Iškėlė versiją: Lietuva alkoholikų šalimi vadinama be reikalo

Kalbos apie tai, kad Lietuva – daugiausia pasaulyje gerianti šalis, sklando jau ne tik mūsų šalyje. Ir nors alkoholio vartojimas yra skaudi problema, turizmo ekspertai teigia, kad mes patys pasaulyje garsiname savo problemas, nors realiai jos gali būti mažesnės, nei mums atrodo.

Turizmo ekspertai teigia, kad Lietuva be reikalo save pristato kaip alkoholikų šalį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Turizmo ekspertai teigia, kad Lietuva be reikalo save pristato kaip alkoholikų šalį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Ekonominės konsultacijos ir tyrimai“ partnerio D.Dulskio teigimu, realus Lietuvos gyventojų suvartojamo alkoholio kiekis yra gerokai mažesnis, nei skelbiamas oficialiai.<br>„Ekonominės konsultacijos ir tyrimai“ nuotr.
„Ekonominės konsultacijos ir tyrimai“ partnerio D.Dulskio teigimu, realus Lietuvos gyventojų suvartojamo alkoholio kiekis yra gerokai mažesnis, nei skelbiamas oficialiai.<br>„Ekonominės konsultacijos ir tyrimai“ nuotr.
E. Šiškauskienė teigia, kad dauguma šalių nemažai suvartoto alkoholio „nurašo“ turistams, tačiau Lietuva to nedaro.<br>„Ekonominės konsultacijos ir tyrimai“ nuotr.
E. Šiškauskienė teigia, kad dauguma šalių nemažai suvartoto alkoholio „nurašo“ turistams, tačiau Lietuva to nedaro.<br>„Ekonominės konsultacijos ir tyrimai“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Gintarė Valentinaitienė

Apr 20, 2016, 12:19 PM, atnaujinta May 28, 2017, 7:34 AM

„Netiksli statistika yra Lietuvos problema ir kenkia tiek šalies įvaizdžiui, tiek veiklos rezultatams. Tokia padėtis yra dėl alkoholio suvartojimo, apie ką klaidingai pasiskelbiame visam pasauliui ir patys save juodiname“, – teigė Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė.

Skaičiuojame neteisingai

Šiuo metu Lietuva pagal alkoholio suvartojimą pirmauja Europoje. Apskaičiuota, kad vienam gyventojui tenka 14,28 litro grynojo alkoholio.

„Jei Estija alkoholinių gėrimų vartojimą skaičiuotų taip, kaip Lietuva, jie mus aplenktų daugiau nei 4 litrais ir būtų pirmieji Europoje su rodikliu – 18,58 litro gryno alkoholio kiekvienam vyresniam nei 15 metų gyventojui“, – kalbėjo „Ekonominės konsultacijos ir tyrimai“ partneris Darius Dulskis.

Pasirodo, kad alkoholio suvartojimo skaičiai gali būti išpūsti dėl Lietuvoje taikomo skaičiavimo metodo.

„Kiekviena šalis turi savo skaičiavimo metodiką. Daugelis šalių iš suvartojamo alkoholio kiekio išskaičiuoja turistų suvartojamą bei iš šalies išvežamą alkoholį. Pas mus turistų jau daugiau nei du milijonai, o į Lietuvą jie atvyksta juk ne sveikuoliškų kokteilių gerti“, – teigė E.Šiškauskienė.

Turizmo ekspertės teigimu, pasaulio sveikatos asociacija jau pradeda rengti naujus skaičiavimus ir jeigu nesuskubsime – vėl pasirodysime prasčiau, nei galėtume.

Prisiimame turistų nuodėmes

Lietuvos pramonininkų konfederacija ir Lietuvos viešbučių bei restoranų asociacija užsakė tyrimą, kuriuo siekiama apskaičiuoti realų alkoholio Lietuvoje vartojamą lygį.

Paprastai apskaičiuojant suvartojamo alkoholio kiekį, skaičiuojama, kiek į rinką legaliai alkoholio buvo išleista bei koks galėtų būti šešėlinis alkoholio vartojimas šalyje. Iš gauto skaičiaus atimamas užsienio turistų Lietuvoje suvartojamas ir logistikos įmonių darbuotojų bei emigrantų išsivežamas alkoholis. „Tyrimas parodė, kad vien emigrantai per metus Lietuvoje nusiperka ir išsiveža daugiau nei 5 milijonus litrų grynojo alkoholio. Kiekvienam Lietuvos gyventojui, vyresniam nei 15 metų, tai sudaro po daugiau nei 2 papildomus litrus“, – teigė D.Dulskis.

Jo teigimu, šis skaičius dar sumažėtų, jei suskaičiuotume, kiek alkoholinių gėrimų išveža į Norvegiją, Švediją, Didžiąją Britaniją ar Airiją vykstantys tolimųjų reisų ar mikroautobusų vairuotojai.

D.Dulksio teigimu, pakoregavus dabartinį alkoholio suvartojimo skaičiavimą, Lietuvoje vienam gyventojui turėtų tekti ne daugiau 13,14 litro grynojo alkoholio.

Nereikėtų viešintis

„Aš nesakau, kad Lietuva neturi problemų dėl alkoholio vartojimo, tačiau nereikėtų jų afišuoti visam pasauliui“, – kalbėjo E.Šiškauskienė.

Pasak jos, jei Lietuva siekia didinti savo patrauklumą tarp užsienio turistų, neturėtų savanoriškai bloginti savo įvaizdžio vidinių problemų, kurių turi kiekviena šalis, ir paversti jų savo tarptautinio įvaizdžio dalimi.

Užsienio turistų apklausa parodė, kad realybėje net per didelis alkoholio vartojimas nėra tas veiksnys, kuris turistams sugadina viešnagę Lietuvoje – tokį atsiliepimą paliko tik 0,3 proc. apklaustų atvykusių užsieniečių. Daug dažniau turistams kliuvo Lietuvos viešasis transportas ir prasti keliai, blogas oras ir klimatas, nemandagūs, netolerantiški žmonės.

„Tai tik patvirtina mūsų atlikto tyrimo rezultatus, kad realybėje alkoholinių gėrimų suvartojame panašiai kaip Čekija, Vengrija, Portugalija ar Slovakija – apie 13 litrų kiekvienam vyresniam nei 15 metų Lietuvos gyventojui“, – sakė D.Dulskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.