davė dovaną už 50 eurų, tai sakom – tebūnie. Tokie dalykai žmones labai nerviną“, – teigė Ž. Šilėnas.

„Lietuva tiesiogiai“ – nuo pirmadienio iki ketvirtadienio 17.30 val. per „Lietuvos ryto“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.