Pasimokė: prie vairo sėda tik papūtę į nuosavą alkotesterį

Savaitgalį pas Vilniaus priemiestyje gyvenantį Juozą atvyko gausus būrys svečių – trys pilnos mašinos iškylautojų. Įprastas scenarijus: gamta, ant laužo keptas maistas ir, be abejo, alkoholis.

Pastaraisiais mėnesiais stebima išaugusi alkotesterių paklausa.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Pastaraisiais mėnesiais stebima išaugusi alkotesterių paklausa.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Arūnas Valinskas taip pat buvo pričiuptas vairuojantis neblaivus, jis pripūtė 0,62 prom.<br>D.Umbraso nuotr.
Arūnas Valinskas taip pat buvo pričiuptas vairuojantis neblaivus, jis pripūtė 0,62 prom.<br>D.Umbraso nuotr.
Vilniaus miesto apylinkės teismas Reginai Jokubauskaitei skyrė 600 eurų baudą ir dvejiems metams atėmė vairuotojo pažymėjimą.<br>T.Bauro nuotr.
Vilniaus miesto apylinkės teismas Reginai Jokubauskaitei skyrė 600 eurų baudą ir dvejiems metams atėmė vairuotojo pažymėjimą.<br>T.Bauro nuotr.
Automobilį „Nissan Note“ vairavęs D.Sveikata šeštadienio rytą Vilniuje buvo sustabdytas per sostinės kelių policijos reidą, paprašytas papūsti į alkotesterį, vyras pripūtė 0,66 prom.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Automobilį „Nissan Note“ vairavęs D.Sveikata šeštadienio rytą Vilniuje buvo sustabdytas per sostinės kelių policijos reidą, paprašytas papūsti į alkotesterį, vyras pripūtė 0,66 prom.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Kristina Rancaitė

Apr 5, 2016, 5:58 AM, atnaujinta May 30, 2017, 12:04 PM

Viskas praėjo ramiai ir ryte svečiai jau norėjo išvykti. Tuomet, kaip pasakoja Juozas, jis išsitraukė neseniai įsigytą alkotesterį. Į jį papūtę, svečiai apstulbo – nė vienas iš jų dar negalėjo vairuoti, tad teko pasilikti iki vakaro.

Tąkart viskas baigėsi gerai, nė vienas nebuvo sustabdytas policijos, tačiau ką daryti tiems, kurie net neįtaria, kad po vakar vairuoti jie dar negali, o po pobūvio neturi draugo su alkotesteriu rankose?

Alkotesterių paklausa – išaugusi

Paprasčiausia išeitis, norint užsitikrinti, kad nevairuosite išgėręs – įsigyti alkotesterį.

Pigu.lt rinkodaros direktorė Giedrė Vilkė teigia, kad pastaraisiais mėnesiais stebima išaugusi alkotesterių paklausa.

„Pastaruosius mėnesius, palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, stebime gerokai išaugusį alkotesterių pardavimą. Per tris šių metų mėnesius jų nupirkta 84 proc. daugiau“, – sakė G.Vilkė.

Jos teigimu, kovo mėnesį alkotesterių parduota 3 kartus daugiau nei pernai kovą, o per paskutines 3 kovo mėnesio dienas alkotesterių nupirkta tiek, kiek per daugiau nei savaitę iki jų.

„Bet padidėjusį pardavimą galima sieti ne tik su pastarųjų savaičių įvykiais. Nuo 2016 m. didėja baudos neblaiviems vairuotojams, tad tai irgi gali paskatinti vairuotojus įsigyti alkotesterį“, – pridūrė pigu.lt atstovė.

Taupyti perkant alkotesterį neverta

Brangesni alkotesteriai yra tikrinami ir patvirtinami Lietuvos metrologijos inspekcijoje. Tokius alkotesterius galima naudoti jau ir teisiniams procesams.

Žinoma, tokie alkotesteriai taip pat turi savo paklaidos procentą: iki 1 promilės -0.05 proc., nuo 1 promilės – 5 procentai.

Beje, galima įsigyti ir tokius pačius alkotesterius, kuriais naudojasi policijos pareigūnai.

„Savo asortimente turime 40 alkotesterių modelių. Šalies pareigūnai naudoja tiek pažangesnius ir profesionalesnius modelius, tiek supaprastintus. Mes turime ir pastarųjų, pareigūnų naudojamų supaprastintų modelių. Tačiau turime ir profesionalių, kurie atitinka visą pareigūnų naudojamų alkotesterių charakteristiką ir kokybę“, – teigė G.Vilkė.

Patikimą alkotesterį asmeniniam pasitikrinimui ir naudojimui galima įsigyti nuo 30 eurų.

Išgėrusių vairuotojų pikas?

Primename, kad savaitgalį neblaivus įkliuvo Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Vilniaus rinktinės Sienos kontrolės skyriaus viršininkas Darius Sveikata.  

Automobilį „Nissan Note“ vairavęs D.Sveikata šeštadienio rytą Vilniuje buvo sustabdytas per sostinės kelių policijos reidą, paprašytas papūsti į alkotesterį, vyras pripūtė 0,66 prom.

Dėl šio incidento vyras atrodė labai susikrimtęs. Jis neslėpė, kad prie taurelės pasėdėjo penktadienio vakarą. Tačiau jau šeštadienio rytą manė, kad gali toliau vairuoti: „Jaučiuosi gerai.“

VSAT vadovas Renatas Požėla teigė, kad tokiais atvejais asmenys įprastai yra atleidžiami iš darbo.

Prieš savaitę laidų vedėjas Arūnas Valinskas taip pat buvo pričiuptas vairuojantis neblaivus, jis pripūtė 0,62 prom.

„Negalvojau, kad galiu „pripūsti“. Išgėriau vos taurę ar pusantros“, – tikino jis.

Prieš tris savaites neblaivi įkliuvo laidų vedėja Regina Jokubauskaitė. Į policijos alkoholio tikrintuvą diktorė įpūtė 2,08 promilės. Be to, moteris buvo sulaikyta už tai, kad policijos pareigūnams siūlė 500 eurų kyšį.

Vilniaus miesto apylinkės teismas Reginai Jokubauskaitei skyrė 600 eurų baudą ir dvejiems metams atėmė vairuotojo pažymėjimą.

Transporto priemonių vairavimas, vairuotojams esant neblaiviems, kai nustatomas lengvas neblaivumo laipsnis (nuo 0,41 promilės iki 1,5 promilės), užtraukia baudą vairuotojams nuo 289 iki 434 eurų su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu nuo vienerių metų iki vienerių metų šešių mėnesių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.